Mam podobny problem jak kolega. Przeczytałem FAQ, które dostępne jest na forum, ale ktoś kto je pisał nie do końca wyjaśnił co jest co..
Plik konfiguracyjny vim'a
Plikiem konfiguracyjnym vim'a jest ~/.vimrc. To właśnie tam zamieszcza się całą konfigurację. Ja jednak polecam stworzyć sobie folder vim w /etc i /home/ty (/home/ty/.vim) i tam właśnie umieścić ten plik. Dlaczego akurat tam? Ponieważ wtedy taką samą konfigurację vim'a będzie miał również root. No tak, ale czy trzeba tworzyć nowy folder, przecież vim ma tylko jeden plik konfiguracyjny? Tak zgadza się, ale polecam stworzyć folder ponieważ:
a) Utrzymasz w ten sposób większy porządek w systemie,
b) Dla vim'a jest mnóstwo dodatków (o czym wspomnę później) i te "dodatki" trzeba gdzieś umieścić. I będziesz je trzymał, dajmy na to, dodatkowe 50 plików w /etc i /home/ty ?
W /etc/vim znajduje się plik
vimrc. Rozumiem, że należy utworzyć taki sam plik w /home/user/.vim? W obu lokalizacjach ma być plik z tymi samym ustawieniami? Gdzie trzymać pliki z ustawieniami? Z tego co znalazłem znajdują się one w /usr/share/vim/vim71. Wystarczy, że będą tylko tam czy powinny być jeszcze w /home/user/.vim, a może tylko w tym drugim?
Ustawiłem syntax on. Dlaczego jak wejdę do pliku konfiguracyjnego vimrc, to mam różne kolory, a jak tworze nowy plik
vim plik i chce zapisać w nim przykładowo
to nie podświetla mi składni?
Proszę o pomoc.