Kopiowanie profilu użytkownia ze wszystkimi ustawieniami

Pomoc dotycząca instalacji systemu
cc
Beginner

Kopiowanie profilu uŻytkownia ze wszystkimi ustawieniami

Post autor: cc »

Witam.

Jak skopiować profil użytkownika ze wszystkimi ustawieniami?
Ja chcę założyć nowego użytkownika i po skopiowaniu wszystkich ustawień usunąć poprzedniego.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Skopiować wszystkie pliki i katalogi ukryte (zaczynające się od kropki) z katalogu domowego użytkownika.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Tak prosto to chyba z tym kopiowaniem nie jest? ArnVaker, takie skopiowanie spowoduje jedynie przeniesienie ustawień z katalogu domowego, a co z ustawieniami systemowymi? Przyznam się, że nie zastanawiałem się nad tym.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Z tego co się orientuję większość uprawnień w systemie itp. opiera się na UIDach. Tak więc można by zrobić kopię katalogu domowego, usunąć użytkownika, a następnie założyć nowego, może nawet z nową nazwą, ale tym samym UID co poprzedni. Następnie przywrócić katalog domowy, lub jego wybraną część i powinno działać wszystko "po staremu". Zagadką pozostaje dla mnie raczej sens takiej operacji.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

UID, z tego co pamiętam, nie zostanie przydzielony ten sam. Próbowałem uzyskać go dla całkiem nowego użytkownika (po usunięciu starego konta) i nie udała mi się ta podmiana. Muszę to spróbować przy najbliższej okazji uzbrojony w nabyte nowe doświadczenia. Potrzebna jest jakaś zaawansowana sztuczka.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Kod: Zaznacz cały

adduser --uid ID USERNAME
?

gid również warto by zachować, zmniejszy to ilość niezbędnych "robótek ręcznych".
cc
Beginner

Post autor: cc »

Wykonałem następujące kroki jako root i wszystko funkcjonuje:
  1. Kod: Zaznacz cały

cp /etc/group /etc/group_kopia
  2. Kod: Zaznacz cały

adduser nowa_nazwa_użytkownika
  3. Kod: Zaznacz cały

cp -a /home/stara_nazwa_użytkownika/* /home/nowa_nazwa_użytkownika/
  4. Kod: Zaznacz cały

chown -R nowa_nazwa_użytkownika:nowa_nazwa_użytkownika /home/nowa_nazwa_użytkownika
  5. Kod: Zaznacz cały

userdel stara_nazwa_użytkownika
  6. Poszukać starej_nazwy_użytkownika w /etc/group_kopia i porównać z nową_nazwą_użytkownika w /etc/group.
[ Dodano: 2009-10-29, 17:57 ]
Inna metoda, używajac usermod:

Kod: Zaznacz cały

# usermod -l nowa_nazwa_użytkownika -d nowa_nazwa_użytkownika -m stara_nazwa_użytkownika
Pozdrawiam
cc
ODPOWIEDZ