NDISwrapper - obs
raven18, co nie ma sensu? Skoro masz lepsze rozwiązanie i pomysł to przygotuj własne repozytorium, udostępnij to innym aby nie było podobnych pytań na forum.raven18 pisze:Ale to nie ma sensu, pobierać całe obrazy dla kilku pakietów?
Bezsensem jest narzekanie na próby kompleksowych rozwiązań. Jak nie ma innej możliwości to jest to jedyne rozwiązanie. Dzisiaj masz dobry humor i oferujesz pomoc w takiej formie jednej osobie. Jutro ktoś z takim samym problemem nie znajdzie przyjaznej duszy, która zaproponuje pomoc podobną do Twojej? Co wtedy?
-
- Senior Member
fnmirk, przepraszam, ale proponowane przez Ciebie rozwiązanie jest nieco głupie. Oczywiście zanim zainstaluje się system, warto pobrać z sieci taki obraz, jaki jest potrzebny, jednakże po instalacji warto już do niego jedynie dodawać, to co potrzebne.
raven18, poczekaj - może ta karta chodzi na czymś natywnym w Linuksie. Niestety mozart nie pokazał jak do tej pory niczego konkretnego o swojej karcie.
mozart, odsyłam do założonych przez Ciebie tematów. fnmirk ma rację, zakładasz po omacku co się tylko da. Jest to dla mnie nawet zrozumiałe, choć ilość owych wątków powodowana jest tym, że nie wiesz czego szukasz. Jak sam stwierdzasz, jesteś "zielony", zatem krótki poradnik:
- zidentyfikuj problem (przy czym problemem nie jest "brak internetu", a "nie wiem jak dobrać się do netu za pomocą karty zbudowanej o chipset X"
- podaj nam maksimum informacji, które są niezbędne do udzielenia Ci odpowiedzi (w Twoim przypadku chodzi o typ chipsetu użytego w modemie, który posiadasz; przydałoby się nieco informacji o tym gdzie ta karta się znajduje /PCI, USB, inne.../)
- poszukaj w internecie, ale ze zrozumieniem. Istnieje ograniczona ilość chipsetów, które są pakowane przez różne firmy pod różnymi markami. De facto jednak, to jedno i to samo. Szukaj zatem zawsze od "sedna", a nie "opakowania" (choć to ostatnie niekiedy daje rezultaty).
- zanim zaczniesz instalować ndiswrapper warto byłoby odwiedzić stronę domową i zobaczyć, czy Twoja karta jest obsługiwana przez ten sterownik - inaczej szkoda czasu,
I przy okazji: tak, podobnie jak większość współczesnych systemów, Linux jest do bani kiedy nie masz dostępu do internetu. Dotyczy to także MacOS-a i Windows - nie ma tu różnicy, jeśli skądś nie otrzymasz odpowiednich sterowników. Nie wiń jednak Linuksa, bo ten jest Bogu ducha winny (otwarty kod nikomu nie przeszkadza w stworzeniu czegokolwiek do niego, w przeciwieństwie ...). Jeśli chcesz już twierdzić, to prawidłowe stwierdzenie brzmi: d-link jest do niczego, bo nie dostarcza sterowników do swego urządzenia
raven18, poczekaj - może ta karta chodzi na czymś natywnym w Linuksie. Niestety mozart nie pokazał jak do tej pory niczego konkretnego o swojej karcie.
mozart, odsyłam do założonych przez Ciebie tematów. fnmirk ma rację, zakładasz po omacku co się tylko da. Jest to dla mnie nawet zrozumiałe, choć ilość owych wątków powodowana jest tym, że nie wiesz czego szukasz. Jak sam stwierdzasz, jesteś "zielony", zatem krótki poradnik:
- zidentyfikuj problem (przy czym problemem nie jest "brak internetu", a "nie wiem jak dobrać się do netu za pomocą karty zbudowanej o chipset X"
- podaj nam maksimum informacji, które są niezbędne do udzielenia Ci odpowiedzi (w Twoim przypadku chodzi o typ chipsetu użytego w modemie, który posiadasz; przydałoby się nieco informacji o tym gdzie ta karta się znajduje /PCI, USB, inne.../)
- poszukaj w internecie, ale ze zrozumieniem. Istnieje ograniczona ilość chipsetów, które są pakowane przez różne firmy pod różnymi markami. De facto jednak, to jedno i to samo. Szukaj zatem zawsze od "sedna", a nie "opakowania" (choć to ostatnie niekiedy daje rezultaty).
- zanim zaczniesz instalować ndiswrapper warto byłoby odwiedzić stronę domową i zobaczyć, czy Twoja karta jest obsługiwana przez ten sterownik - inaczej szkoda czasu,
I przy okazji: tak, podobnie jak większość współczesnych systemów, Linux jest do bani kiedy nie masz dostępu do internetu. Dotyczy to także MacOS-a i Windows - nie ma tu różnicy, jeśli skądś nie otrzymasz odpowiednich sterowników. Nie wiń jednak Linuksa, bo ten jest Bogu ducha winny (otwarty kod nikomu nie przeszkadza w stworzeniu czegokolwiek do niego, w przeciwieństwie ...). Jeśli chcesz już twierdzić, to prawidłowe stwierdzenie brzmi: d-link jest do niczego, bo nie dostarcza sterowników do swego urządzenia

pavbaranov, jak na razie nikt nie proponuje nic lepszego i prostszego. Może być to głupie rozwiązanie dla mnie czy dla Ciebie, ponieważ w jakimś stopniu znamy środowisko Debiana i jego wymagania odnośnie spełnienia zależności.
Dla osoby zaczynającej zabawę z Debianem, prościej jest pobrać dodatkowo dwie lub jedną płytę niż bawić się ręcznie elementami systemu, których jeszcze nie rozumie.
pavbaranov, jeżeli potrzebujesz ndiswrapera i kilku z nim wymaganych zależności to wystarczy obraz iso przygotowany na DUG-u (drugi odnośnik).
Dla osoby zaczynającej zabawę z Debianem, prościej jest pobrać dodatkowo dwie lub jedną płytę niż bawić się ręcznie elementami systemu, których jeszcze nie rozumie.
pavbaranov, jeżeli potrzebujesz ndiswrapera i kilku z nim wymaganych zależności to wystarczy obraz iso przygotowany na DUG-u (drugi odnośnik).
No dobrze, nie sprawdziłem tego drugiego linku. Ale nie powiedziałbym, że pobieranie dodatkowych obrazów po 700MB dla kilkuset kB ma sens i może w czymś pomóc. Zaproponowałeś wyszukanie potrzebnych pakietów
, równie dobrze w tym momencie można wyszukać te pakiety w repozytorium.Na serwerze z obrazami iso płyt Debaina, w katalogu znajdującym się wyżej, jest spis pakietów na poszczególnych płytach. Wystarczy przejrzeć go i pobrać dodatkowo jeden lub dwa obrazy i nagrać na CD.
-
- Senior Member
Proponuje. Pobieranie nowego obrazu ISO ma sens tylko i wyłącznie wówczas, jeśli zawarte tam pakiety rozwiążą problem. Problem mozarta nie polega na tym, że nie ma ndiswrappera, ale na tym, że nie ma pojęcia jak uruchomić kartę wifi. To nie to rozwiązanie.fnmirk pisze:jak na razie nikt nie proponuje nic lepszego i prostszego
pavbaranov, więc po kolei:
- Urządzenie to USB Adapter
-
Kod: Zaznacz cały
mozart@mozart:~$ lsusb Bus 002 Device 002: ID 2001:3a03 D-Link Corp. [hex] DWL-G132 (no firmware) Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
- Z tego co znalazłem na tej stronie ndiswrapper obsługuje to urządzenie dlatego o niego zapytałem.http://sourceforge.net/apps/mediawiki/n ... =Main_Page
- Również znalazłem:
D-Link DWL-G132
D-Link DWL-G132 Airplus XtremeG rev. A2 (USB)
Kod: Zaznacz cały
Chipset: Atheros usbid:? Driver: neta5agu.inf 1.01.41 from D-Link's site. Need to compile utils/load_fw_ar5523 and use it to load firmware that ships w/ driver (ar5523.bin) before loading ndiswrapper.
-
- Senior Member
Jeśli jest tam chipset Atherosa, to wpierw sprawdziłbym i wypróbował, czy karta ta nie pracuje na natywnych rozwiązaniach linuksowych, jak ath5k (ew. ath9k) lub madwifi. Sterownik ath masz już w jądrze. Nie wiem, czy tak jest - być może. Musisz sobie poczytać na ich stronach.
Faktem, że w sieci są informacje, iż kartę tę w linuksie obsługuje się przez ndiswrapper, tyle, że pochodzą one sprzed kilku lat, stąd być może coś się zmieniło. Ath dość mocno się rozwija, w przypadku madwifi masz rozwiązania już od kilku lat.
Jeśli pozostaniesz przy ndiswrapperze, to:
- odpal stronkę packages.debian.org i wyszukaj paczkę odpowiednią dla Twojego systemu i zgraj
- sprawdź (na stronie wyżej), zależności ndiswrappera i dla spokoju zgraj
- przenieś zgrane paczki do jakiegokolwiek katalogu
- zainstaluj ndiswrappera (i ew. zależności) przy pomocy: dpkg -i nazwa_paczki_deb
- zainstaluj firmware z windowsa do Twojej karty wg sposobu opisanego na stronie ndiswrappera
I (prawdopodobnie) ciesz się bezprzewodowym internetem.
Faktem, że w sieci są informacje, iż kartę tę w linuksie obsługuje się przez ndiswrapper, tyle, że pochodzą one sprzed kilku lat, stąd być może coś się zmieniło. Ath dość mocno się rozwija, w przypadku madwifi masz rozwiązania już od kilku lat.
Jeśli pozostaniesz przy ndiswrapperze, to:
- odpal stronkę packages.debian.org i wyszukaj paczkę odpowiednią dla Twojego systemu i zgraj
- sprawdź (na stronie wyżej), zależności ndiswrappera i dla spokoju zgraj
- przenieś zgrane paczki do jakiegokolwiek katalogu
- zainstaluj ndiswrappera (i ew. zależności) przy pomocy: dpkg -i nazwa_paczki_deb
- zainstaluj firmware z windowsa do Twojej karty wg sposobu opisanego na stronie ndiswrappera
I (prawdopodobnie) ciesz się bezprzewodowym internetem.