Witam.
Postanowiłem wymienić swoje wysłużone i wyjątkowo zamulone środowisko graficzne na jakiś lekki WM. Mój wybór padł na IceWM, przekonały mnie do niego możliwości konfiguracyjne, lekkość i możliwość praktycznie dowolnej konfiguracji paska narzędzi - włącznie z umiejscawianiem na nim skrótów do aplikacji, czego Fluxbox mi nie oferował (swoją drogą, wyśmienicie się sprawuje na laptopie).
Lecz, niestety, dość prędko napotkałem na schody, gdyż zaczęło mi brakować apletów z panelu Gnoma. I tutaj zwracam się do was z pytaniem: w jaki sposób jest rozwiązane wyłączanie komputera za pomocą apletów? Jak każdy wie, aby wyłączyć/zrestartować komputer musimy mieć odpowiednie uprawnienia, ale aplet ich (chyba) nie wymaga. Więc, w jaki sposób mogę dodać przyciski wyłączania/restartowania komputera, nie dokonując uprzednio zmian w ,,sudoers'' lub nie dodając się do jakiejś uprzywilejowanej grupy?
I żeby nie zakładać innych tematów: czy znacie jakieś odpowiedniki tamtejszych apletów np.: jakiś manager głośności, bo jedyną możliwością jest alsaconf spod konsoli lub skróty klawiszowe, które jakoś u mnie nie działają.
Dziękuję za pomoc.