Konwertowanie filmu w 1080p mkv do 720p

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
yantar
Member

Post autor: yantar »

ilin pisze:Ale nic więcej nie mogę powiedziec bo nie używalem jeszcze tego.
Nie wiem jak z konwersją ale świetnie zdaje egzamin z szybkiego tworzenia plików .mkv (gui) i wyciągania ścieżek (wiersz poleceń).
giaur
Member

Post autor: giaur »

To nie konwertuje - mozna tylko dodawac gotowe ścieżki lub je usuwać. Cóż, chyba trzeba będzie przeprosić MS Windows....
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Dlaczego musi być koniecznie matroska.

Nie lepiej zrobic z tego dvd i wszystko to samo osiągniesz.
giaur
Member

Dvd? Ale przecież standard DVD implikuje niską rozdzielczość (720×576 dla PAL), a to już jak dla mnie za mało, te 720p to minimum.
Z drugiej strony, moze to być i xvid/avi, ale coś czuję że wtedy 2.5 godziny mi sie na dvd też nie zmieści, albo będę musiał dać tak niskie bitrate że nic nie będzie widać - nie bez powodu nikt nie stosuje xvid do kodowania filmów hd
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

giaur, jak odpalisz mplayera z terminala to pokaże Ci średni bitrate, także dla mkv.
A przekodowywać musisz dlatego, że to już jest skompresowane w x264. Na pewno Ci komputer nie odtwarza tego płynnie w Full HD? Jak to przekodujesz z takim samym lub nawet większym bitrate to jakość i tak będzie słabsza (nawet przy 720p), bo taki już urok ponownej kompresji. Lepiej "załatw" sobie wersję 720p jak chcesz zachować dobrą jakość.
giaur
Member

No nie, full hd sie tnie - chyba karta graficzna za slaba, 720p na granicy wydajnosci (z wyostrzeniem obrazu) ale jeszcze ok. Z ta strata jakosci to bym nie przesadzal, mysle ze az tak tragicznie nie bedzie.
ODPOWIEDZ