Sklonowanie dysku systemowego z 12.11 na ten sam i na inny komputer

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
goska_23
Beginner

Sklonowanie dysku systemowego z 12.11 na ten sam i na inny komputer

Post autor: goska_23 »

1. Chciałabym z jednego starego dysku systemowego z debianem 12.11 uzyskać 1 sklonowany dysk systemowy do użycia w tym samym starym 12 letnim komputerze ale klon na nowym dysku.
Stary dysk z systemem 12.11 - dysk 1TB
Nowy dysk - właśnie kupiony jeszcze nieodpakowany ( więc w ogóle nie sformatowany) - dysk 2 TB
Obydwa dyski na SATA, ten stary używany jest na efi ( z partycją boot/efi) i ma10 partycji, widziany jest jako /dev/sdb bo w komputerze jest jeszcze dysk 4TB, SATA z windowsem 10 i windowsem 11, które chodzą wolno bo komputer stary i ten dysk debian widzi jako /dev/sda

Chciałabym pracować w domu na tym nowym sklonowanym dysku 2TB zamiast tego starego zaraz po sklonowaniu, a stary dysk do szuflady bo dysk bardzo stary starszy niż 12 letni komputer.

2. Chciałabym inny dysk systemowy już trochę stary może 6 może 8 letni 2TB na SATa z /boot/efi /dev/sda z 11 partycjami to jest dysk w innym komputerzeA 14 letnim w innym fizyczne miejscu2 również sklonować i uzyskać 3 różne - do różnych celów sklonowane dyski systemowe.
W tym komputerze jest jeszcze dysk z danymi pod debianem /dev/sdb.
A na SATA można podpiąć jeszcze jeden dysk -- ten do sklonowania to byłby /dev/sdc

pierwszy klon
2a. zrobić klon na dysku 2TB na którym są jakieś dane - które można usunąć - to jest dysk z komputeraB w miejscu2 z debiana który się zepsuł najprawdopodobniej z przyczyny, że komputerB się sam wyłącza i też po resecie z guzika rozsypywało mi się (fsck ręcznie naprawiał) na partycji /mnt602 a potem zepsuły się inne rzeczy.

Ten klon z systemem debian 12.11 chciałabym sprawdzić na tym komputerzeA, że działa prawidłowo zamiast tego co teraz jest i schować do szafy jako rezerwowy jakby się ten co jest zepsuł.

drugi klon
2b. zrobić klon na dysku 4TB SATA, na którym jest zepsuty debian 12.11 (dysk systemowy) z komputeraB
a dane mogą być oczywiście usunięte.
Ten klon 2b miałby być włożony do komputera B i w miejscu2 w tej samej sieci a nawet w tym samym pokoju miałyby być 2 "takie same serwery" z debianami 12.11 - te nazwakomputeraA i IP komputeraA to potrafię w ustawieniach po sklonowaniu przemianować na nazwakomputeraB i IP komputeraB, nie wiem co zrobić z partycjami, które standardowo w czasie
klonowania skopiowałyby mi się na takie same UUID.

nie wiem czy da się tak sklonować, żeby to UUID było inne, żeby ten sklonowany dysk mógł pracować w komputerzeB równocześnie z komputeremA w tej samej sieci i jak to zrobić i jakim programem ten drugi klon?

trzeci klon
2c. to miałby być na nowym dysku 2 TB z przeznaczeniem żeby go można było uruchomić na innym nowszym komputerzeC w tej samej sieci w miejscu2 - inna płyta, inny procesor inna grafika

Te komputery KomputerA i komputerB są takie same, procesor AMD 64 bit.

Po sklonowaniu komputerA to byłby narazie serwer z dużą ilością systemów tak jak jest.
A komputerB służyłby do testów.

Na komputerC byłby docelowo wymieniony komputerA, ale narazie tylko test na jakimś nowszym komputerzeC i schowany do szafy zanim nie zostanie zakupiony nowy komputerjakotodoceloweC.

Trochę poczytałam ale nie do końca rozumiem, czy naprzykład
Pkt 1 - klon do wymiany dysku w komputerze w Domu, mogę wykonać
- podpiąć na SATA ten nowy dysk 2TB nieodpakowany
- uruchomić debiana 12.11 z tego starego dysku1TB /dev/sdb
- dać: dd if= /dev/sdb |pv|dd of=/dev/sdc bs=256k
albo dać cat /dev/sdb > /dev/sdc

Czy to byłby koniec tematu klonowania dysku do tego komputera w domu? I jakie zrobi mi partycje skoro dysk docelowy jest większy?

Czytałam jeszcze o klonowaniu za pomocą Clonezilli - uruchomienie komputera z rozruchowego dysku USB z Clonezillą.
ale nie wiem czy ta opcja może być zamiennie tylko do pkt.1 komputer-DOM czy też do pkt2a i pkt2.b - co zrobić, żeby komputer ze sklonowanym dyskiem mógł pracować razem z komputeremA w tej samej sieci co zrobić żeby UUID były inne
i czy jeszcze coś jest potrzebne żeby zrobić do tego punktu 2.b

Takie mam jeszcze wątpliwości czy ten dysk 2TB nieodpakowany, niesformatowany można tak od razu klonować bez jakiegoś wstępnego formatotowania za pomocą tego dd albo Clonezilli?
No i na tym komputerze-DOM dysk 1TB to jest zajęte około 300GB
Ile czasu w przybliżeniu może mi się to kopiować?

Z 2c. mam całkiem problem - czym i jak sklonować dysk systemowy z debianem 12.11, żeby go potem uruchomić na innym nowszym komputerze - z inną płytą, innym procesorem i inną grafiką?

Czy może ktoś pomóc usunąć wątpliwości i pomóc z klonowaniem pkt.2.c?
ODPOWIEDZ