Radeon R9 M375 + Intel HD5500 (Broadwell)

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
bald_pale
Posty: 4
Rejestracja: 26 stycznia 2016, 19:27

Radeon R9 M375 + Intel HD5500 (Broadwell)

Post autor: bald_pale » 26 stycznia 2016, 20:17

Cześć!

Kilka miesięcy temu kupiłem laptopa Lenovo Z51-70.
Jako, że główne rzeczy, których używam to edytor tekstu, terminal, przeglądarka internetowa i odtwarzacz muzyki, GPU nie było priorytetem przy wyborze sprzętu. Integra Intela działa w miarę dobrze z Linuksem (tak Debianem jak i innymi dystrybucjami, z których korzystałem) no i było trochę bugów w poprzednich wersjach kernela, ale wpakowałem najnowsze 4.4 i jest ok.

W poprzednim laptopie nie miałem szybkiego GPU, a zdarzyły się sytuacje, że by się przydało - np. sporadycznie renderowanie wideo, czasami może jakaś gra.
Skoro już mam drugą kartę to fajnie byłoby jej użyć ze swoim ulubionym systemem :)

Zamknięty sterownik (Catalyst)
Załącznik ati.png nie jest już dostępny

Kod: Zaznacz cały

aticonfig --init
czy jak to tam było mówi mi, że nie wspiera tej karty.

Kod: Zaznacz cały

04:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Venus XTX [Radeon HD 8890M / R9 M275X] (rev ff)
Jak widać lspci pokazuje coś trochę innego - jakby trochę niezbyt precyzyjnie określa co to za karta.
Ubuntu zainstalował mi jakąś starszą wersję sterownika, w której był "support" dla tej karty i nawet iksy ruszyły, ale niestety działało okropnie. Komputer praktycznie nie do użytku.
No nic - jest jeszcze, ponoć trochę wolniejszy, otwarty sterownik.

Otwarty sterownik (radeon)

Kod: Zaznacz cały

[dominik@Lenovo-Debian ~]$ lsmod | grep radeon
radeon               1503232  1 
ttm                    94208  1 radeon
i2c_algo_bit           16384  2 i915,radeon
drm_kms_helper        135168  2 i915,radeon
drm                   360448  9 ttm,i915,drm_kms_helper,radeon
Sprawdzam czy faktycznie ten moduł załadował się dla tego urządzenia (dziwne, żeby nie :P )

Kod: Zaznacz cały

[dominik@Lenovo-Debian ~]$ ls /sys/bus/pci/drivers/radeon/
0000:04:00.0  bind  module  new_id  remove_id  uevent  unbind
Nie wiem za bardzo jak działają te dynamiczne przełączniki i grafika dyskretna, ale na tej karcie na Windowsie po prostu się nie przejmuję za bardzo - sterownik przełącza się dynamicznie dla aplikacji potrzebujących większej wydajności (ręcznie się ustawia takie aplikacje). Na ArchWiki czytam, że XY nie obsługują tego, ale, że jest możliwość przełączenia się restartując XY (ewentualnie poza iksami) i że słuzy do tego vgaswitcheroo.

Kod: Zaznacz cały

root@Lenovo-Debian:/home/dominik# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch 
0:IGD:+:Pwr:0000:00:02.0
1 :D IS: :D ynOff:0000:04:00.0
Ustaliłem, że takie przełączenie o jakie mi chodzi następuje po wpisaniu do pliku "DDIS". Jak to robię poza iksami to skutkuje... zależnie od wersji jądra zatrzymanie się wszystkiego i lapek jest jakby całkowicie zwieszony (przechodzenie na inne tty nic nie daje, kursor nie mruga) - o dziwo przycisk poweroff skutkuje wyłączeniem laptopa po kilku sekundach - jakby normalny shutdown. Innym razem jak tego spróbowałem to ekran nieustannie mrugał i wyświetlał dużo komunikatów

Kod: Zaznacz cały

vga_switcheroo: client X refused switch
X-nie pamiętam jaki tam był numerek, ale wydaje się, że 1.

Trochę szczegółów:

Kod: Zaznacz cały

Kernel: 4.4.0-040400-generic
Paczki:
ii  xserver-xorg-video-ati                1:7.5.0-1
ii  xserver-xorg-video-radeon             1:7.5.0-1

Kompletne lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Broadwell-U Host Bridge -OPI (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Broadwell-U Integrated Graphics (rev 09)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Broadwell-U Audio Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Wildcat Point-LP USB xHCI Controller (rev 03)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Wildcat Point-LP MEI Controller #1 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Wildcat Point-LP High Definition Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Wildcat Point-LP PCI Express Root Port #1 (rev e3)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Wildcat Point-LP PCI Express Root Port #3 (rev e3)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation Wildcat Point-LP PCI Express Root Port #4 (rev e3)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation Wildcat Point-LP PCI Express Root Port #5 (rev e3)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation Wildcat Point-LP USB EHCI Controller (rev 03)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Wildcat Point-LP LPC Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation Wildcat Point-LP SATA Controller [AHCI Mode] (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Wildcat Point-LP SMBus Controller (rev 03)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 3160 (rev 93)
04:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Venus XTX [Radeon HD 8890M / R9 M275X] (rev ff)
P.S. Na innych dystrybucjach jest to samo.

Pytanie - czy komuś się udało tą kartę uruchomić?
Pytanie 2 - czy ktoś ma jakiś pomysł czego jeszcze mógłbym spróbować?

Z góry dzięki za pomysły.

EDIT:
Zapomniałem o najważniejszym.

Kod: Zaznacz cały

[    1.130766] [drm] radeon kernel modesetting enabled.
[    1.134370] radeon 0000:04:00.0: enabling device (0106 -> 0107)
[    1.168938] radeon 0000:04:00.0: VRAM: 4096M 0x0000000000000000 - 0x00000000FFFFFFFF (4096M used)
[    1.168940] radeon 0000:04:00.0: GTT: 2048M 0x0000000100000000 - 0x000000017FFFFFFF
[    1.169056] [drm] radeon: 4096M of VRAM memory ready
[    1.169057] [drm] radeon: 2048M of GTT memory ready.
[    1.169080] radeon 0000:04:00.0: Direct firmware load for radeon/verde_pfp.bin failed with error -2
[    1.169100] radeon 0000:04:00.0: Direct firmware load for radeon/verde_me.bin failed with error -2
[    1.169114] radeon 0000:04:00.0: Direct firmware load for radeon/verde_ce.bin failed with error -2
[    1.169126] radeon 0000:04:00.0: Direct firmware load for radeon/verde_rlc.bin failed with error -2
[    1.169139] radeon 0000:04:00.0: Direct firmware load for radeon/verde_mc.bin failed with error -2
[    1.169152] [drm] radeon/VERDE_mc2.bin: 31500 bytes
[    1.169158] radeon 0000:04:00.0: Direct firmware load for radeon/verde_smc.bin failed with error -2
[    1.176465] [drm] radeon: dpm initialized
[    1.176530] radeon 0000:04:00.0: Direct firmware load for radeon/TAHITI_vce.bin failed with error -2
[    1.176531] radeon 0000:04:00.0: radeon_vce: Can't load firmware "radeon/TAHITI_vce.bin"
[    1.181623] radeon 0000:04:00.0: WB enabled
[    1.181625] radeon 0000:04:00.0: fence driver on ring 0 use gpu addr 0x0000000100000c00 and cpu addr 0xffff880445f7fc00
[    1.181627] radeon 0000:04:00.0: fence driver on ring 1 use gpu addr 0x0000000100000c04 and cpu addr 0xffff880445f7fc04
[    1.181628] radeon 0000:04:00.0: fence driver on ring 2 use gpu addr 0x0000000100000c08 and cpu addr 0xffff880445f7fc08
[    1.181629] radeon 0000:04:00.0: fence driver on ring 3 use gpu addr 0x0000000100000c0c and cpu addr 0xffff880445f7fc0c
[    1.181630] radeon 0000:04:00.0: fence driver on ring 4 use gpu addr 0x0000000100000c10 and cpu addr 0xffff880445f7fc10
[    1.183165] radeon 0000:04:00.0: fence driver on ring 5 use gpu addr 0x0000000000075a18 and cpu addr 0xffffc90002035a18
[    1.183167] radeon 0000:04:00.0: VCE init error (-22).
[    1.183171] radeon 0000:04:00.0: radeon: MSI limited to 32-bit
[    1.183273] radeon 0000:04:00.0: radeon: using MSI.
[    1.183306] [drm] radeon: irq initialized.
[    2.604918] radeon 0000:04:00.0: No connectors reported connected with modes
[    2.670947] radeon 0000:04:00.0: fb1: radeondrmfb frame buffer device
[    2.683393] [drm] Initialized radeon 2.43.0 20080528 for 0000:04:00.0 on minor 1
Każdy z wymienionych plików firmware istnieje.
Załączniki
ati.png

Awatar użytkownika
mati75
Junior Member
Posty: 613
Rejestracja: 30 lipca 2009, 11:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: mati75 » 27 stycznia 2016, 12:19

1. Nie instaluj jądra z Ubuntu w Debianie.
2. Najlepiej zainstalować sterowniki z backportów wersji stabilnej.

bald_pale
Posty: 4
Rejestracja: 26 stycznia 2016, 19:27

Post autor: bald_pale » 27 stycznia 2016, 12:30

Ad.1 Na jądrze poniżej 4.4rc8 mam problemy z grafiką Intela (bug z wygaszaniem ekranu, ). Obiecuję skompilować sobie jądro 4.4 jak znajdę więcej czasu ;)
Ad.2 Mówiąc "sterownik" masz na myśli którą paczkę? firmware-amd-graphics mam z jessie-backports.
Na ArchWiki przeczytałem, że dla nowszych kart trzeba użyć paczki dla iksów z -amdgpu (w debianie xserver-xorg-video-amdgpu). Czy jest gdzieś rozpiska który sterownik wspiera które karty?

Awatar użytkownika
mati75
Junior Member
Posty: 613
Rejestracja: 30 lipca 2009, 11:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: mati75 » 29 stycznia 2016, 08:52

Najlepszym wyjściem będzie przejście na wersję testową.

Co do sterownika. Tu jest jakie modele obsługuje:

https://packages.debian.org/sid/x11/xse ... deo-amdgpu

przezam
Posty: 2
Rejestracja: 20 października 2009, 20:38

Post autor: przezam » 13 lutego 2016, 04:40

Witam.mam nadzieję że poradziłeś sobie z kartą. Mam ten sam model komputera i ten sam problem z kartą. Tylko widzemze masz większe pojęcie o debianie. Ją próbowałem instalować sterowniki i też lipa. Przeglądania strony i 0 odpowiedzi. Przypuszczać że jeszcze niema sterowników. Nawet na stronie producenta sbrak sterów do r9 m375 mobile.pozdrawia jak uda ci się rozwiązać problem proszę daj znać

radziwil
Posty: 31
Rejestracja: 09 marca 2009, 13:17

Re: Radeon R9 M375 + Intel HD5500 (Broadwell)

Post autor: radziwil » 24 maja 2020, 02:41

Witam
Czy komuś udało się rozwiązać temat? Próbowałem szczęścia ze sterownikami ze strony producenta, a dokładniej z AMD Radeon Software Crimson Edition 15.12 Proprietary Linux x86 Display Driver. W odpowiedzi dostałem komunikat
root@debian-z51:/home/darek# /home/darek/Pobrane/Sterowniki/Video/fglrx-15.302/amd-driver-installer-15.302-x86.x86_64.run
Created directory fglrx-install.NDESjN
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing AMD Proprietary Driver-15.302...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
=====================================================================
AMD Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================

error: Detected X Server version 'XServer 1.20.4_64a' is not supported. Supported versions are X.Org 6.9 or later, up to XServer 1.10 (default:v2:x86_64:lib32:XServer 1.20.4_64a:none:4.19.0-9-amd64:)
Installation will not proceed.

Removing temporary directory: fglrx-install.NDESjN
Zainstalowanego mam Debiana v10

Może ktoś podpowiedzieć co dalej?

Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3139
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Radeon R9 M375 + Intel HD5500 (Broadwell)

Post autor: dedito » 24 maja 2020, 08:15

fglrx jest dawno martwy, pisze to w pierwszym poście.
W samym logu z instalacji też pisze, że posiadana wersja Xorg jest nie wspierana.
Korzystaj z radeona lub amdgpu.
P.S. Nie podpinaj się pod cudze wątki.

Zablokowany