Brak dźwi

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
jantar
Posty: 75
Rejestracja: 22 kwietnia 2014, 14:51

Brak dźwięku w xfce

Post autor: jantar » 16 października 2015, 18:14

Zainstalowałem debiana xfce, i nie mam dźwięku, próbowałem kilku rozwiązań, ale bez skutku. Na pasku zadań przy ikonce mam komunikat "Brak prawidłowego urządzenia i/lub elementu." Jedyny dźwięk jaki udało mi się wydobyć z systemu, to nieszczęsny beep. Niżej link do screena z informacjami

http://postimg.org/image/ml797z63l/full/
Załączniki
Przechwycenie obrazu ekranu - 16.10.2015 - 18:07:51.jpg

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 17 października 2015, 12:57

wydaj polecenie po czym

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l |grep alsa-utils
oraz

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l |grep xfce4-mixer


i wklej tutaj na forum co wyświetlą te polecenia. I nie w postaci zrzutów ekranów. Tylko normalnie tekst w tagach quote

jantar
Posty: 75
Rejestracja: 22 kwietnia 2014, 14:51

Post autor: jantar » 17 października 2015, 19:10

Kod: Zaznacz cały

bed@len:~$ id
uid=1000(bed) gid=1000(bed) grupy=1000(bed),24(cdrom),25(floppy),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),108(netdev),111(scanner),117(lpadmin)
bed@len:~$ dpkg -l |grep alsa-utils
ii  alsa-utils                                                  1.0.28-1                             amd64        Utilities for configuring and using ALSA
bed@len:~$ dpkg -l |grep xfce4-mixer
ii  xfce4-mixer                                                 4.10.0-3                             amd64        Xfce mixer application

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 17 października 2015, 19:14

wydaj w konsoli polecenie

Kod: Zaznacz cały

alsamixer
i podgłośnij wszystkie kanały
Master
PCM
Front
Sorround
Center
i zobacz co będzie.

Sprawdz czy masz wczytany moduł snd_hda_intel

Kod: Zaznacz cały

lsmod |grep intel

jantar
Posty: 75
Rejestracja: 22 kwietnia 2014, 14:51

Post autor: jantar » 17 października 2015, 20:56

W alsie już wcześniej ustawiłem wszystko na maxa, wydaje mi się, że problemem jest to, że hdmi jest ustawione jako domyślna karta dźwiękowa.

Kod: Zaznacz cały

bed@len:~$ lsmod |grep intel
intel_powerclamp       17159  0 
intel_rapl             17356  0 
kvm_intel             139116  0 
kvm                   388635  1 kvm_intel
ghash_clmulni_intel    12978  0 
aesni_intel           151423  5 
aes_x86_64             16719  1 aesni_intel
lrw                    12757  1 aesni_intel
glue_helper            12695  1 aesni_intel
ablk_helper            12572  1 aesni_intel
cryptd                 14516  3 ghash_clmulni_intel,aesni_intel,ablk_helper
snd_hda_intel          26327  4 
snd_hda_controller     26646  1 snd_hda_intel
snd_hda_codec         104463  5 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_pcm                88662  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd                    65244  16 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel
crc32c_intel           21809  0 
thermal_sys            27642  5 video,intel_powerclamp,thermal,processor,x86_pkg_temp_thermal

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 17 października 2015, 21:30

HMM
stwórz plik
/etc/modprobe.d/asound.conf z taką zawartością
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias snd-card-1 snd-hda-intel
options snd cards_limit=2
options snd-hda-intel id=SB index=0
options snd-hda-intel id=HDMI index=1
i reboot

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 17 października 2015, 23:20

Jeśli nie zadziała to co podał Yampress to podaj wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep gstreamer

jantar
Posty: 75
Rejestracja: 22 kwietnia 2014, 14:51

Post autor: jantar » 18 października 2015, 15:30

Dźwięk w końcu się pojawił :) i byłoby świetnie, gdyby nie fakt, że do połowy paska głośności jest niemal zupełnie cicho. Wiem, że linux głośnością nie grzeszy, ale może da się coś jeszcze z tym zrobić?

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 18 października 2015, 15:45

/etc/asound.conf

pcm.!default {
type hw
card HDMI
}


ctl.!default {
type hw
card HDMI


rozwiązania są w internecie -> wystarczy poszukać.

jantar
Posty: 75
Rejestracja: 22 kwietnia 2014, 14:51

Post autor: jantar » 18 października 2015, 17:41

Zakładając, że zjadło zamknięcie nawiasu, to nie działa, chyba że ma być dokładnie jak wyżej. Tak, czy inaczej nie potrzebuję tylu decybeli. Yampress wielkie dzięki za pomoc!

ODPOWIEDZ