[+]Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 683
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: saturno » 11 grudnia 2017, 18:34

kimoki pisze:
11 grudnia 2017, 15:53
Faktycznie, wypaliłem obrazy .iso na płytach dvd programem ImgBurn i instalator banglał bez problemów, po za tym, że podczas momentu kiedy trzeba było zmienić płytę, napęd odmawawiał oddania tej, która się w nim znajdowała..
Do instalacji systemu wystarczy pierwsza płyta.
Resztę można doinstalować z internetu.

kimoki
Posty: 18
Rejestracja: 10 grudnia 2017, 16:33

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: kimoki » 11 grudnia 2017, 18:44

Proszę wytłumacz mi łopatologicznie, bo jak zwykle coś nie działa jak trzeba..

Wchodzę w rescue mode, wita mnie wiersz poleceń, jestem w katalogu /bash..

Kombinuję jak koń pod górę $sudo root, $su, i wszelkie inne możliwośći i kombinacje z "root" bądź nazwą użytkownika i albo nie dzieje się nic, albo "not found - cokolwiek wpiszę".

wchodzę w "cd /var/log.." i mam tak jakiś plik syslog, bądź systemlog, wchodzę w "help" szukam jakiejś pomocy, ale nic nie daje skutku, ani read, ani cd, ani printf, ani nawet modlitwa.

Podsumowują: mów jak do debila..
saturno pisze:
11 grudnia 2017, 18:34
kimoki pisze:
11 grudnia 2017, 15:53
Faktycznie, wypaliłem obrazy .iso na płytach dvd programem ImgBurn i instalator banglał bez problemów, po za tym, że podczas momentu kiedy trzeba było zmienić płytę, napęd odmawawiał oddania tej, która się w nim znajdowała..
Do instalacji systemu wystarczy pierwsza płyta.
Resztę można doinstalować z internetu.
Podczas instalacji otrzymywałem komunikat "insert label - disc 2"

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2984
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: dedito » 11 grudnia 2017, 18:51

Ja nie mam zamiaru prowadzić za rączkę, od tego jest dokumentacja systemowa: podstawa to debian reference i ulubiona wyszukiwarka internetowa.
Początki są zawsze trudne.
A wracając do tematu widać nastąpiło automatyczne zalogowanie na konto root.
Zawsze sobie możesz sprawdzić na jakim koncie akurat pracujesz

Kod: Zaznacz cały

whoami
Jak nie wiesz jak listować zawartość plików to służy do tego między innymi polecenie

Kod: Zaznacz cały

cat sciezka/do/pliku

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 683
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: saturno » 11 grudnia 2017, 22:13

kimoki pisze:
11 grudnia 2017, 18:44
Podczas instalacji otrzymywałem komunikat "insert label - disc 2"
Bzdura :mad: !
Miałeś instalować system tylko z pierwszej płyty DVD.
Najzwyczajniej w świecie sam coś kombinujesz.

Weź kartkę i jeszcze raz przeprowadź instalację opisując po kolei wszystkie etapy instalacji.
Co masz na ekranie i co wybierasz zanim wciśniesz: ENTER
Następnie przepisz zawartość kartki tu na forum.

kimoki
Posty: 18
Rejestracja: 10 grudnia 2017, 16:33

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: kimoki » 12 grudnia 2017, 13:44

Saturno - Faktycznie, mój błąd, coś musiałem poklikać w nerwach i stąd problemy z instalacją, teraz zainstalował się bez problemu, jedyne co pozostaje to problem rozruchowy, a mianowicie rozruch kończy się tak jak na screenie: https://zapodaj.net/92d6493af47cc.jpg.html. Ciągle kombinuję jak obejrzeć te przeklęte logi systemowe. A tak: https://zapodaj.net/f50beac7e2345.jpg.html, kończy się próba uruchomienia recovery mode z GRUB.

EDIT: Problem solved! Temat można zamykać. Dziękuję za waszą pomoc.

Rozwiązanie: Należało w UEFI wyłączyć "Intel Graphics" jakoś tak to się nazywało i system odpalił.

Generalnie teraz Debian stoi i działa jak kuśka w noc poślubną (a przynajmniej taką mam nadzieję).

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2984
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się

Post autor: dedito » 12 grudnia 2017, 16:11

Czyli masz dwie karty graficzne.
Zamykam.
Temat rozwiązany oznaczaj na przyszłość zgodnie z regulaminem forum.

Zablokowany