Testing , problem z repo

Pomoc dotycząca instalacji systemu
ww71
Beginner
Posty: 399
Rejestracja: 04 grudnia 2008, 11:44
Lokalizacja: lubelskie

[+] Testing , problem z repo

Post autor: ww71 » 07 stycznia 2016, 17:36

Witam,

Ściągnąłem stąd debiana testinga:

http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... 86/iso-cd/

Po zainstalowaniu go, mialem wpis w repozytoriach: .... stretch.... a nie : ... testing....
Czy mam zmienić w repo na: ...testing... ? Bo nie moge zainstalować karty WiFii.
laptop dell D630

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 07 stycznia 2016, 17:57

Nie pierwszy raz - skorzystaj z gotowca - ustaw dla wybranej gałęzi:
threads/1408-Repozytoria-Debiana-wpisy- ... urces-list .

POTEM podaj wynik komend:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/apt/sources.list

Kod: Zaznacz cały

apt-get update && apt-get dist-upgrade

ww71
Beginner
Posty: 399
Rejestracja: 04 grudnia 2008, 11:44
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: ww71 » 07 stycznia 2016, 18:47

Kod: Zaznacz cały

# deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Stretch_ - Official Snapshot i386 NETINST Binary-1 20160104-05:23]/ stretch main

#deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Stretch_ - Official Snapshot i386 NETINST Binary-1 20160104-05:23]/ stretch main

deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib
deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ stretch main non-free contrib

deb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main non-free contrib
deb-src http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main non-free contrib

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/ww# apt-get update && apt-get dist-upgrade
Stary:1 http://security.debian.org/debian-security stretch/updates InRelease
Stary:2 http://ftp.pl.debian.org/debian stretch InRelease
Czytanie list pakietów... Gotowe   
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Obliczanie aktualizacji... Gotowe
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
  dns-root-data dnsmasq-base iputils-arping libkf5modemmanagerqt6 liblz4-1 libmbim-glib4
  libmbim-proxy libmm-glib0 libmnl0 libndp0 libnetfilter-conntrack3 libnm0 libopenconnect5
  libqmi-glib1 libqmi-proxy libstoken1 libteamdctl0 libtomcrypt0 libtommath0
  mobile-broadband-provider-info modemmanager
Aby je usunąć należy użyć "apt autoremove".
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/ww# ifconfig -a
enp9s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.2.100  netmask 255.255.255.0  broadcast 255.255.255.255
        inet6 fe80::21c:23ff:fe51:8665  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 00:1c:23:51:86:65  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 2302  bytes 1858552 (1.7 MiB)
        RX errors 0  dropped 1  overruns 0  frame 0
        TX packets 2226  bytes 389107 (379.9 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
        device interrupt 17  

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 77  bytes 8871 (8.6 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 77  bytes 8871 (8.6 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

wlp12s0: flags=4098<BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether 00:1f:3b:c1:63:c1  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

Wgrałem WICD , odinstalowałem Network-manger, zainstalowalem pakiety:

Kod: Zaznacz cały

apt install firmware-iwlwifi
i nie ma wifi, dioda sie nie swieci.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 07 stycznia 2016, 18:53

Wpis po nazwie gałęzi "zafiksuje" twoją instalację systemu do tej konkretnej gałęzi. Wpis "testing" sprawi, że system będzie quasi-ciągły.

Z aktualizacjami wzsystko w porządku. Jedyne co trzeba zrobić to sprzątnąć - o czym zresztą informuj apt:

Kod: Zaznacz cały

apt-get --purge autoremove

ww71
Beginner
Posty: 399
Rejestracja: 04 grudnia 2008, 11:44
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: ww71 » 07 stycznia 2016, 19:06

Czyli jest sens zmieniać na "testing" jesli dobrze zrozumiałem.
I druga sprawa, system chyba zamiast karty "Wlan0" widzi "wlp12s0" czy nie tak?
Czyli w Wicd moge zmienic "Wlan0" na : "wlp12s0" ?

"Wlan0" zamieniłem, jak wyżej : "wlp12s0" i siec działa.
Jeszcze jedno jaki wpis dac aby zainstalowac Operę?
Dałem na koncu wq repo: "stretch" i nie zainstralowało, dałem "testing" i tez nie zainstalowało.


Dzięki za wskazówki.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 07 stycznia 2016, 19:16

Tak, moim zdaniem jest sens zmieniać na "testing". Będziesz miał zawsze testing, niezależnie od tego jak będą zmieniać się nazwy kodowe wydania.

Sprawdź czy możesz zmienić nazwę interfejsu i czy się nie popsuje.

A jeśli chcesz wrócić do poprzednich nazw [ wszystkich ] interfejsów - zajrzyj tutaj:
https://forum.manjaro.org/index.php?topic=8778.0 .
Potem:

Kod: Zaznacz cały

update-grub
Na koniec - jeden wątek - jeden problem. Jeśli masz inne pytania - załóż nowy wątek.

ww71
Beginner
Posty: 399
Rejestracja: 04 grudnia 2008, 11:44
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: ww71 » 07 stycznia 2016, 19:30

Dzieki za rady. Wifi dziala. Problem z opera, ale to inny wątek, jak mi zwróconow uwagę.
Pozdrawiam :)

Zablokowany