Windows w Linuksie?

Ogólne pytania dotyczące systemu
Bodzio
Junior Member
Posty: 599
Rejestracja: 26 grudnia 2007, 18:35

Post autor: Bodzio » 13 stycznia 2008, 12:56

USB dla VBoxa
Sa pzrepisy, aby dopisywać ścieżkę do fstaba - działa, albo nie. Za to na pewno zadziała:
/etc/udev/rules.d/40-permissions.rules

Kod: Zaznacz cały

# USB devices (usbfs replacement)
SUBSYSTEM=="usb_device",        MODE="0664"
sekcję 0664 zmieniamy na 0666.
To jest przepis oficjalny - u mnie na Debianie trzeba było zmienić:
/etc/udev/permissions.rules
też zmieniamy 0664 na 0666 w sekcji:

Kod: Zaznacz cały

# usbfs-like devices
SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", \
                                MODE="0666"

karabash
Posty: 58
Rejestracja: 15 lipca 2007, 15:33

Post autor: karabash » 14 stycznia 2008, 09:38

Dobra, a jak wam dzialaja kompilatory...

Probuje cos skompilowac w DEV C++ i mam problem!!

makefile.win[ builderror ] [projekt.exe]Error 1

Jak uzywac tego srodowiska na maszynie?? Helloworld kompiluje bez problemu! tu w gre wchodzi SDL i OpenGL. Wiem, ze qemu nie obsluguje akceleracji sprzetowej ale ja to tylko kompilowac chce

jakies pomysly?


Mam drugie pytanie. Czy korzystanie z maszyn wirtualnych jest bezpieczne? Czy jezeli zawirusuje caly system to wystarczy usunac obraz dysku i wszystko z nim zniknie? Czy nie przeniesie mi sie to na druga partycje z Windoza?

bartekkozak
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwietnia 2007, 14:15
Lokalizacja: Lodz

Post autor: bartekkozak » 18 stycznia 2008, 17:18

Bodzio pisze:USB dla VBoxa
Sa pzrepisy, aby dopisywać ścieżkę do fstaba - działa, albo nie. Za to na pewno zadziała:
/etc/udev/rules.d/40-permissions.rules
Kod:
# USB devices (usbfs replacement)
SUBSYSTEM=="usb_device", MODE="0664"

sekcję 0664 zmieniamy na 0666.
To jest przepis oficjalny - u mnie na Debianie trzeba było zmienić:
/etc/udev/permissions.rules
też zmieniamy 0664 na 0666 w sekcji:
Kod:

# usbfs-like devices
SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", \
MODE="0666"
u mnie te sposby nie działają....

mam zainstalowane dodatki quest additious i instalowałem tez jakis stery do usb 2.0 ale nadal nie wyrywa i ich na wirtualnym windowsie XP HE. jakis propozycje??

Mentus
Posty: 22
Rejestracja: 10 lipca 2007, 14:47
Lokalizacja: Cz-wa->Ursynów

Post autor: Mentus » 19 maja 2008, 19:55

Mam u siebie windę zaistalowaną w virtualboksie i sprawa z instalacją była dość prosta. Mam jednak teraz zamiar zmigrować windę zainstalowaną na zwykłej partycji na partycję wirytualną. Miał ktoś z Was kiedyś z tym do czynienia?

AdeBe
Junior Member
Posty: 825
Rejestracja: 01 grudnia 2007, 14:41

Post autor: AdeBe » 20 maja 2008, 12:08

A ja mam trochę inne pytanko: czy obsługa USB oznacza np. że windows uruchomiony na virtualbox'ie pod linuksem obsłuży moją drukarkę (Lexmark), chociaż sam linuks jej nie obsługuje?

xel20
Posty: 16
Rejestracja: 21 stycznia 2008, 23:50

Post autor: xel20 » 20 maja 2008, 12:45

Jesli Linux nie obsluguje twojej drukarki to Windows uruchomiony na maszynie wirtualnej na pewno jej nie obsluzy.

Bodzio
Junior Member
Posty: 599
Rejestracja: 26 grudnia 2007, 18:35

Post autor: Bodzio » 21 maja 2008, 20:56

xel20 pisze:Jesli Linux nie obsluguje twojej drukarki to Windows uruchomiony na maszynie wirtualnej na pewno jej nie obsluzy.
a to niby dlaczego ?????

xel20
Posty: 16
Rejestracja: 21 stycznia 2008, 23:50

Post autor: xel20 » 22 maja 2008, 00:19

bo maszyna wirtualna umozliwia komunikacje tylko ze sprzetem prawidlowo zainstalowanym w systemie w ktorym jest uruchamiana

Bodzio
Junior Member
Posty: 599
Rejestracja: 26 grudnia 2007, 18:35

Post autor: Bodzio » 22 maja 2008, 07:38

to powiedz mi dlaczgo Lexmark Z 600 na moim linuxie w pracy nie drgnie, natomiast na virtualu pracuje pięknie, dlaczego PDA Mio P550 nie działa pod Linuxem mimo zainstalowania programu Synce, a pod Virtualem działa idealnie z programem Active Sync ??
Tu chodzi o zgranie USB, jeśli masz dobrze skonfigurowane USB to nie ma bata - musi działać.

AdeBe
Junior Member
Posty: 825
Rejestracja: 01 grudnia 2007, 14:41

Post autor: AdeBe » 22 maja 2008, 10:05

No mi się też wydawało, że wystarczy dać dla VirtualBox'a "czysty" RAW dostęp do USB, a on już odpowiednio przekieruje to co sterowniki windowsa wysyłają :-?

ODPOWIEDZ