Pami

Ogólne pytania dotyczące systemu
Energy_pl
Posty: 1
Rejestracja: 31 lipca 2014, 19:09

Pamięć swap

Post autor: Energy_pl » 31 lipca 2014, 19:16

Witam, mam VPS z systemem debia 6 i gdzieś wyczytałem ze pamieć swap można użyć jako pamięć ram, ale nie wiem jak to zrobić szukałem poradników na google ale nic nie udało mi sie znaleźć, i moje pytanie jest takie czy da sie z swap zrobić ram i jak tak to czy ktoś by mi mógł pomóc był bym bardzo wdzięczny :) a i tego swap bym chciał użyć do servera minecraft

mblazeji2
Posty: 23
Rejestracja: 31 lipca 2014, 23:47
Lokalizacja: /dev/random

Post autor: mblazeji2 » 31 lipca 2014, 23:59

Chyba coś źle zrozumiałeś w tym co czytałeś.

Jak wiadomo partycję swap(przestrzeń wymiany) zazwyczaj tworzy się na dysku twardym, który jest wielokrotnie wolniejszy od pamięci RAM, zarówno w kwestii czasu dostępu jak i prędkości odczytu/zapisu. Nawet jakby było to możliwe to i tak nie miało by to sensu z racji prędkości.

SWAP jest użyteczny dla systemu gdy pamięć RAM jest użyta ponad 60% ( tak jest w większości dystrybucji , parametr /proc/sys/vm/swappiness ) to wtedy system przenosi niektóre fragmenty pamięci RAM do przestrzeni wymiany (partycji SWAP).

Nie ma żadnej określonej wielkości partycji SWAP, lecz zalecana wielkość SWAP'u dla serwera gier to SWAP=2xRAM<2GB. Dla pamięci RAM większej niż 2GB starczy zaledwie 512MB, choć mogło obejść by się bez niej (jest dla wszelkiego spokoju).

Awatar użytkownika
dexterr
Posty: 38
Rejestracja: 30 lipca 2014, 08:37
Lokalizacja: @

Post autor: dexterr » 01 sierpnia 2014, 10:57

a przy 4GB ramu pchać swapa? Zrobiłem przy instalacji 7gb na swapa i nie wiem po co ;) Moje potrzeby to nie duże. Filmy(oglądanie), muzyka (słuchanie), praca w notatnikach, czasami obróbka foto w Gimpach i podobnych, internet. Gry = zero. Pod windows nie używałem wcale pliku wymiany choć na forach po ryju wiecznie obrywałem bo jak to? Bez stronicowania? Mam 4GB ramu i zawsze pod Win7 1,5 wolnego zostawało. Jak to wygląda w Debianie jeszcze nie wiem bo nie bardzo kumam jeszcze gdzie sprawdzić ile to zjada...

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 936
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Post autor: pawkrol » 01 sierpnia 2014, 11:06

Ponadto jak już wspomniałeś masz serwer VPS, więc co do ramu i swapa jesteś uzależniony od providera usługi. ( Im więcej zapłacisz tym więcej pamięci RAM, miejsca na HDD, CPU itp.)

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 694
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Post autor: saturno » 01 sierpnia 2014, 12:33

Kod: Zaznacz cały

 cat /proc/swaps

ODPOWIEDZ