[+] Niewidoczny aplet NetworkManagera - XFCE

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Never

[+] Niewidoczny aplet NetworkManagera - XFCE

Post autor: Never » 06 lipca 2013, 00:27

Witam,

Ostatnio, kiedy postanowiłem zainstalować pakiet sterowników do karty sieciowe realtek z repozytorium tym poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install firmware-realtek
ku mojemu zdziwieniu po restarcie nie wyświetlał mi się już aplet NetworkManagera, który dotychczas widniał na górnym pasku.

Kod: Zaznacz cały

Linux decktone-pc 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.46-1 i686 GNU/Linux
Jest on dodany do autostartu:
INEEFHy.jpg
A także nie jest ukryty na obszarze powiadomień:
INEEFHy.jpg
Zależałoby mi, aby znów udało mi się go jakoś przywrócić.
Załączniki
Menu_012.jpg

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6129
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 08 lipca 2013, 22:14

Może w tym network managerze się ustawia aby pokazywał ikonę lub nie. Dodaj go drugi raz do paska. Sprawdź, czy ma odpowiednią konfigurację. Może tam interfejs trzeb zmienić na właściwy.

Never

Post autor: Never » 09 lipca 2013, 13:29

W jaki sposób mam dodać go do paska? Wyszukiwanie, ani aktywator nie działają, mimo, że znajduje się on w systemie. Co do interfejsu, to powinno i tak się chyba wyświetlać (applet)

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6129
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 09 lipca 2013, 13:53

Podaj dokładnie jaką paczkę tego network managera masz zainstalowaną.

wobo
Posty: 97
Rejestracja: 19 kwietnia 2008, 14:10
Lokalizacja: W-wa

Post autor: wobo » 18 lipca 2013, 11:10

A masz w systemie zainstalowany pakiet network-manager-gnome?

Kod: Zaznacz cały

aptitude search network-manager | grep ^i
jeśli nie znajdzie to

Kod: Zaznacz cały

aptitude install network-manager-gnome
Może wywaliło ten pakiet przez zależności?

ps. jest jeszcze plasma-widget-networkmanagement - odpowiednik dla kde. Możesz też spróbować.


Ewentualnie możesz spróbować wywalić pliki konfiguracyjne (mogą zniknąć klucze i ustawienia sieci) i zainstalować ponownie

Kod: Zaznacz cały

aptitude purge --purge ~inetwork-manager
! uwaga na zależności !

a następnie

Kod: Zaznacz cały

aptitude install network-manager-gnome

Never

Post autor: Never » 18 lipca 2013, 12:47

Dzięki wobo, zadziałało!

wobo
Posty: 97
Rejestracja: 19 kwietnia 2008, 14:10
Lokalizacja: W-wa

Post autor: wobo » 18 lipca 2013, 12:54

To miło :)
W takim razie dodaj do tematu znacznik [+]

OgrzesiekO
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 03 lutego 2014, 11:43

Post autor: OgrzesiekO » 10 września 2015, 11:21

U mnie nie działa. Nie mam w appletach nic co ma związek z siecią. Nie mogę wyszukać sieci wi-fi po kablu z netem się łączę i nie wiem co mam zrobić żeby łączyć się przez wifi...

Zablokowany