Brak po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6254
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 21 października 2011, 21:38

Kod: Zaznacz cały

yampress@debian:~$ cat /etc/resolv.conf
#nameserver 194.204.159.1
nameserver 8.8.8.8
nameserver 194.204.152.34
Też się dziwiłem co jest. Już napisałem nawet pismo do mojego dostawcy internetu.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 21 października 2011, 21:38

Nie używam, miałem ,,avachi'', czy coś w ten deseń zainstalowane (nieświadomie). Znalazłem wskazówkę, że ten pakiet może powodować problemy, więc go odinstalowałem.
Wszystko ładnie pięknie ale dlaczego Debian nagle przestał dostawać DNS-y od rutera?

Edycja:

Czyli to jest kwestia dostawcy internetu?

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6254
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 21 października 2011, 21:48

mikmik pisze: Wszystko ładnie pięknie ale dlaczego Debian nagle przestał dostawać DNS-y od rutera?

Edycja:

Czyli to jest kwestia dostawcy internetu?
Jeśli interfejs masz skonfigurowany jako dhcp to pobiera on parę informacji z tego serwera, m.in ip/dns/domenę itp. Także, jeśli dostawca internetu nie wstawił w konfiguracji tego serwera DNS-ów to nie dostaniesz ich na kliencie i musisz sobie sam wpisać do pliku /etc/resolv.conf.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 21 października 2011, 21:53

Może pytam o głupotę, bo nie do końca jestem zaznajomiony z dhcp.
W takim razie dlaczego na ruterze te DNS-y są wykryte oraz jakim cudem Windows je dostaje?

Edycja:
Cały czas mam wrażenie, że jest to kwestia tego, że ja coś namieszałem nieświadomie w konfiguracji, może jest jakiś pakiet, który mógłbym przeinstalować aby zresetować do ustawień domyślnych plik konfiguracyjny za to odpowiedzialny?

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6254
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 21 października 2011, 22:49

Może przychodzą od Twojego dostawcy internetu i dalej Windows je pobiera przez klienta dhcp.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 21 października 2011, 23:00

Czyli to może być wina pakietu klienta dhcp, może spróbować zainstalować inną wersje?
Jak ten pakiet się nazywa?

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6254
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 22 października 2011, 11:00

Nie jest żadna wina pakietu. Po prostu to są domyślne ustawienia dhclienta. To dla laików, którzy nie wiedzą co i gdzie ustawić więc "ustawia się wszystko samo automagicznie".
Także nic nie rób bo nie potrzeba, a pośpiech jest złym doradcą.
Rozwiązanie http://www.cyberciti.biz/faq/dhclient-e ... onf-hooks/

Awatar użytkownika
markossx
Beginner
Posty: 489
Rejestracja: 26 maja 2007, 16:01
Lokalizacja: Polska

Post autor: markossx » 22 października 2011, 17:35

Wszystko działa, jak to możliwe?
Magia Panie!
Jak masz łącze od kogoś "większego" to nie po korzystasz z DNS TP SA i już. W tej sytuacji albo jakieś publiczne DNS albo serwery nazw dostarczone od operatora.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 22 października 2011, 20:21

Dziękuję za pomoc!
Już wcześniej widziałem tematy o blokowaniu dhclienta dla konkretnych adresów dns, więc podołałem.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ