Brak po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Brak połączenia z internetem niektóre strony www działają

Post autor: mikmik » 20 października 2011, 17:35

Witam.

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że komunikator działa, torrenty również.
Czasem działa strona Google ale już odnośniki wyszukane nie, strony nie ładują się, aptitude nie łączy się z serwerami.

Kod: Zaznacz cały

ifconfig -a

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:50:8d:e9:ec:a6  
          inet addr:192.168.0.101  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::250:8dff:fee9:eca6/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1069 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:990 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:102413 (100.0 KiB)  TX bytes:82909 (80.9 KiB)
          Interrupt:22 Base address:0x2000 


lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:126 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:126 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:7788 (7.6 KiB)  TX bytes:7788 (7.6 KiB)


pan0      Link encap:Ethernet  HWaddr 2a:ca:0a:a9:79:6c  
          BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

Kod: Zaznacz cały

route -n


Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.0.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
0.0.0.0         192.168.0.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0

Kod: Zaznacz cały

iptables


Chain INPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         


Chain FORWARD (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         


Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         



Plik resolve

Kod: Zaznacz cały

domain home
search home mik
nameserver 194.204.159.1   - te DNS-y są złe, a pomimo to gadu i torrenty działają, tutaj jest problem
nameserver 192.168.0.1

Kod: Zaznacz cały


ping wp.pl

PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=1 ttl=249 time=11.2 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=46 ttl=249 time=9.77 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=47 ttl=249 time=7.67 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=48 ttl=249 time=7.86 ms
...
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=270 ttl=249 time=8.90 ms


--- wp.pl ping statistics ---
270 packets transmitted, 270 received, 0% packet loss, time 331541ms
rtt min/avg/max/mdev = 6.854/10.138/29.258/3.520 ms

Proszę o sugestie, co mógłbym z tym fantem zrobić, próbowałem na własną rękę ale niestety nie znalazłem rozwiązania.
Pozdrawiam.

Kokos
Posty: 7
Rejestracja: 21 września 2011, 02:10

Post autor: Kokos » 21 października 2011, 09:49

GG oraz torrenty nie potrzebują zamieniać nazw domenowych na adresy IP (gdyż posługują się od razu tymi drugimi).

Natomiast strony w przeglądarce wymagają tego jak najbardziej.

DNS-y najlepiej dobierz pod swój region (ten 8.8.8.8 od Google wcale nie jest najszybszy u mnie).

To przykład dla Gdańska i okolic:

Kod: Zaznacz cały

nameserver 153.19.0.50 # dns1.task.gda.pl
nameserver 212.77.97.222 # dns2.task.gda.pl
PS. U mnie DNS-y UPC słabo działały, u Ciebie z TPSA może być podobnie.

Edycja:
Warto też wspomnieć o tym, że programy ,,do obsługi sieci'' najpewniej przy ponownym uruchomieniu komputera pobiorą stary DNS z DHCP. Musisz to skonfigurować w Twoim menadżerze.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 21 października 2011, 11:45

Wszystko działało jak należy, dopiero ostatnio padło. Na ruterze widzę dnsy i one są dobre, działają bez problemu na innych komputerach podłączonych do tego rutera. To jest kwestia konfiguracji - ale nie wiem co jest źle.

Może Ty wiesz jaki program odpowiada za pobieranie dnsów?

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6254
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 21 października 2011, 16:49

U mnie słabo coś ostatnio chodziło więc zmieniłem dns z tpsa na inne i jest już teraz dobrze.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 21 października 2011, 16:57

Mam internet z UPC, DNS-y działają bez problemów na tym samym kompie na innym systemie. To jest kwestia konfiguracji, przetestowałem już wszystko co było w sieci po polsku i angielsku. Podejrzewam, że problem jest trywialny, ale nie mam pojęcia gdzie tkwi.

Intryguje mnie dlaczego komputer nie dostaje DNS-ów od rutera, próbowałem:

Kod: Zaznacz cały

dhclient eth0
też
ifconfig eth0 192.168.0.101 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255 up
oraz
route add default gw 192.168.0.1

I tym podobnych ale nic nie poskutkowało, któreś z tych poleceń sprawiło że już nawet google nie działa - ale torrent i gadu nadal funkcjonuje.

Awatar użytkownika
markossx
Beginner
Posty: 489
Rejestracja: 26 maja 2007, 16:01
Lokalizacja: Polska

Post autor: markossx » 21 października 2011, 18:25

Na wstępie to powinieneś przedstawić informację co to za maszyna - vps, czy swój prywatny komputer w garażu, czy...
Dwa, to jaki jest Twój dostawca łącza?
I jak możesz to wklej jeszcze swój obecny plik resolve.conf.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 21 października 2011, 18:32

Zwykły komputer. Dostawca internetu to UPC przez modem podłączony do rutera zwykłą kartą sieciową.
Wcześniej wszystko działało, nagle przestało.
Plik resolve.conf jest taki sam jak w pierwszym poście polecenie

Kod: Zaznacz cały

dhclient cth0
nie zaktualizowało DNS-ów.

Awatar użytkownika
markossx
Beginner
Posty: 489
Rejestracja: 26 maja 2007, 16:01
Lokalizacja: Polska

Post autor: markossx » 21 października 2011, 18:47

Zaktualizuj ręcznie resolv.conf i wyrzuć, za komentuj lub podmień

Kod: Zaznacz cały

nameserver 194.204.159.1
nameserver 192.168.0.1
na

Kod: Zaznacz cały

nameserver 8.8.8.8
Tak jak Ci podpowiadał zresztą Kokos...
Powiedz nam jakie są efekty.

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 21 października 2011, 21:24

Po wpisaniu

Kod: Zaznacz cały

nameserver 8.8.8.8
Wszystko działa, jak to możliwe? Wcześniej wpisywałem dnsy, które wyświetla ruter i nie działało.

Bardzo dziękuję. Czy to jest rozwiązanie stałe, czy tylko tymczasowe?

Kokos
Posty: 7
Rejestracja: 21 września 2011, 02:10

Post autor: Kokos » 21 października 2011, 21:33

Jeśli zresetujesz komputer, to najprawdopodobniej ustawienia znikną? Czy używasz jakiegoś graficznego menadżera sieci?

ODPOWIEDZ