Steam obciążenie 300% CPU

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
UmbrellaCorps

Steam obciążenie 300% CPU

Post autor: UmbrellaCorps »

Witam serdecznie. Jestem nowy na forum, ale w świecie Linuksa już blisko 30 lat, z tego ostatnie kilkanaście lat wiernie z systemem Arch. Kilka dni temu jednak postanowiłem wrócić do Debiana.
Mój system to Debian 12 ze środowiskiem Gnome. Karta NVIDIA GeForce GTX 1650 , sterowniki nvidia-driver.
System działa bardzo dobrze, tak jak powinien. Generalnie nie mam zastrzeżeń. Co ciekawe zauważyłem że system startował na waylandzie jak zainstalowałem sterowniki własnościowe do grafiki to startuje na waylandzie i przy logowaniu zmienia na X11. Ale wiem że NVIDIA z waylandem nie bardzo się lubią więc wszystko zrozumiałe.

Problemem jednak jest Steam, a konkretnie gra Fishing Planet. Steam instalowany z paczki deb z oficjalnej strony Steam. Jakoś nie jestem fanem mieszania architektur 32 i 64 w repozytoriach. A flatpak to zło.
Gra działa można powiedzieć porównywalnie wydajnie jak na Archu, ale komputer jest mocno obciążony i wyją wentylatory bo zużywa 300% CPU, podczas gdy na Archu około 20-30% i nie widać obciążenia.
Z ciekawych różnic jeszcze zauważyłem że Memory-Usage pod Archem to 2 GB natomiast pod Debianem 1.5 GB. Czyli Debian ładuje mniej pamięci do GPU i pewnie dlatego CPU jest bardziej obciążone.
Czy ktoś pomoże to rozwiązać? Czy w ogóle ktoś potrafi zdiagnozować przyczynę takiego stanu rzeczy?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Re: Steam obciążenie 300% CPU

Post autor: Yampress »

300 % a to ciekawe. Raczej 100%

Prawdopodobnie problem z tymi sterownikami do grafiki, brakiem jakiegos pakietu lub konfiguracją grafiki
UmbrellaCorps

Ustawienia nvidia-settings są identyczne pod Archem i Debianem.
Jedyna możliwość to wersja sterownika (Debian 535, Arch 575), ale to chyba mało prawdopodobne.
Yampress pisze: 23 lipca 2025, 19:35 300 % a to ciekawe. Raczej 100%
Matematycznie technicznie niemożliwe ale htop twierdzi inaczej.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2025, 10:17 przez UmbrellaCorps, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

może brakuje jakis pakietów używanych do akceleracji grafiki w systemie.

A moze spróbój wygenerować plik config Xorg z archa i przeniesc go do Debiana?

A może to w strone KMS trzeba szukać rozwiązania
https://wiki.archlinux.org/title/Kernel_mode_setting
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

To wynika z liczby rdzeni:
man htop
...
PERCENT_CPU (CPU%)
The percentage of the CPU time that the process is currently using. This is the default way to represent CPU usage in Linux. Each process can consume up to 100% which means the full capacity of the core it is running on. This is sometimes
called "Irix mode" e.g. in top(1).
PERCENT_NORM_CPU (NCPU%)
The percentage of the CPU time that the process is currently using normalized by CPU count. This is sometimes called "Solaris mode" e.g. in top(1).
To można konfigurować używając CPU% i NCPU%
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Sprawdź to na wersji live Debiana.
UmbrellaCorps

Na sterownikach otwartych nie ma szans aby gra w ogóle działała. Steam klatkuje 1-3 fps.

Doszedłem do wniosku że to raczej jest wina złego zarządzania zasobami przez stare jądro lub sterownik nvidia.
Na Archu są najnowsze wersje i wszystko jest już lepiej zoptymalizowane. Innego wytłumaczenia nie widzę.
ODPOWIEDZ