conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
mlyczek
Junior Member
Posty: 979
Rejestracja: 02 sierpnia 2006, 19:17

Post autor: mlyczek » 15 marca 2008, 03:15

qba88, podaj nam tutaj Twoj .conkyrc, wtedy zobaczymy co tam zmienic, żeby nie było czarnego paska.

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 15 marca 2008, 08:32

juz zrobilem i conky nie ma ramki. wziolem sobie .conkyrc z kilku postow wyzej.

Kod: Zaznacz cały

use_xft yes
background yes
own_window yes
own_window_type override
own_window_transparent yes
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
xftfont Bitstream Vera Sans:size=7
xftalpha 0.8
update_interval 0.5
total_run_times 0
own_window_transparent yes
double_buffer yes
minimum_size 300 20
draw_shades no
draw_outline no
draw_borders no
stippled_borders 8
border_margin 4
border_width 1
default_color white
default_shade_color black
default_outline_color black
alignment top_left
gap_x 970
gap_y 0
no_buffers yes
uppercase no
cpu_avg_samples 8
net_avg_samples 8
override_utf8_locale yes
use_spacer yes

TEXT

.| System ${alignr} Linux Debian Lenny  |.
.| Kernel ${alignr} $kernel   |.
.| Uptime ${alignr} ${uptime}  |.
.| Cpu ${alignr} ${cpu}%  |.
.| Memory ${alignr} $mem/$memmax  |.
.| hda2 ${alignr} ${fs_free /}/${fs_size /} ${fs_free_perc /}%  |.
.| Date ${alignr} ${time %H:%M} @ ${time %A, %d %B } |.

a tu tak o wyglada:
http://img223.imageshack.us/my.php?image=screen9it6.jpg

qba88
Posty: 14
Rejestracja: 08 marca 2008, 20:07

Post autor: qba88 » 15 marca 2008, 10:52

Kod: Zaznacz cały

#Mean-Machine's conky configuration



total_run_times 0


double_buffer yes
update_interval 1

own_window yes
own_window_transparent no
#own_window_type override
own_window_type root
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager

#borders

draw_borders no

#border_margin no




#shades

draw_shades no




#position

gap_x 0

gap_y 0

maximum_height 2

alignment top_left




#colour

default_color FFFFFF

#default_shade_color 000000

#own_window_colour 484432




#font

use_xft yes

xftfont Samanata :p ixelsize=10.8




#to prevent window from moving

use_spacer no

minimum_size 1280 0





TEXT
                                                     $sysname $kernel  | ${color} Uptime: ${color C0C0C0}${font}${uptime_short}${color}  |  ${color}HDD: ${color C0C0C0}${font}${fs_used /} / ${color C0C0C0}${font}${fs_size}${color}   | ${color} Down: ${color C0C0C0}${font}${downspeed sk0} Kb/s ${color} | ${color} Up: ${color C0C0C0}${upspeed sk0} Kb/s ${color} |  RAM: ${color C0C0C0}${font}${mem} / ${font}${memmax} ${color} |  ${color}SWAP: ${color C0C0C0}${font}$swap ${color} | ${voffset -1} Cpu: ${color C0C0C0}${font}${cpu}% ${color}

mlyczek
Junior Member
Posty: 979
Rejestracja: 02 sierpnia 2006, 19:17

Post autor: mlyczek » 15 marca 2008, 12:01

qba88 pisze:own_window_transparent no
spróbuj zmienić to na coś takiego

Kod: Zaznacz cały

own_window_transparent yes

qba88
Posty: 14
Rejestracja: 08 marca 2008, 20:07

Post autor: qba88 » 15 marca 2008, 13:45

oj, niestety nie pomogło :-/

Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner
Posty: 246
Rejestracja: 15 kwietnia 2007, 18:00
Lokalizacja: Chodzież

Post autor: 3ndriu » 15 marca 2008, 22:12

Mam małą propozycję. W tym temacie pojawiło się już sporo configów conky. Może wydzielić osobny post w dziale Desktop, w którym można by dzielić się swoimi configami (coś jak temat Screenshots). Dzięki takiemu zabiegowi można by uniknąć bałaganu w tym temacie.

Adrian_Wir
Posty: 22
Rejestracja: 01 lutego 2008, 10:00
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Adrian_Wir » 16 marca 2008, 21:05

No i mam problem z temperaturą procka. Była wyświetlana idealnie dopóki nie zrobiłem dist-upgrade do sida, po zmianie kernela na 2.6.24-1. I co najlepsze nie wyrzuca błędu. Wszystko ładnie się uruchamia tyle, że temperaturę wyświetla 0. Dodam, że w pliku /sys/bus/i2c/devices jest pusto.
Wie ktoś jak to naprawić?

Gość

Post autor: Gość » 16 marca 2008, 21:35

Adrian_Wir pisze:Dodam, że w pliku /sys/bus/i2c/devices jest pusto.
To poszukaj w /sys/bus/platform/devices/ :)

Pozdrawiam

Adrian_Wir
Posty: 22
Rejestracja: 01 lutego 2008, 10:00
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Adrian_Wir » 16 marca 2008, 21:53

Dzięki, faktycznie tam są pliki. Tylko że nie wiem który i jak uruchomić.
Są tam między innymi pliki: temp2_min, temp2_max, temp2_type i temp2_input. Do pliku konfiguracyjnego wpisuję:

Kod: Zaznacz cały

${i2c /sys/bus/platform/devices/it87.3328  temp2_xxx}°C
gdzie za xxx podstawiam po kolei min, max, type, input i wszędzie dalej wyświetla 0
Dodam, że tak samo dzieje się dla plików fan1_xxx, temp1_xxx, temp3_xxx.

Gość

Post autor: Gość » 16 marca 2008, 21:58

Adrian_Wir pisze:Do pliku konfiguracyjnego wpisuję:

Kod: Zaznacz cały

${i2c /sys/bus/platform/devices/it87.3328  temp2_xxx}°C
To wpisz może:

Kod: Zaznacz cały

${platform it87.3328 temp 2} °C
Pozdrawiam

Zablokowany