conky - instalacja, konfiguracja, i2c, hddtemp itd.

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
JoShiMa
Posty: 29
Rejestracja: 24 lutego 2008, 14:07

Post autor: JoShiMa » 06 marca 2008, 21:26

No to widocznie zle podałes niektóre parametry że nie widać tego okna. Pobaw się z xy i z opcjami okna. Jakiego interfejsu graficznego używasz?

Volvi
Posty: 38
Rejestracja: 30 września 2007, 21:21

Post autor: Volvi » 07 marca 2008, 07:11

Gnome

Ventrue
Junior Member
Posty: 532
Rejestracja: 06 lipca 2007, 12:10
Lokalizacja: Lubin

Post autor: Ventrue » 07 marca 2008, 14:55

Dość długo sam się z tym męczyłem (na Ubuntu jestem tymczasowo :( ), więc trzymaj:

Kod: Zaznacz cały

use_xft yes
background yes
own_window yes
own_window_type override
own_window_transparent yes
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
xftfont Bitstream Vera Sans:size=7
xftalpha 0.8
update_interval 0.5
total_run_times 0
own_window_transparent yes
double_buffer yes
minimum_size 300 20
draw_shades no
draw_outline no
draw_borders no
stippled_borders 8
border_margin 4
border_width 1
default_color white
default_shade_color black
default_outline_color black
alignment top_right
gap_x 592
gap_y 25
no_buffers yes
uppercase no
cpu_avg_samples 8
net_avg_samples 8
override_utf8_locale yes
use_spacer yes

Volvi
Posty: 38
Rejestracja: 30 września 2007, 21:21

Post autor: Volvi » 08 marca 2008, 11:57

Ventrue Dzieki wielkie :-) Teraz wreszcie działa. ;-)

tadzik
Beginner
Posty: 183
Rejestracja: 29 grudnia 2007, 20:36
Lokalizacja: Warszawa/Izabelin

Post autor: tadzik » 11 marca 2008, 21:01

a ja mam taki problem
mój conkyrc

Kod: Zaznacz cały

background no
use_xft yes
xftfont Bitstream Vera Sans Mono:size=8
xftalpha 0.9
update_interval 1.0
total_run_times 0
own_window yes
own_window_type normal
own_window_transparent yes
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
double_buffer yes
minimum_size 220 5
maximum_width 270
draw_shades no
draw_outline no
draw_borders no
draw_graph_borders no
default_color white
default_shade_color black
default_outline_color green
alignment top_right
gap_x 20
gap_y 40
no_buffers yes
cpu_avg_samples 2
override_utf8_locale no
uppercase yes # set to yes if you want all text to be in uppercase

TEXT
${color 808000}SYSTEM ${hr 1} ${color}
 
Hostname: $alignr$nodename
Kernel: $alignr$kernel
Uptime: $alignr$uptime
 
CPU: ${alignr}${freq} MHz
Temp: ${alignr}${acpitemp} C
Processes: ${alignr}$processes ($running_processes running)
 
CPU ${alignr}${cpu cpu1}%
${color 808000}${cpubar 4}${color}
 
Ram ${alignr}$mem / $memmax ($memperc%)
${color 808000}${membar 4}${color}
swap ${alignr}$swap / $swapmax ($swapperc%)
${color 808000}${swapbar 4}${color}
 
${color 808000}Highest CPU $alignr CPU% MEM%${color}
${top name 1}$alignr${top cpu 1}${top mem 1}
${top name 2}$alignr${top cpu 2}${top mem 2}
${top name 3}$alignr${top cpu 3}${top mem 3}
 
${color 808000}Highest MEM $alignr CPU% MEM%${color}
${top_mem name 1}$alignr${top_mem cpu 1}${top_mem mem 1}
${top_mem name 2}$alignr${top_mem cpu 2}${top_mem mem 2}
${top_mem name 3}$alignr${top_mem cpu 3}${top_mem mem 3}
 
${color 808000}Filesystem ${hr 1} ${color}
 
Root: ${alignr}${fs_free /} / ${fs_size /}
${color 808000}${fs_bar 4 /}${color}
 
Home: ${alignr}${fs_free /home} / ${fs_size /home}
${color 808000}${fs_bar 4 /home}${color}
 
${color 808000}MOC${hr 1}
${color}${exec mocp --info | grep Artist}
${color}${exec mocp --info | grep SongTitle}
 
${color 808000}INTERNET${hr 1}
${color}         UPLOAD	   ${alignr}DOWNLOAD      
${color}SPEED      ${upspeed eth0}${alignr}${downspeed eth0}        
${color}TOTAL      ${totalup eth0}${alignr}${totaldown eth0}
${color 808000}PORTY:${hr 1}
${color}${exec nmap localhost | grep tcp}
jedyne co nie działa to wyrównywanie (alignr) w sekcji INTERNET
co jest nie tak? :/

Volvi
Posty: 38
Rejestracja: 30 września 2007, 21:21

Post autor: Volvi » 11 marca 2008, 23:16

Tadzik a sprubuj zmienić:

Kod: Zaznacz cały

${color 808000}INTERNET${hr 1} 
${color}         UPLOAD       ${alignr}DOWNLOAD      
${color}SPEED      ${upspeed eth0}${alignr}${downspeed eth0}        
${color}TOTAL      ${totalup eth0}${alignr}${totaldown eth0} 
${color 808000}PORTY:${hr 1} 
${color}${exec nmap localhost | grep tcp}
na to

Kod: Zaznacz cały

${color slate grey}INTERNET: 
${color}DL:${color #ddaa00}${downspeed eth0}${color}UP:${color #ddaa00}${upspeed eth0}${color}${alignr}KiB/s 
${offset 10}${color}Total: ${color white}${totaldown eth0} 
${offset 10}${color}Total: ${color white}${totalup eth0} 
${color slate grey}${downspeedgraph eth0 25,200 000000 00ff00} 
${color slate grey}${upspeedgraph eth0 25,200 000000 0000ff}

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 12 marca 2008, 09:15

Dodaj $alignr:

Kod: Zaznacz cały

${color 808000}$alignr INTERNET${hr 1} 

tadzik
Beginner
Posty: 183
Rejestracja: 29 grudnia 2007, 20:36
Lokalizacja: Warszawa/Izabelin

Post autor: tadzik » 12 marca 2008, 20:58

Volvi - nie tego potrzebuję, chcę tabelkę
beel - nie działa, tylko zchrzaniło tytuł
chcę mieć UP normalnie, a cały DOWN wyrównany do prawej

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 15 marca 2008, 00:04

Mam pytanie. bawie sie conky i chcialem zrobic swoj conf. jak wlaczam juz conky w konsoli to conky wyglada tak:

Obrazek


co mam zrobic zeby byla bez tego cienia.

qba88
Posty: 14
Rejestracja: 08 marca 2008, 20:07

Post autor: qba88 » 15 marca 2008, 03:10

jak mi wiadomo conky w KDE działa tylko na tej zasadzie że musi mieć własne okno. Pulpit służy mi na ściągane pliki czy choćby do tego jak montuje mi sie pendrive żeby się wyswietliła ikonka, i tu moje pytanie: co zrobić żeby conky mi nie zasłaniał ikon??

na zrzucie dobrze widać o co mi chodzi
http://img216.imageshack.us/my.php?imag ... nu3hv2.png

ostatecznie moge miec taki pasek czarny ale mam pytanie czy da się zrobić żeby było bez tła, o programie feh wiem, ale mam dwa pulpity o różnych tapetach i czy da się zrtobić tak żeby było przezroczyste na obydwóch.

Zablokowany