Strona 1 z 2

Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 05 listopada 2019, 22:56
autor: etrollo
Jestem w Putty mam login roota do hardwara robie moda, ale tam nie da sie skopiowac i wkleic polecenia poprzez ctrl shift v
wiec musze go wpisac recznie,
Poczatek polecenia jest taki:

Kod: Zaznacz cały

wget -O – -q
ten długi w srodku
znalazłem to badziewie to długa kreska pozioma jak tutaj
Myślnik / pełna pauza / długa kreska pozioma —

ALT+0151 = —

Opis słowny: wciśnij i przytrzymaj lewy klawisz ALT, w tym czasie z klawiatury numerycznej kolejno wpisz cyfry: 0, 1, 5, 1

HTML: — = —
http://www.mrog.org/klawisze

Jak to wpisać ręcznie bo mi nie działa?

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 06 listopada 2019, 07:35
autor: dedito
Ogarnij język.

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 06 listopada 2019, 16:52
autor: kolofaza
W putty wklejasz będąc w lini polecenia prawym klawiszem myszy, czyli w oknie Putty klikasz PPM i jest.

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 06 listopada 2019, 18:30
autor: etrollo
kolofaza pisze:
06 listopada 2019, 16:52
W putty wklejasz będąc w lini polecenia prawym klawiszem myszy, czyli w oknie Putty klikasz PPM i jest.
A gdzie jest to PPM?

Ja to wymysliłem tak:

- IP Address
- SSH (na dole po lewej stronie)
- tam polecenie kopiuje do Remote Command
- Open
- logowanie do roota urzadzenia

[tutaj zakładam ze to polecenie poszło ale mi to nie działa bo powinno widac postep i na koncu Done zamiast tego okno Putty sie wyłacza
- albo jak bledne polecenie to powinno przynajmniej pokazac ze command not found tak jak w terminalu - ?]

A jak probowałem wpisac polecenie recznie to juz kłopot tak jak wyzej.

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 06 listopada 2019, 18:44
autor: lizard
Chcesz, aby wget zapisał zasób z sieci i zapisał do pliku o takiej śmieszniej nazwie, jak "–"?
Podejrzewam, że prędzej chodzi o zapisanie na standardowym wyjściu. Do tego służy standardowy minus ("-"), tylko komuś autokorekta sprawiła psikusa.

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 06 listopada 2019, 19:44
autor: Debifan
etrollo pisze:
06 listopada 2019, 18:30
... A gdzie jest to PPM? ...
PPM jest na urządzeniu zwanym "myszą". PPM czyli prawy przycisk myszy.

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 06 listopada 2019, 20:58
autor: etrollo
Debifan pisze:
06 listopada 2019, 19:44
etrollo pisze:
06 listopada 2019, 18:30
... A gdzie jest to PPM? ...
PPM jest na urządzeniu zwanym "myszą". PPM czyli prawy przycisk myszy.
Tak przetestowałem na win10 i działa. prawa mysza robi za Ctrl -v.
Niestety, u mnie na Debian to nie działa.

ALT+0151 = — też działa w win10 (w notatniku) a umnie nie.

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 06 listopada 2019, 23:34
autor: mariaczi
etrollo pisze:
06 listopada 2019, 20:58
ALT+0151 = — też działa w win10 (w notatniku) a umnie nie.
"Wklepałeś" oczywiście to 0151 z klawiatury numerycznej? :)

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 07 listopada 2019, 00:18
autor: etrollo
mariaczi pisze:
06 listopada 2019, 23:34
"Wklepałeś" oczywiście to 0151 z klawiatury numerycznej? :)
Tak.

Re: Jak wpisac recznie to polecenie w bash

: 08 listopada 2019, 12:24
autor: etrollo
lizard pisze:
06 listopada 2019, 18:44
Chcesz, aby wget zapisał zasób z sieci i zapisał do pliku o takiej śmieszniej nazwie, jak "–"?
Podejrzewam, że prędzej chodzi o zapisanie na standardowym wyjściu. Do tego służy standardowy minus ("-"), tylko komuś autokorekta sprawiła psikusa.
To jednak było prawidłowe polecenie, przez Windowsa w Putty weszło, przez Debiana w Putty mi nie wchodzi.
Dlaczego nadal nie wiem?