"Symfonia C++" - czy pasuje do programowanie w Linuksie?

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

"Symfonia C++" - czy pasuje do programowanie w Linuksie?

Post autor: Dudi879 »

Witam.
Jako początkującego w C++ denerwuje mnie, gdy kopiuje jakiś plik źródłowy, a on nie kompiluje się dlatego, bo w linuksie są inne bilbioteki niż w windowsie. Planuję zakupić ww. książkę Jerzego Grębosza. Ktoś posiada? Czy pasuje ona tylko dla bibliotek windowsowych?

Cz jest miejsce, gdzie mogę znaleźć spis bibliotek linuksowych?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Ja co prawda symfonii nie czytałem, ale zdecydowana większość powinna działa. Możesz spokojnie przeczytać.
pj1031999

Post autor: pj1031999 »

Nie zauważyłem rozbieżności między symfonią, a programowaniem na Linuxie.
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

Ale czy rozbieżność bardziej skomplikowanych bibliotek nie jest zbyt duża? Na Windowsie być może byłoby mi znacznie łatwiej, a rozstawać się z Linuksem bym nie chciał, a nie chce używać maszyny wirtualnej/mieć dwóch systemów specjalnie po to.
pj1031999

"Do wykonania przykładowych programów użyłem dwóch kompilatorów:
w systemie operacyjnym Linuks: GNU g++ wersja 3.3.3
w systemie operacyjnym Windows: Microsoft Visual C++ wersja 6.0"
cytat ze strony 3 pierwszego tomu symfonii.... podejrzewam, że skoro skompilował to na Linuxie wtedy to i teraz będzie się dało... Poza tym, nie kojarzę aby C++ był tylko dla Windowsa, a co za tym idzie nie musi korzystać ze specyficznych dlań bibliotek.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

C++ zawiera bibliotekę standardową z której korzysta się tak samo bez względu na system operacyjny. Z tego co wiem Symfonia to podstawy C++ i nie ma tam rzeczy które byłyby inne na różnych systemach.

Zacznij czytać, a jak coś nie zadziała to napisz na forum.
Awatar użytkownika
Dudi879
Beginner

O, dzięki wielkie. Skoro autor napisał, że kompilował pod Linuksem, to nie powinno być problemu. Tak, wiem że C++ jest nie tylko dla Windowsa, ale często spotykałem się bibliotekami tylko dla niego, a nie wiem jak z odpowiednikami.

Zamówię książkę, mam nadzieję, że w dalszych etapach programowania nie będę miał problemów. :)
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

Programowanie C++ w Linuxie to nieporozumienie, dobre IDE nie są kompabitylne (Visual Studio C++).
Linux się świetnie nadaje do języków skryptowych (Python, Perl, JavaScript): http://en.wikipedia.org/wiki/Scripting_language,
można też web developing, czy tam kombinować z Javą.
No i całe te kwestie związane z SSH , dostępem zdalnym do Shella, utrzymymywaniem serwerów... to jest super.

Przy czym na podstawowym poziomie oczywiście z C++ nie ma problemów, ale sytuacja się zmienia gdy przychodzi usiąść do porządnego projektu (brakuje bibliotek i IDE)...
pj1031999

Nie zgodzę się. W moim odczuciu pod Linuxiem pisze się znacznie szybciej i lepiej. Znam wiele osób piszących w C/C++ i kiedy mają wybór to wybierają Linuxa. A IDE jest bardzo dużo... Brak bibliotek? jakich? Windowsowych? swoją drogą Visual Studio jest ociężałe i według mnie nieczytelne dla osób które zaczynają naukę programowania.
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

Code::Blocks to IDE podstawowe, żadnych projektów porządnych się w tym nie pisze. Tylko do nauki programowania.

Tak, dokładnie, brakuje bibliotek Windowsowych.

Nie wiem czy ociężałe, produktywność w tym jest kluczowa (szczególnie dla dużych projektów). No ja też znam osoby, które piszą DUŻE PROJEKTY w C#/C/C++ - i nikt nie używa do tego Linuxa. Wszyscy siedzą na VS. Współpraca przy takich projektach - gdy oni używają VS, a ja używałbym Linuxa - to byłby koszmar.

Ale nie mówię, że Linux jest zły, ale nie do tego rodzaju programowania. Na dłuższy okres czasu szkoda tutaj siedzieć w C++.

Np. Linux miażdży Windowsa w językach skryptowych (Vim, pisanie skryptów, uruchamianie ich w konsoli - dużo wygodniej, szybciej, efektywniej).

Już JAVA jest sporo lepsza...
ODPOWIEDZ