"Symfonia C++" - czy pasuje do programowanie w Linuksie?
"Symfonia C++" - czy pasuje do programowanie w Linuksie?
Witam.
Jako początkującego w C++ denerwuje mnie, gdy kopiuje jakiś plik źródłowy, a on nie kompiluje się dlatego, bo w linuksie są inne bilbioteki niż w windowsie. Planuję zakupić ww. książkę Jerzego Grębosza. Ktoś posiada? Czy pasuje ona tylko dla bibliotek windowsowych?
Cz jest miejsce, gdzie mogę znaleźć spis bibliotek linuksowych?
Jako początkującego w C++ denerwuje mnie, gdy kopiuje jakiś plik źródłowy, a on nie kompiluje się dlatego, bo w linuksie są inne bilbioteki niż w windowsie. Planuję zakupić ww. książkę Jerzego Grębosza. Ktoś posiada? Czy pasuje ona tylko dla bibliotek windowsowych?
Cz jest miejsce, gdzie mogę znaleźć spis bibliotek linuksowych?
"Do wykonania przykładowych programów użyłem dwóch kompilatorów:
w systemie operacyjnym Linuks: GNU g++ wersja 3.3.3
w systemie operacyjnym Windows: Microsoft Visual C++ wersja 6.0"
cytat ze strony 3 pierwszego tomu symfonii.... podejrzewam, że skoro skompilował to na Linuxie wtedy to i teraz będzie się dało... Poza tym, nie kojarzę aby C++ był tylko dla Windowsa, a co za tym idzie nie musi korzystać ze specyficznych dlań bibliotek.
w systemie operacyjnym Linuks: GNU g++ wersja 3.3.3
w systemie operacyjnym Windows: Microsoft Visual C++ wersja 6.0"
cytat ze strony 3 pierwszego tomu symfonii.... podejrzewam, że skoro skompilował to na Linuxie wtedy to i teraz będzie się dało... Poza tym, nie kojarzę aby C++ był tylko dla Windowsa, a co za tym idzie nie musi korzystać ze specyficznych dlań bibliotek.
O, dzięki wielkie. Skoro autor napisał, że kompilował pod Linuksem, to nie powinno być problemu. Tak, wiem że C++ jest nie tylko dla Windowsa, ale często spotykałem się bibliotekami tylko dla niego, a nie wiem jak z odpowiednikami.
Zamówię książkę, mam nadzieję, że w dalszych etapach programowania nie będę miał problemów.
Zamówię książkę, mam nadzieję, że w dalszych etapach programowania nie będę miał problemów.
-
- Beginner
Programowanie C++ w Linuxie to nieporozumienie, dobre IDE nie są kompabitylne (Visual Studio C++).
Linux się świetnie nadaje do języków skryptowych (Python, Perl, JavaScript): http://en.wikipedia.org/wiki/Scripting_language,
można też web developing, czy tam kombinować z Javą.
No i całe te kwestie związane z SSH , dostępem zdalnym do Shella, utrzymymywaniem serwerów... to jest super.
Przy czym na podstawowym poziomie oczywiście z C++ nie ma problemów, ale sytuacja się zmienia gdy przychodzi usiąść do porządnego projektu (brakuje bibliotek i IDE)...
Linux się świetnie nadaje do języków skryptowych (Python, Perl, JavaScript): http://en.wikipedia.org/wiki/Scripting_language,
można też web developing, czy tam kombinować z Javą.
No i całe te kwestie związane z SSH , dostępem zdalnym do Shella, utrzymymywaniem serwerów... to jest super.
Przy czym na podstawowym poziomie oczywiście z C++ nie ma problemów, ale sytuacja się zmienia gdy przychodzi usiąść do porządnego projektu (brakuje bibliotek i IDE)...
Nie zgodzę się. W moim odczuciu pod Linuxiem pisze się znacznie szybciej i lepiej. Znam wiele osób piszących w C/C++ i kiedy mają wybór to wybierają Linuxa. A IDE jest bardzo dużo... Brak bibliotek? jakich? Windowsowych? swoją drogą Visual Studio jest ociężałe i według mnie nieczytelne dla osób które zaczynają naukę programowania.
-
- Beginner
Code::Blocks to IDE podstawowe, żadnych projektów porządnych się w tym nie pisze. Tylko do nauki programowania.
Tak, dokładnie, brakuje bibliotek Windowsowych.
Nie wiem czy ociężałe, produktywność w tym jest kluczowa (szczególnie dla dużych projektów). No ja też znam osoby, które piszą DUŻE PROJEKTY w C#/C/C++ - i nikt nie używa do tego Linuxa. Wszyscy siedzą na VS. Współpraca przy takich projektach - gdy oni używają VS, a ja używałbym Linuxa - to byłby koszmar.
Ale nie mówię, że Linux jest zły, ale nie do tego rodzaju programowania. Na dłuższy okres czasu szkoda tutaj siedzieć w C++.
Np. Linux miażdży Windowsa w językach skryptowych (Vim, pisanie skryptów, uruchamianie ich w konsoli - dużo wygodniej, szybciej, efektywniej).
Już JAVA jest sporo lepsza...
Tak, dokładnie, brakuje bibliotek Windowsowych.
Nie wiem czy ociężałe, produktywność w tym jest kluczowa (szczególnie dla dużych projektów). No ja też znam osoby, które piszą DUŻE PROJEKTY w C#/C/C++ - i nikt nie używa do tego Linuxa. Wszyscy siedzą na VS. Współpraca przy takich projektach - gdy oni używają VS, a ja używałbym Linuxa - to byłby koszmar.
Ale nie mówię, że Linux jest zły, ale nie do tego rodzaju programowania. Na dłuższy okres czasu szkoda tutaj siedzieć w C++.
Np. Linux miażdży Windowsa w językach skryptowych (Vim, pisanie skryptów, uruchamianie ich w konsoli - dużo wygodniej, szybciej, efektywniej).
Już JAVA jest sporo lepsza...