Jak wyżej, umiem już spokojnie składać gify przy pomocy tego narzędzia, ale zastanawiam się jaką komendą mogę odwrócić ten proces tj. rozbić .gif na jpegi.
Nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Da radę to zrobić za pomocą imagemagicka?
imagemagick - czyli jak robi
Zastanawia mnie dlaczego utrudniasz sobie życie. Rozbijając np.: format o kompresji bezstratnej (gif jest bezstratny w palecie do 256 kolorów) na format o kompresji stratnej jpg. To jedno. Zarówno gif jak i jpg nie sprawdzają się jako formaty graficzne w obecnych zastosowaniach --- do dalszej obróbki jak i przechowywania np.: zdjęć.
W programach na licencjach o kodzie otwartym istnieje możliwość zapisu do formatu gif (niezalecane), jednak problematyczna jest ich obróbka wynikająca z ograniczeń licencyjnych. Format gif jest płatny.
Wspieranym formatem mającym podobne i nawet wielokrotnie lepsze właściwości jak gif jest format png.
Źródłowe grafiki bitmapowe dobrym nawykiem jest przechowywanie ich w formacie png.
W programach na licencjach o kodzie otwartym istnieje możliwość zapisu do formatu gif (niezalecane), jednak problematyczna jest ich obróbka wynikająca z ograniczeń licencyjnych. Format gif jest płatny.
Wspieranym formatem mającym podobne i nawet wielokrotnie lepsze właściwości jak gif jest format png.
Źródłowe grafiki bitmapowe dobrym nawykiem jest przechowywanie ich w formacie png.
Taka operacja jest bezsensu.Inquistor pisze:rozbić .gif na jpegi.
fnmirk, dziękuję za wyczerpującą wypowiedź, ale ja nie zamierzam wykonywać skomplikowanych operacji na wielu grafikach. Mój problem jest banalny.
Znalazłem w internecie animowanego gifa ale jest on zbyt duży dla moich potrzeb. Chciałem go rozbić na klatki (i tu prawda - głupota z tym gif2jpeg) i z powrotem poskładać już tylko z wybranych klatek.
Chcę po prostu poćwiczyć obsługę imagemagick.
Znalazłem w internecie animowanego gifa ale jest on zbyt duży dla moich potrzeb. Chciałem go rozbić na klatki (i tu prawda - głupota z tym gif2jpeg) i z powrotem poskładać już tylko z wybranych klatek.
Chcę po prostu poćwiczyć obsługę imagemagick.
Odsyłam do szczególnie dodatkowe informacje zawarte w podręcznikach do programów: convert, identify, composite, montage, compare, display, animate, import, conjure, quantize, miff (są elementy składowe pakietu).
Przykłady na stronie też są pomocne:
http://www.imagemagick.org/Usage/
Jak wyciągać poszczególne klatki z animowanych gifów lub jak je rozkładać na poszczególne klatki musisz spróbować poszukać. Tego nie wiem, nigdy nie było mi to potrzebne.
Kod: Zaznacz cały
man imagemagick
Przykłady na stronie też są pomocne:
http://www.imagemagick.org/Usage/
Jak wyciągać poszczególne klatki z animowanych gifów lub jak je rozkładać na poszczególne klatki musisz spróbować poszukać. Tego nie wiem, nigdy nie było mi to potrzebne.