OpenOffice.org 3 RC2 i problemy z uruchomieniem

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
button
Beginner

OpenOffice.org 3 RC2 i problemy z uruchomieniem

Post autor: button »

Witam,

Wiem, że to jeszcze niby niestabilna wersja, jednak RC2 powinno już się uruchamiać tak jak należy. Po instalacji z paczek deb dostępnych na oficjalnej stronie(wcześniej usunąłem 2.4.1 bo byly jakieś kłopoty z zależnościami), próbuje uruchomić np Writera, i po przejściu przez okna rejestracji, i wszystko się wyłącza. W konsoli dostaje coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

xxx@debian:/$ openoffice.org3
[Java framework]sunjavaplugin.so could not load Java runtime library:
file:///usr/lib/jvm/java-1.5.0-gcj-4.3-1.5.0.0/jre/lib/i386/client/libjvm.so..
Dodam, że javę w systemie mam aktualną. System to lenny z jajkiem 2.6.26,
Może ktoś wie czym może to być spowodowane?

Pozdrawiam, button.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

button pisze:Dodam, że javę w systemie mam aktualną.
Jak to należy rozumieć? Skoro system czegoś nie ma. Wygląda, że jednak nie. Potrzebna jest inna wersja. Najlepiej od firmy Sun.
Jak wygląda wynik:

java -version
button
Beginner

¬le sie wyraziłem, aktualną tzn. najnowszą dostępną na stronie Suna. A konkretniej najnowsze JDK+JRE.
Tu jest wynik polecenia:

xxx@debian:~$ java -version
java version "1.5.0"
gij (GNU libgcj) version 4.3.1

Copyright (C) 2007 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Dodam, że plik o którym mowa jest w błędzie oczywiście istnieje w systemie:

xxx@debian:~$ ls -ln /usr/lib/jvm/java-1.5.0-gcj-4.3-1.5.0.0/jre/lib/i386/client/libjvm.so
lrwxrwxrwx 1 0 0 38 sie 13 16:20 /usr/lib/jvm/java-1.5.0-gcj-4.3-1.5.0.0/jre/lib/i386/client/libjvm.so -> ../../../../../../gcj-4.3-90/libjvm.so
fnmirk
Senior Member

Dlaczego nie zainstalujesz javy z repozytorium?

java -version
java version "1.6.0_07"

dpkg -l | grep sun-java
ii  sun-java6-bin                         6-07-4                        Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture dependent
ii  sun-java6-jre                          6-07-4                        Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture independe
ii  sun-java6-plugin                     6-07-4                        The Java(TM) Plug-in, Java SE 6
Zainstaluj z repozytorium powyższe pakiety i następnie uruchom polecenie:

update-alternatives --config java
i zmień wersję javy.
button
Beginner

Nie instalowałem nigdy tej wersji z repo, bo na początku miałem problemy z netbeansem, które ustępowały po instalacji tej ze strony. Teraz zainstalowałem, tak jak napisałeś wersje 6 z repo(starej nie usuwałem, jeżeli mam usunąć to proszę napisać mi jak, bo nie mogłem doszukać się jakiegoś deinstalatora), ustaliłem w systemie przez update-alternatives wersje domyślną na 1.6.:

debian:/home/xxx# update-alternatives --config java

Jest 3 alternatyw dostarczających "java".

Wybór        Alternatywa
-----------------------------------------------
          1    /usr/bin/gij-4.3
 +        2    /usr/lib/jvm/java-gcj/jre/bin/java
*         3    /usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/java
Teraz java -version wyświetla ładnie nową wersję 1.6:

xxx@debian:~$ java -version
java version "1.6.0_07"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_07-b06)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 10.0-b23, mixed mode, sharing)
Jednak przy próbie uruchomienia OOo3 nadal dostaje ten sam błąd, w którym jest odwałanie do pliku ze starej wersji czyli:

xxx@debian:~$ openoffice.org3
[Java framework]sunjavaplugin.so could not load Java runtime library:
file:///usr/lib/jvm/java-1.5.0-gcj-4.3-1.5.0.0/jre/lib/i386/client/libjvm.so.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Od wersji 3.0rc1 ten błąd występuje. Przynajmniej w wersji z openoffice.org dla Debiana bez javy. Zobaczę teraz co daje wersja z javą, bo właśnie ściągam. Co ciekawe w betach wersji 3.0 nie było tego błędu.
fnmirk
Senior Member

Właśnie pobrałem wersję 3 rc2 i nie mogę tego zainstalować. Mnóstwo błędów. Spróbuję na innym komputerze, później.
button
Beginner

Witam,

No, wszystkie problemy rozwiązane :) Wyrzuciłem z systemu javę z repo, usunąłem ręcznie wszystkie pliki javy instalowanej ze strony Suna, Zainstalowałem jeszcze raz jave z repo, ustawiłem ją jako domyślną i błąd nadal się pojawiał więc uznałem, że podczas instalacji zapisał sobie gdzieś w konfiguracji ścieżke do do libjvm.so. Usunąlem więc całkowicie OOo3 z systemu razem z configami + ręcznie katalog ooo3 z /opt, i zainstalowałem jeszcze raz.

Program zaczął się uruchamiać, jednak przy tworzeniu nowego dokumentu wywalał błąd i kończył prace. Błąd w konsoli wyglądał tak:

terminate called after throwing an instance of 'com::sun::star::uno::RuntimeException'
Tutaj znalazłem, że trzeba wyczyścić wszystko związane z OO3 w /home/ i trójeczka śmiga... i to dosłownie :)

Pozdrawiam, button.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

fnmirk skąd pobierałeś /tzn. wersja z openoffice.org, czy z experimental/? U mnie, o ile rc1 z openoffice.org, w końcu dała się zainstalować wywalając po drodze kupę błędów, to rc2 (bez javy) zainstalowała się bez błędów, ale... obie nie działały. I jak powiadam - dziwne, ale jeszcze ostatnia beta chodziła ok, za wyjątkiem tego, że... nie potrafiła utrzymać formatowania z innych wersji OOo oraz w ogóle w plikach odt.
Hmmm, wersja z javą, zawiera javoskiego instalatora, który zainstalował mi (po raz 2) nową javę, ale niestety dalej nie pójdzie, bo to... rpm :)
button no to instaluję raz jeszcze, tyle, że ja wcześniej już wyczyściłem wszystkie pliki itd. po wcześniejszych OO3 :) zobaczymy.
fnmirk
Senior Member

ODPOWIEDZ