Witam.
Dałoby radę ściągnąć kde i xorg, nagrać na płytę i po zainstalowaniu debiana dodać tą płytkę do repozytoriów apt-get i z niej zainstalować xorg i kde ?? Bo mam debiana sarge i xfree oraz kde 3.0 na płytce debiana i zamiast instalować z niej to bym zainstalował to ściągnięte.
I jakby dało radę to mógłby mi ktoś zapodać linka do ściąganięcia kde i xorg pasującego do debiana ?? Bo wydaje mi się że potrzebuje jakieś specjalne rozszerzenie plików :-?
Wcześniej kombinowałem tak, że wsadzałem płytkę Mandrivy i Auroxa i próbowałem z nich instalować kde, ale nie dało rady :-/
Da rad
Tak.Shadow pisze:Dałoby radę ściągnąć kde i xorg, nagrać na płytę i po zainstalowaniu debiana dodać tą płytkę do repozytoriów apt-get i z niej zainstalować xorg i kde
Zrób upgrade do Etch'a: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645Shadow pisze:Bo mam debiana sarge i xfree oraz kde 3.0 na płytce debiana i zamiast instalować z niej to bym zainstalował to ściągnięte.
Skoro nie masz o tym pojęcia, to lepiej nie bierz się za ten sposób (nagrać na płytę).Shadow pisze:I jakby dało radę to mógłby mi ktoś zapodać linka do ściąganięcia kde i xorg pasującego do debiana ?? Bo wydaje mi się że potrzebuje jakieś specjalne rozszerzenie plików :-?
W Debianie są pakiety .deb a nie .rpmShadow pisze:Wcześniej kombinowałem tak, że wsadzałem płytkę Mandrivy i Auroxa i próbowałem z nich instalować kde, ale nie dało rady :-/
Jest strona http://packages.debian.org
Z niej możesz pobrać i xorga (pamiętaj o pobieraniu też zależności) i kde, ale jest to bardzo żmudna praca, bo musisz wszystkie zależności ściągnąć, a one też mają zależności i tak się robi fajna pętla.
Dodatkowo będziesz musiał na dysku utworzyć repozytorium (opis jest w FAQ APT'a) i potem dopiero nagrywać na płyte.
Lepszym rozwiązaniem będzie ściągnięcie Etcha, albo jeśli już koniecznie chcesz mieć sarge (co się nie opłaca) to możesz dodać do swojego /etc/apt/sources.list wpisy dla testing, i dajesz mu wtedy: i później i odpowiednio to samo dla xorg'a. To -t testing oznacza, że ściągasz z wersji testing, a nie stable.
Z niej możesz pobrać i xorga (pamiętaj o pobieraniu też zależności) i kde, ale jest to bardzo żmudna praca, bo musisz wszystkie zależności ściągnąć, a one też mają zależności i tak się robi fajna pętla.
Dodatkowo będziesz musiał na dysku utworzyć repozytorium (opis jest w FAQ APT'a) i potem dopiero nagrywać na płyte.
Lepszym rozwiązaniem będzie ściągnięcie Etcha, albo jeśli już koniecznie chcesz mieć sarge (co się nie opłaca) to możesz dodać do swojego /etc/apt/sources.list wpisy dla testing, i dajesz mu wtedy:
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
Kod: Zaznacz cały
apt-get -t testing install kde
Wątpię, ponieważ kubuntu to nie Debian, a pakiety zawarte w kubuntu, mogą (a nawet będą) się różnić wersjami niż tymi w Debianie - narobisz sobie takiego bałaganu, że nie dasz rady tego `odwrócić`. Czemu po prostu nie możesz zaktualizować system do Etch'a? Albo zainstalować Etch'a z płytki?Shadow pisze:A można zainstalować KDE z plytki Kubuntu ??
Shadow, czemu po prostu nie zrobisz aktualizacji do etcha??
pewnie można zainstalować KDE z płytki Kubuntu, ale może to spowodować problemy, z którymi możesz mieć problemy.
jeśli już tak bardzo chcesz mieć pe pakiety na płytkach to ściągnij parę pierwszych płytek instalacyjnych (lub pierwszą DVD) i wtedy dodaj je do repozytorium i z nich aktualizuj, jednak polecam zrobić po prostu upgrade.
tu masz opis upgrade:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645
a co do ręcznego ściągania pakietów to jest to dużo roboty bo musisz ściągać wszystkie pakiety razem z zależnościami, potem zrobić z tych pakietów repozytoria i dopiero nagrać na płytki, ale jest to dużo roboty, więc tego nie polecam.
aloha
pewnie można zainstalować KDE z płytki Kubuntu, ale może to spowodować problemy, z którymi możesz mieć problemy.
jeśli już tak bardzo chcesz mieć pe pakiety na płytkach to ściągnij parę pierwszych płytek instalacyjnych (lub pierwszą DVD) i wtedy dodaj je do repozytorium i z nich aktualizuj, jednak polecam zrobić po prostu upgrade.
tu masz opis upgrade:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645
a co do ręcznego ściągania pakietów to jest to dużo roboty bo musisz ściągać wszystkie pakiety razem z zależnościami, potem zrobić z tych pakietów repozytoria i dopiero nagrać na płytki, ale jest to dużo roboty, więc tego nie polecam.
aloha