[+] Conky - jak przywróci

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
sullivan
Beginner

[+] Conky - jak przywrócić ikony po zainstalowaniu conky?

Post autor: sullivan »

Wszystko zrobiłem zgodnie z poradnikiem KAKI lecz niestety nie udało mi się ustawić odzyskania tych ikon nawet po zainstalowaniu pakietu feh. Moje drugie pytanie brzmi czy conky będzie się uruchamiał razem z systemem ale jeśli nie to jak to zrobić? ¦rodowisko graficzne u mnie to GNOME.
sullivan
Beginner

Jeśli chodzi o ikony to udało mi sie rozwiązać problem ale jeśli chodzi o autostart nietstety nie moge sobie z tym poradzić. Nie wiem też gdzie wpisać skrypt opóźniający odpalanie conky mianowicie takiego

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
sleep 10 #czekaj 10 sekund
conky #i odpal conky
Prosiłbym o pomoc
borlus
Beginner

Post autor: borlus »

Skrypt wklejasz do dowolnego edytora, zapisujesz z rozszerzeniem .sh i wstawiasz do katalogu /home/TY/.kde/Autostart. Wcześniej musisz nadać mu prawa wykonywalności poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

chmod +x nazwa_skryptu.sh
PS Nie znam się zbyt dobrze, ale nie podobają mi się te haszowania przed komentarzami kodu...
yantar
Member

Post autor: yantar »

borlus, to haszowanie to wlasnie komentarze ktore inaczej by byly interpretowane jako czesc skryptu, a tak przynajmniej wiesz co ten skrypt w kazdym kroku powoduje ;]
borlus
Beginner

Nie znam się za bardzo na skryptach... W moim kochanym C++ by to nie przeszło ;-) Miałem wątpliwości, czy komputer "kapnie się" gdzie zaczyna się nowa linia i te inne sprawy... yantar, dzięki za informacje.
sullivan
Beginner

Tylko ze ja mam środowisko GNOME nie KDE ;/ Sory za moja głupote ale jesli chodzi o linux to jestem zielony i dopiero zaczynam.
borlus
Beginner

Hmmm... Na gnomie się nie znam za bardzo... Ale znalazłem takie coś:

1.
Najnowsza wersja GNOME pozwala programistom na rejestrowanie swoich programów tak, aby były uruchamiane przy starcie GNOME. Aby to zrobić, wystarczy umieścić plik .desktop w katalogu $prefix/share/gnome/autostart/, /etc/xdg/autostart/ lub ~/.config/autostart/. Jeżeli chcesz zarejestrować usługę z jednoczesnym wyłączeniem automatycznego uruchamiania, możesz ustawić właściwość X-GNOME-autostart-enabled = False.
¬ródło: Informacje o wydaniu GNOME 2.14

Nie wiem czy sposób dalej aktualny. A plik .desktop to nic innego jak skrót do programu, więc opóźnienia raczej nie zrobisz...

2.

Opis rodem z Gentoo

Pozrawiam
sullivan
Beginner

A co jakbym zrobił sobie ten skrypt jak napisałem wyżej i jego poprostu dodał do autostartu w sesjach ? I jeszcze jedno. Jak uruchamiam conky z poziomu użytkownika wyświetla mi go zupełnie inaczej niz bym chciał a dopiero po zalogowaniu do roota uruchamia się normalnie tak jak jest w ustawieniach. Trochę mi się to nie podoba i chciałbym to zmienić wiecie może jak?
borlus
Beginner

A mógłbyś sprecyzować co konkretnie wyświetla się inaczej?
ODPOWIEDZ