krzaczki przy otwieraniu pliku TXT z sieci
krzaczki przy otwieraniu pliku TXT z sieci
Witam,
gdy otwieram pliki tekstowe z sieci wewnętrznej (z komputera z zainstalowanym WIN XP) zamiast polskich znaków pojawiaką się krzaczki. Oczywiście przypuszczam, że wina siedzi w kodowaniu (xp to win-1250, a debian, z tego co kojarzę, to utf-8).
Czy istnieje jakaś możliwość, by przy otwieraniu takowych plików TXT, by się bez krzaczków otwerały (a chciałbym uniknąć ciągłej zabawy w przekodowywanie każdego z plików txt)?
gdy otwieram pliki tekstowe z sieci wewnętrznej (z komputera z zainstalowanym WIN XP) zamiast polskich znaków pojawiaką się krzaczki. Oczywiście przypuszczam, że wina siedzi w kodowaniu (xp to win-1250, a debian, z tego co kojarzę, to utf-8).
Czy istnieje jakaś możliwość, by przy otwieraniu takowych plików TXT, by się bez krzaczków otwerały (a chciałbym uniknąć ciągłej zabawy w przekodowywanie każdego z plików txt)?
Cały problem polega na tym że Win nie przestrzega standardów (to oczywiste). Najprościej będzie jeśli pliki zapisywane pod Win XP będą posiadały kodowanie utf-8, wówczas nie będziesz musiał się bawić w przekodowanie każdego pliku.Czy istnieje jakaś możliwość, by przy otwieraniu takowych plików TXT, by się bez krzaczków otwerały (a chciałbym uniknąć ciągłej zabawy w przekodowywanie każdego z plików txt)
Kodowanie w windowsie to cp1250.simperium pisze:Oczywiście przypuszczam, że wina siedzi w kodowaniu (xp to win-1250
Jeśli używasz np. Kwrite to wystarczy, że po otwarciu pliku z menu Narzędzia/kodowanie wybierzesz właściwe kodowanie. Jeśli nie chcesz tego robić za każdym razem możesz to ustawić na stałe w opcjach programu Ustawienia/konfiguracja edytora/otwórz zapisz/ pozycja kodowanie. Podobnie jest np. w Kedit (tyle, że tam kodowanie można ustawić tylko na stałe).Czy istnieje jakaś możliwość, by przy otwieraniu takowych plików TXT, by się bez krzaczków otwerały (a chciałbym uniknąć ciągłej zabawy w przekodowywanie każdego z plików txt
hmm... obawiam się, że ten kwrite może bardziej być do tego zdatny ze względu na to, iż automatycznie można mu te win 1250 ustawić, co dla innych użytkowników (jeszcze bardziej zielonych niż ja
) może mieć znaczenie.
tylko rodzi się pytanie. Jak mam zainstalować te kwrite, skoro nie widzę go w menedżerze pakietów Synaptic?

tylko rodzi się pytanie. Jak mam zainstalować te kwrite, skoro nie widzę go w menedżerze pakietów Synaptic?
W konsoli:Jak mam zainstalować te kwrite, skoro nie widzę go w menedżerze pakietów Synaptic?
Kod: Zaznacz cały
aptitude update
aptitude install kwrite
Jest tylko jedno, ale. Nie napisałeś tego na początku, ale z tego co widzę to wynika, że używasz środowiska Gnome. Kwrite to część środowiska KDE a to może oznaczać konieczność doinstalowania masy zależności. Dlatego lepszy może okazać się kedit (pakiet nazywa się tak samo), który jest lżejszy, ma mniej zależności i funkcjonalności, ale zmianę kodowania na stałe akurat oferuje.simperium pisze:obawiam się, że ten kwrite może bardziej być do tego zdatny ze względu na to, iż automatycznie można mu te win 1250 ustawić
Jak mam zainstalować te kwrite, skoro nie widzę go w menedżerze pakietów Synaptic
Kwrite jest częścią pakietu o nazwie kate.