mencoder - wycinanie kawa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
giaur
Member

mencoder - wycinanie kawałka pliku wideo

Post autor: giaur »

Witam,

Chce wyciac kawalek z pliku asf przy uzyciu mencodera:

Kod: Zaznacz cały

mencoder -ss 00:07:31 -endpos 00:12:35 -oac copy -ovc copy stream4.asf -o 1.asf
Jednak w wyniku takiej operacji nie powstaje kawalek wyciety od 00:07:31 do 00:12:35, tylko (mniej wiecej) od 00:07:29 o długosci 12 minut i 35 sekund.

Czy ja cos zle rozumiem, czy to mencoder jest raczej kiepski? :shock:
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

powinno być..

mencoder -ss 00:07:31 -endpos 00:05:04 -oac copy -ovc copy stream4.asf -o 1.asf

-ss 00:07:31  -endpos 00:05:04
oznacza to że mencoder wytnie fragment o długości 5 minut i 4 sekund zaczynając od 7 minuty i 31 sekundy pliku.
giaur
Member

Hmm, ok a nie da sie podac początku i końca, żeby nie odejmować czasu?
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

giaur pisze:mm, ok a nie da sie podac początku i końca, żeby nie odejmować czasu?
Nie da się :-P
giaur
Member

Zauwazylem tez, ze na pliku kodowanym mpga/mpgv mencoder w ogole wymieka - mimo ze podaje mu pozycje startowa, i tak tnie od poczatku pliku :shock:

Z kolei wmv opakowane w asf z audio mpga nie dziala pod Windows (nie ma glosu) - a tylko takie formaty moge utworzyc za pomoca vlc. Kiepska sytuacja...
Akkon
Junior Member

giaur pisze:Zauwazylem tez, ze na pliku kodowanym mpga/mpgv mencoder w ogole wymieka - mimo ze podaje mu pozycje startowa, i tak tnie od poczatku pliku
Ameryki nie odkryłeś ]Transcode[/b]. Alternatywnie przekoduj do divxa/xvida i potem tnij.
Z kolei wmv opakowane w asf z audio mpga nie dziala pod Windows (nie ma glosu)
Zorientuj się jaki kodek za to odpowiada i go doinstaluj. Kiedyś był taki zestaw kodeków pod Windows, nazywał się Nimo Codec. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak Nimo sobie z czymś nie poradzi, to już nic tego nie ruszy. Jak używałem Windowsa to nie zawiódł mnie nigdy.
giaur
Member

Hmm no ale jezeli mpga to przeciez kodowanie mp3 audio i kodek jest :/ Chyba problemem jest to, ze w asf musi byc dzwiek wma, jak nie to kupa (przynajmniej w Windows).

Szkoda tylko, ze vlc obsluguje tylko jakies dziwne kombinacje audio/video. Najlepiej by bylo avi z dzwiekiem mp3 i obrazem xvid, no ale coz....

Moge oczywiscie przekodowac to jeszcze raz, ale im mniej razy jest przekodowywane tym lepiej
Akkon
Junior Member

giaur pisze:Hmm no ale jezeli mpga to przeciez kodowanie mp3 audio i kodek jest
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Nie o sam format pliku tu idzie, tylko o kodek. MPEG to nie to samo co Divx/Xvid a w tym kierunku idzie mencoder.
Moge oczywiscie przekodowac to jeszcze raz, ale im mniej razy jest przekodowywane tym lepiej
To nie jest wcale takie oczywiste. Wszystko zależy od szczegółowych parametrów kodowania. Jeśli wykorzystasz ten sam bitrate co pierwotnie, to nie powinno być strat w jakości. Inaczej oczywiście wygląda sprawa przy zmianie kodeków, ale również w tej sytuacji dobór odpowiednio wysokiego bitrate, ewentualnie jakichś parametrów dodatkowych, powinien rozwiązać sprawę.
giaur
Member

Nie o sam format pliku tu idzie, tylko o kodek.
Hmm to moze ja tez nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Chodzi o to, ze mpga (czyli mpeg audio) i mpgv (mpeg1 video) z plikiem mpg jako containter - ok w Windows dziala.

Ale jezeli takie samo kodowanie mpga bedzie w pliku .asf (i wmv do wideo), to pod Windows przy uzyciu DirectShow głosu nie ma, co mnie bardzo dziwi.
MPEG to nie to samo co Divx/Xvid
No nie to samo, to zupelnie inny kodek (chyba porownujesz kodeki obrazu). I zdaje sie za xvid opakowane w avi mencoder tnie bedz problemu
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

ODPOWIEDZ