Dwa linuksy - czyli o dwóch dyskach, Grubie i instalacji
Dwa linuksy - czyli o dwóch dyskach, Grubie i instalacji
Witam, mam dość ciekawy problem. Ostatnimi dniami za namową ojca testowałem dwa nowe systemy: Fedore 9 i Mandrive 2008. Domownikom szczególnie spodobała się Mandriva. Postanowiłem więc "zostawić" ją na dysku, jednak nie mogę się przyzwyczaić się do braku Debiana. Wymyśliłem więc żeby podłączyć do komputera drugi, niezbyt pojemny (5GB) dysk i tam właśnie stworzyć królestwo Mandrivy. I tu zaczyna się problem, a właściwie problemy:
1. W miarę już "wyprowadziłem" Mandrive i szkoda mi trochę roboty i czasu (netinst). Wiem że można zrobić jak gdyby "odbicie" partycji, kiedyś już to robiłem. Jednak mam wątpliwości, czy po przeniesieniu na drugi dysk, Mandriva się nie wysypie? Wszak będą inaczej ponumerowane partycje... Da się to załatwić edytując pliki czy muszę instalować od nowa?
2. Zakładając że będę miał na pierwszym dysku Debiana a na drugim Mandrive - co z grubem? Sam dokona odpowiedniej konfiguracji czy trzeba mu pomóc? Jaką kolejność instalacji systemu zalecacie?
3. To jest raczej "wątpliwość sprzętowa". Taśma HDD (mam na myśli stary, 80-żyłowy format ATA) ma teoretycznie dwa złącza służące do podłączenia dysków. Czy mogę pod jedną taśmę podpiąć dwa dyski? Czy skutkiem tego będzie spadek transferu?
Trochę dużo tego do czytania, więc z góry dziękuje że ktoś "dał sobie czas" i zagłębił się w problem :-)
1. W miarę już "wyprowadziłem" Mandrive i szkoda mi trochę roboty i czasu (netinst). Wiem że można zrobić jak gdyby "odbicie" partycji, kiedyś już to robiłem. Jednak mam wątpliwości, czy po przeniesieniu na drugi dysk, Mandriva się nie wysypie? Wszak będą inaczej ponumerowane partycje... Da się to załatwić edytując pliki czy muszę instalować od nowa?
2. Zakładając że będę miał na pierwszym dysku Debiana a na drugim Mandrive - co z grubem? Sam dokona odpowiedniej konfiguracji czy trzeba mu pomóc? Jaką kolejność instalacji systemu zalecacie?
3. To jest raczej "wątpliwość sprzętowa". Taśma HDD (mam na myśli stary, 80-żyłowy format ATA) ma teoretycznie dwa złącza służące do podłączenia dysków. Czy mogę pod jedną taśmę podpiąć dwa dyski? Czy skutkiem tego będzie spadek transferu?
Trochę dużo tego do czytania, więc z góry dziękuje że ktoś "dał sobie czas" i zagłębił się w problem :-)
Ad 3. A więc tak skoro jeden dysk jest w miarę nowy, drugi to stary 5GB twardziel to podłączenie ich razem napewno obniży transfery tego pierwszego. Ale czasem nie ma wyjścia 
Ad 1. Wystarczy przedytować plik /etc/fstab. Ew. niektóre programy mogą wymagać przekonfigurowania np. conky - ale system będzie działał i bez tego.
Ad2. Tu nie bardzo rozumiem tego Debiana będziesz instalował? Czy on już też jest? Jeśli to pierwsze to podczas instalacji Debiana przy konfiguracji GRUBa instalator znajdzie Mandrive i ją doda do GRUBa. Jeśli Debian już jest to wymagana jest ręczna konfiguracja

Ad 1. Wystarczy przedytować plik /etc/fstab. Ew. niektóre programy mogą wymagać przekonfigurowania np. conky - ale system będzie działał i bez tego.
Ad2. Tu nie bardzo rozumiem tego Debiana będziesz instalował? Czy on już też jest? Jeśli to pierwsze to podczas instalacji Debiana przy konfiguracji GRUBa instalator znajdzie Mandrive i ją doda do GRUBa. Jeśli Debian już jest to wymagana jest ręczna konfiguracja
Racja, nie jasno napisałem. Obecnie na dysku jest Mandriva, nie ma Debiana. Chcę przenieść Mandrivę na drugi dysk a potem na pierwszym zainstalować Debiana.
A jeśli chodzi o dyski: transfer zawsze będzie niższy, nawet jeśli będę korzystał z zasobów tylko jednego dysku, a nie obu jednocześnie?
I jeszcze jedno: mogę podłączyć dysk za pomocą taśmy od napędu optycznego?
Dziękuje za zainteresowanie
A jeśli chodzi o dyski: transfer zawsze będzie niższy, nawet jeśli będę korzystał z zasobów tylko jednego dysku, a nie obu jednocześnie?
I jeszcze jedno: mogę podłączyć dysk za pomocą taśmy od napędu optycznego?
Dziękuje za zainteresowanie
Ad3. W starych komputerach gdzie była tylko jedna taśma tak się robiło, ale niestety nie wiem jak to wygląda w przypadku transferu.
Ad1. A czy nie lepiej zainstalować Debiana na tym małym dysku - przenoszenie Mandrivii to dodatkowa robota, a zawsze możesz udostępnić Debianowi partycję /home z Mandrivii lub też wydzielić cześć dysku i pozostawić jako wspólną partycję.
Ad1. A czy nie lepiej zainstalować Debiana na tym małym dysku - przenoszenie Mandrivii to dodatkowa robota, a zawsze możesz udostępnić Debianowi partycję /home z Mandrivii lub też wydzielić cześć dysku i pozostawić jako wspólną partycję.
podaj wynik:
z opisem która partycja jest od czego
potem będzie jeszcze potrzebna pełna nazwa kernela z Mandrivy ze ścieżką i initrd.img ze ścieżką
to jest schemat wpisu do /boot/grub/menu.lst
no i podaj z którego dysku komputer botuje, żeby nie konfigurować nie tego gruba co potrzeba
Ps. A w Mandrivie jest grub czy lilo? Jeśli grub, to skopiuj wpis z mandrivy i po sprawie.
Kod: Zaznacz cały
# fdisk -l
potem będzie jeszcze potrzebna pełna nazwa kernela z Mandrivy ze ścieżką i initrd.img ze ścieżką
to jest schemat wpisu do /boot/grub/menu.lst
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.24-1-686
root (hd0,6) //grub inaczej numeruje partycje i dyski, liczy od zera
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-1-686 root=/dev/hda7 ro
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-1-686
Ps. A w Mandrivie jest grub czy lilo? Jeśli grub, to skopiuj wpis z mandrivy i po sprawie.
Tak, Mandriva ma gruba jednak przekopiowanie wpisów nic nie dało. Dalej wyświetla "ERROR 2"
Wynik fdisk -l:
Niestety nie znam nazwy jądra bo Mandriva nie "wstaje". Dołączam wpis z jej gruba:
Wynik fdisk -l:
Device Boot Start End Blocks Id System <- HDD bootowalny
/dev/hde1 * 1 204 1638598+ b W95 FAT32
/dev/hde2 205 3737 28378822+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hde5 205 2435 17920476 7 HPFS/NTFS
/dev/hde6 2436 3640 9679131 83 Linux <- Debian
/dev/hde7 3641 3737 779121 82 Linux swap / Solaris
Disk /dev/hdg: 3228 MB, 3228696576 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 392 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hdg1 1 392 3148708+ 83 Linux <- Mandriva
title Mandriva 2008 Spring
kernel (hd1,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=20e76df8-18e7-4d25-91c6-7369379d0cf7 resume=/dev/hde7 splash=silent vga=788
initrd (hd1,0)/boot/initrd.img