Dwa linuksy - czyli o dwóch dyskach, Grubie i instalacji

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
borlus
Beginner

Dwa linuksy - czyli o dwóch dyskach, Grubie i instalacji

Post autor: borlus »

Witam, mam dość ciekawy problem. Ostatnimi dniami za namową ojca testowałem dwa nowe systemy: Fedore 9 i Mandrive 2008. Domownikom szczególnie spodobała się Mandriva. Postanowiłem więc "zostawić" ją na dysku, jednak nie mogę się przyzwyczaić się do braku Debiana. Wymyśliłem więc żeby podłączyć do komputera drugi, niezbyt pojemny (5GB) dysk i tam właśnie stworzyć królestwo Mandrivy. I tu zaczyna się problem, a właściwie problemy:

1. W miarę już "wyprowadziłem" Mandrive i szkoda mi trochę roboty i czasu (netinst). Wiem że można zrobić jak gdyby "odbicie" partycji, kiedyś już to robiłem. Jednak mam wątpliwości, czy po przeniesieniu na drugi dysk, Mandriva się nie wysypie? Wszak będą inaczej ponumerowane partycje... Da się to załatwić edytując pliki czy muszę instalować od nowa?

2. Zakładając że będę miał na pierwszym dysku Debiana a na drugim Mandrive - co z grubem? Sam dokona odpowiedniej konfiguracji czy trzeba mu pomóc? Jaką kolejność instalacji systemu zalecacie?

3. To jest raczej "wątpliwość sprzętowa". Taśma HDD (mam na myśli stary, 80-żyłowy format ATA) ma teoretycznie dwa złącza służące do podłączenia dysków. Czy mogę pod jedną taśmę podpiąć dwa dyski? Czy skutkiem tego będzie spadek transferu?

Trochę dużo tego do czytania, więc z góry dziękuje że ktoś "dał sobie czas" i zagłębił się w problem :-)
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Ad 3. A więc tak skoro jeden dysk jest w miarę nowy, drugi to stary 5GB twardziel to podłączenie ich razem napewno obniży transfery tego pierwszego. Ale czasem nie ma wyjścia ;)

Ad 1. Wystarczy przedytować plik /etc/fstab. Ew. niektóre programy mogą wymagać przekonfigurowania np. conky - ale system będzie działał i bez tego.

Ad2. Tu nie bardzo rozumiem tego Debiana będziesz instalował? Czy on już też jest? Jeśli to pierwsze to podczas instalacji Debiana przy konfiguracji GRUBa instalator znajdzie Mandrive i ją doda do GRUBa. Jeśli Debian już jest to wymagana jest ręczna konfiguracja
borlus
Beginner

Racja, nie jasno napisałem. Obecnie na dysku jest Mandriva, nie ma Debiana. Chcę przenieść Mandrivę na drugi dysk a potem na pierwszym zainstalować Debiana.

A jeśli chodzi o dyski: transfer zawsze będzie niższy, nawet jeśli będę korzystał z zasobów tylko jednego dysku, a nie obu jednocześnie?

I jeszcze jedno: mogę podłączyć dysk za pomocą taśmy od napędu optycznego?

Dziękuje za zainteresowanie
SeRdEcZnY
Beginner

Post autor: SeRdEcZnY »

Ad3. W starych komputerach gdzie była tylko jedna taśma tak się robiło, ale niestety nie wiem jak to wygląda w przypadku transferu.

Ad1. A czy nie lepiej zainstalować Debiana na tym małym dysku - przenoszenie Mandrivii to dodatkowa robota, a zawsze możesz udostępnić Debianowi partycję /home z Mandrivii lub też wydzielić cześć dysku i pozostawić jako wspólną partycję.
snah
Beginner

Post autor: snah »

borlus pisze:I jeszcze jedno: mogę podłączyć dysk za pomocą taśmy od napędu optycznego?
Bez problemów. Warto sprawdzić zworki na napędzie i dysku.
borlus
Beginner

Ok, dziękuje za pomoc, dysk już podłączony. Teraz biorę się za instalacje i ewentualne zmiany. Dam znać jak poszło.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

A czemu nie chcesz dwóch Linuksów na jednym dysku?
borlus
Beginner

Bo ten główny dysk jest również niezbyt pojemny - 30GB. A poza tym tam jest jeszcze Windows więc z miejscem i tak jest już problem...

[ Dodano: 2008-08-22, 17:24 ]
No i stało się: GRUB Debiana nie potrafi zabootować Mandrivy. Macie jakieś pomysły jak to naprawić?
sali
Beginner

Post autor: sali »

podaj wynik:

Kod: Zaznacz cały

# fdisk -l
z opisem która partycja jest od czego
potem będzie jeszcze potrzebna pełna nazwa kernela z Mandrivy ze ścieżką i initrd.img ze ścieżką

to jest schemat wpisu do /boot/grub/menu.lst

title		Debian GNU/Linux, kernel 2.6.24-1-686
root		(hd0,6)                                                              //grub inaczej numeruje partycje i dyski, liczy od zera
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.24-1-686 root=/dev/hda7 ro 
initrd		/boot/initrd.img-2.6.24-1-686
no i podaj z którego dysku komputer botuje, żeby nie konfigurować nie tego gruba co potrzeba

Ps. A w Mandrivie jest grub czy lilo? Jeśli grub, to skopiuj wpis z mandrivy i po sprawie.
borlus
Beginner

Tak, Mandriva ma gruba jednak przekopiowanie wpisów nic nie dało. Dalej wyświetla "ERROR 2"

Wynik fdisk -l:

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System <- HDD bootowalny
/dev/hde1   *           1         204     1638598+   b  W95 FAT32
/dev/hde2             205        3737    28378822+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/hde5             205        2435    17920476    7  HPFS/NTFS
/dev/hde6            2436        3640     9679131   83  Linux <- Debian
/dev/hde7            3641        3737      779121   82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/hdg: 3228 MB, 3228696576 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 392 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdg1               1         392     3148708+  83  Linux <- Mandriva
Niestety nie znam nazwy jądra bo Mandriva nie "wstaje". Dołączam wpis z jej gruba:
title Mandriva 2008 Spring
kernel (hd1,0)/boot/vmlinuz BOOT_IMAGE=linux root=UUID=20e76df8-18e7-4d25-91c6-7369379d0cf7 resume=/dev/hde7 splash=silent vga=788
initrd (hd1,0)/boot/initrd.img
ODPOWIEDZ