[+] AMD Sempron 3000+

Pomoc dotycząca instalacji systemu
cwd

[+] AMD Sempron 3000+

Post autor: cwd »

Witam wszystkim. jestem świeży na tym forum. trochę poczytałem ale nie doszukałem się odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. A dotyczy ono wersji Debiana którą powinienem ściągnąć by była ona kompatybilna z moim procesorem i ogólnie z całym sprzętem. Moja konfiguracja sprzętowa jest następująca:

Procesor: AMD Sempron 3000+ (64-bitowy)
Płyta główna: MSI K7 K8N Neo-V v2.0
Pamięć RAM: Good-RAM 512MB PC400
Grafika: GeForce II 64MB
Dysk: SAMSUNG 80GB
Nagrywarka DVD: Lite-on

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Wg mnie Etch, będzie dobrym rozwiązaniem. Ty zdecyduj, czy 64, czy 32 bitowy. Sarge, czyli już powoli odchodzącym stable wogóle się nie interesuj i nie marnuj czasu na ściąganie go i problemy z nim. Ja mam 32-bitowy procesor i nie wiem, jaki system powinieneś wybrać, czy 64, czy 32-bitowy. Etch ma obie wersje dostępne do pobrania. Na pewno jeszcze ktoś kto ma w 64-bitowych procesorach i systemach doświadczenie, jeszcze się w tym wątku wypowie.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

¦ciągnij Debiana Etch pod architekturę amd64.
cwd

Wielkie dzięki :)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Debian pod architekturę x86_64 dopiero od Etcha jest wspierany i w związku z tym że wsparcie jeszcze nie "ruszyło pełną parą" to może powodować problemy, nie poważne, ale jednak, dlatego ja polecił bym architekturę i386, ale decyzja należy do Ciebie ;)

aloha
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

[quote="velmafia"]Debian pod architekturę x86_64 dopiero od Etcha jest wspierany i w związku z tym że wsparcie jeszcze nie "ruszyło pełną parą" to może powodować problemy, nie poważne, ale jednak, dlatego ja polecił bym architekturę i386, ale decyzja należy do Ciebie ]

Ale probowałeś pod amd64? Jeżeli tak to kiedy? IMHO, można już pobrać tą wersję, a z tego co się dowiedziałem to są problemy z pojedynczymi aplikacjami.
velmafia
Member

Kaka', nie próbowałem, ale jakieś 3 tygodnie temu się dowiadywałem bo miałem zamiar zainstalować Debiana pod x86_64, ale uzyskałem odpowiedz że mimo wszystko na razie lepiej żebym używał i386.
Tak problemy są z pojedynczymi aplikacjami, bo sam system działa dobrze.

Sam w najbliższym czasie chcę zainstalować Debiana pod architekturę x86_64 na osobnej partycji i zdać relację ;)

aloha
cwd

No właśnie te problemy mnie odstraszają bo trochę już spędziłem na Linuksie ale chyba za mało by próbować samodzielnej walki z problemami. Próbowałem Fedory Core 6 pod architekturę x86_64 ale niestety środowisko graficzne nie chciało się ładować i zrezygnowałem bo nie mam zbytnio czasu żeby nad tym siedzieć. Ubuntu 6.06 nie wytrzymało również. W sumie to nie wiem jak to sie działo. Obecny sprzęt mam od jakiegoś tygodnia i to ogólnie moja pierwsza przygoda z 64-bitowym procesorem. Ciekawostką jest to że na początku miałem kość RAM o takich samych parametrach nieznanego producenta i Ubuntu działało bez problemu. Potem wymieniłem Ram na Good-RAM i Ubuntu zdechło, wiesza się podczas instalacji. Postanowiłem spróbować czegoś innego. O Debianie słyszałem dużo dobrego więc postanowiłem go wypróbować. ¦ciągam wersje AMD64. Jeśli wszystko będzie ok zostawię ją. Jeśli nie spróbuje i386. A może mój problem leży nie w Linuksie a sprzęcie? Chodź ma niewiele ponad tydzień. Pozdrawiam
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

cwd pisze:A może mój problem leży nie w Linuksie a sprzęcie? Chodź ma niewiele ponad tydzień.
I to może być problem. Możesz mieć "za nowy" sprzęt, który nie do końca dobrze jest obsługiwany. Obrazy testing są budowane co tydzień, więc nie powinno być bardzo dużych problemów.
velmafia
Member

cwd, powiem tak: z systemem nie będziesz miał problemów, bo system na tej architekturze działa dobrze. Jednak możesz mieć problemy z dodatkowym oprogramowaniem (flash, itp), tak więc instalując Debiana x68_64 system będzie chodził dobrze, ale niektóre dodatki już niekoniecznie.

Jeśli jednak napotkasz jakieś problemy z Debianem 64 bitowym to zainstaluj Debiana o architekturze i386.
cwd pisze:Próbowałem Fedory Core 6 pod architekturę x86_64 ale niestety
Dziwne, ja jak korzystałem z FC 4 i FC 5 na architekturze x86_64 to nie miałem żadnych problemów, (poza: javą i flashem).

aloha
ODPOWIEDZ