Iceweasel totalnie zamula

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Athlon

Iceweasel totalnie zamula

Post autor: Athlon »

Witam

Od czasu instalacji debiana czyli już kilka miesięcy, o ile nie pół roku mam pewien problem. Gdy uruchomie dużo stron na raz strasznie zamula komputer. Zawsze sobie radziłem tak że wyłączałem zbędne otwarte strony.

Mając uruchomionych 7kart program pobiera 30% procka oraz 14% Ramu
Gdy uruchomie 14kart program używa 67% procesora oraz 15% Ramu
Zaś gdy uruchomiona jest tylko jedna strona, a mianowicie strona debian.linux.pl pobiera 2% Cpu oraz 12% Ramu.

Wszystko zależy od otwieranych stron. Według moich testów wychodzi na to że zmulają go strasznie reklamy flashowe.

Debian: Etch 4.0 (fluxbox)
Procek: Pentium IV 3.0Ghz HT
Ram: 1gb Kingston 400mhz Dual

Jak temu zaradzić?? Praca na tak zmulonym komputerze wymaga strasznej cierpliwości zwłaszcza jeśli szpera się po forach z reklamami flasha. Czasem potrafię wyprzedzić komputer pisząc na klawiaturze. To już lekka przesada.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Po prostu - do tworzenia stron www zabrali się ograniczeni umysłowo ludzie bez wyobraźni, nie znający pojęcia optymalizacja. Tworzą grające, śpiewające i migoczące wodotryski - czysty przerost formy nad treścią. Rozwiązanie ??? Spróbuj doinstalować NoScript : https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... tall-50132
Rad
Member

Post autor: Rad »

Jeżeli to nie pomoże, zainstaluj swifrfoksa albo swiftweasela.
De_sant

Post autor: De_sant »

Do opcji które wymienili koledzy dodam Adblock Plus
(odsiewa reklamy)
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1865
Athlon

Post autor: Athlon »

Wielkie Dzięki :)

Po wgraniu "No Script" zamiast 60% obciążenia procesora cieszę sie 0-5% przy otwartych kilkunastu kartach.

Jak narazie nie będzie potrzebny swifrfoks :]

Tylko jak to zrozumieć... Mój komputer czy linux nie lubi flashów?
Do tworzenia stron www zabrali się ograniczeni umysłowo ludzie bez wyobraźni, nie znający pojęcia optymalizacja. Tworzą grające, śpiewające i migoczące wodotryski - czysty przerost formy nad treścią.
¦więta racja. Przypuszczam że webmasterzy też nie przepadają za flashowymi migawkami, ale mają za to pieniądze i to całkiem ładne.

EDIT: Nie chce mieszać Adblocka z No Scriptem, ale dzięki :) Napewno kiedyś wypróbuje.
ODPOWIEDZ