Podoba mi się jak jest to w menadżerze plików Krusader, jeśli chcesz coś spakować to klikasz Plik>Pakuj i pojawia Ci się okienko, mogę wybrać że ma to być archiwum typu RAR i ustalić sobie że ma to być archiwum wieloczęściowe
Zrzut ekranu:
Ja chciałbym żeby tak można było zrobić z poziomu nautilusa, klikasz na jakiś plik na pulpicie i wybierasz opcje Pakuj do RAR czy co tam i wyskakuje takie samo okienko jak przy korzystaniu z Krusadera. Takie coś byłoby naprawdę przydatne, bo teraz żeby stworzyć archiwum wieloczęściowe RAR trzeba wpisać w konsoli np.:
Ha, toś mnie zdenerwował :!: Nie dalej jak kilka dni temu pytałem o możliwość podzielenia pliku przeznaczonego do archiwizacji na kilka mniejszych części w tym wątku i nikt mi wtedy nie odpowiedział. Po pewnym czasie sam doszedłem do tego, że przecież jest coś takiego jak RAR właśnie i teraz taki wątek ;-) .
Przyznać muszę jednak, że tej funkcjonalności Krusadera nie znałem i wszytko robiłem w konsoli. Niestety na Twoje pytanie merytorycznie odpowiedzieć nie potrafię, ale nie wykluczone jest, że tej funkcjonalności w Nautilusie po prostu nie uraczysz. Krusader to kombajn i moim zdaniem najlepszy program do zarządzania plikami. Siła przyzwyczajenia jest ogromna, ale rozważ może jednak zmianę programu.
Wersja rozwojowa, można spróbować zainstalować. Jeśli nie, to poczekać, za jakiś czas będzie. Można też samemu napisać graficzną nakładkę na rar, tylko trzeba trochę wiedzieć.
"PeaZip" pakuje w wielu formatach, daje się ustawić wielkość archiwum, testuje, i dużo, dużo więcej.
Ze strony http://peazip.sourceforge.net/ pobierzesz sobie dla Debiana. A potem
i nic tylko cieszyć się nadmiarem opcji i możliwości, nie zawsze wiadomo do czego.
Tyko dlaczego w dziale "Programowanie"? Moim skromnym zdaniem właściwy byłby tu dział "Software" i tam pewnie otrzymałbyś szybko odpowiedź. Ja osobiście przypadkiem byłem w dziale "Programowanie".