Tworzenie wielocz

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
amoureux

Tworzenie wieloczęściowego archiwum RAR - graficznie

Post autor: amoureux »

Podoba mi się jak jest to w menadżerze plików Krusader, jeśli chcesz coś spakować to klikasz Plik>Pakuj i pojawia Ci się okienko, mogę wybrać że ma to być archiwum typu RAR i ustalić sobie że ma to być archiwum wieloczęściowe

Zrzut ekranu:
Obrazek
Obrazek

Ja chciałbym żeby tak można było zrobić z poziomu nautilusa, klikasz na jakiś plik na pulpicie i wybierasz opcje Pakuj do RAR czy co tam i wyskakuje takie samo okienko jak przy korzystaniu z Krusadera. Takie coś byłoby naprawdę przydatne, bo teraz żeby stworzyć archiwum wieloczęściowe RAR trzeba wpisać w konsoli np.:

Kod: Zaznacz cały

rar a -m0 -v99999k nazwa_archiwum.rar nazwa_pliku.iso
Tylko jak coś takiego zrobić? Z krusadera nie zamierzam korzystać tylko dla tej jednej opcji.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Ha, toś mnie zdenerwował :!: Nie dalej jak kilka dni temu pytałem o możliwość podzielenia pliku przeznaczonego do archiwizacji na kilka mniejszych części w tym wątku i nikt mi wtedy nie odpowiedział. Po pewnym czasie sam doszedłem do tego, że przecież jest coś takiego jak RAR właśnie i teraz taki wątek ;-) .
Przyznać muszę jednak, że tej funkcjonalności Krusadera nie znałem i wszytko robiłem w konsoli. Niestety na Twoje pytanie merytorycznie odpowiedzieć nie potrafię, ale nie wykluczone jest, że tej funkcjonalności w Nautilusie po prostu nie uraczysz. Krusader to kombajn i moim zdaniem najlepszy program do zarządzania plikami. Siła przyzwyczajenia jest ogromna, ale rozważ może jednak zmianę programu.

Pozdrawiam
snah
Beginner

Post autor: snah »

https://launchpad.net/ubuntu/intrepid/+ ... 4-0ubuntu1
- Added ability to create multi-volume archives.
Wersja rozwojowa, można spróbować zainstalować. Jeśli nie, to poczekać, za jakiś czas będzie. Można też samemu napisać graficzną nakładkę na rar, tylko trzeba trochę wiedzieć.
amoureux

Post autor: amoureux »

Znalazlem taki skrypt (zależny od zenity) .

#!/bin/bash
#Autor: DaFim
rodzaj=`zenity --list --title "Kompresja" --text "Wybierz co chcesz skompresować" --radiolist --column "" --column "Dostępne opcje:" FALSE "plik" FALSE "folder"`

if [ "$rodzaj" = folder ] ; then
            wej=`zenity --file-selection --title="Wybierz folder do podzielenia" --directory`

if [ "$?" = 1 ] ; then
		exit 
	    fi
	else 
            wej=`zenity --file-selection --title="Wybierz plik do podzielenia"`

if [ "$?" = 1 ] ; then
		exit 
	    fi
	fi

wyj=`zenity --file-selection --save --title="Podaj nazwę oraz wybierz miejsce zapisu." --filename "$wej"`

if [ "$?" = 1 ] ; then
		exit 
	fi

rozmiar=`zenity --entry --title "Wybierz rozmiar podzielonych części" --text "Podaj rozmiar części i jednostkę np 9m. 
(0=brak dzielenia, 1k=1kb, 1m=1mb)" --width "400" --entry-text "0"` 
	if [ "$rozmiar" = "" ] ; then
		exit 
	fi

kompresja=`zenity --list --title "Wybór bitrate" --text "Wybierz metodę kompresji:

m0 - kompresja I stopnia (najsłabsza)
	m1 - kompresja II stopnia
	m2 - kompresja III stopnia
	m3 - kompresja IV stopnia
	m4 - kompresja V stopnia
	m5 - kompresja VI stopnia (najmocniejsza)" --radiolist --column "" --column "Dostępne metody kompresji" --height "400" FALSE "m0" FALSE "m1" FALSE "m2" FALSE "m3" FALSE "m4" FALSE "m5"`

if [ "$?" = 1 ] ; then
	exit 
	fi

haslo=`zenity --entry --title "Podaj hasło" --text "Podaj hasło lub pozostaw puste" --width=400 --entry-text ""` 
	if [ "$haslo" = "" ] ; then
	rar a -ep1 "-v$rozmiar" "-$kompresja" "$wyj.rar" "$wej"
        else
        rar a -ep1 "-p$haslo" "-hp$haslo" "-v$rozmiar" "-$kompresja" "$wyj.rar" "$wej"
	fi
zenity --info --text="Kompresja zakończona"
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

"PeaZip" pakuje w wielu formatach, daje się ustawić wielkość archiwum, testuje, i dużo, dużo więcej.
Ze strony http://peazip.sourceforge.net/ pobierzesz sobie dla Debiana. A potem

dpkg -i peazip_2.1.bin.LINUX.GTK2.i586-1.deb
i nic tylko cieszyć się nadmiarem opcji i możliwości, nie zawsze wiadomo do czego.

Tyko dlaczego w dziale "Programowanie"? Moim skromnym zdaniem właściwy byłby tu dział "Software" i tam pewnie otrzymałbyś szybko odpowiedź. Ja osobiście przypadkiem byłem w dziale "Programowanie".

Pozdrawiam
sj65
ODPOWIEDZ