ATI - otwarte i zamknięte sterowniki

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Przemek
Posty: 19
Rejestracja: 06 września 2007, 20:57

Post autor: Przemek » 15 października 2007, 19:17

No wiec tak.

Sterowniki do Radeona 9550 mam zainstalowane z repo.
Po wpisaniu:

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep direct
Otrzymuje wynik:

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: Yes
Jednak chcialem przejsc na sterowniki otwarte a z tym jest problem.

Nie wiem jakim cudem w xorg.conf mam dwa wpisy sekcji Device:'

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
        Identifier     "Default Layout"
        Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
        InputDevice    "Generic Keyboard"
        InputDevice    "Configured Mouse"
EndSection

Section "Files"

        # path to defoma fonts
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
        FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
        FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
        FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
        FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
        FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
        FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
        FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
        Load  "i2c"
        Load  "bitmap"
        Load  "ddc"
        Load  "dri"
        Load  "extmod"
        Load  "freetype"
        Load  "glx"
        Load  "int10"
        Load  "vbe"
        Load    "dbe"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Generic Keyboard"
        Driver      "kbd"
        Option      "CoreKeyboard"
        Option      "XkbRules" "xorg"
        Option      "XkbModel" "pc105"
        Option      "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Configured Mouse"
        Driver      "mouse"
        Option      "CorePointer"
        Option      "Device" "/dev/input/mice"
        Option      "Protocol" "ImPS/2"
        Option      "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "L1715S"
        Option      "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
        Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
        Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
        Option      "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550]"
        Driver      "ati"
        BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "aticonfig-Device[0]"
        Driver      "fglrx"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Default Screen"
        Device     "ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550]"
        Monitor    "L1715S"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Depth     1
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth     4
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth     8
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth     15
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth     16
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth     24
                Modes    "1280x1024" "1024x768" "800x600" "720x400" "640x480"
        EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "aticonfig-Screen[0]"
        Device     "aticonfig-Device[0]"
        Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
        DefaultDepth     24
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
        EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
        Mode         0666
EndSection
Slyszalem ze druga sekcja jest niepotrzebna w takim przypadku zakomentowalem ja.
Iksy nie wstaly.
W drugiej sekcji wstawilem zamiast fglrx ati.
Iksy nie wstaja.
Komentowalem rowniez pierwsza sekcje Device.
Iksy nie wstaly (to raczej oczywiste).

Co w takim przypadku nalezy zrobic.

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 15 października 2007, 19:44

Wywal jedną sekcję, do tej, która została wpisz radeon i pokaż /var/log/Xorg.0.log

Przemek
Posty: 19
Rejestracja: 06 września 2007, 20:57

Post autor: Przemek » 15 października 2007, 19:53

Wywalilem druga sekcje.
Zmienilem z ati na radeon i niestety iksy nie wstaly.

Oto log:

Kod: Zaznacz cały

X Window System Version 1.3.0
Release Date: 19 April 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 1.3
Build Operating System: Linux Debian (xorg-server 2:1.3.0.0.dfsg-12)
Current Operating System: Linux debian 2.6.22-2-k7 #1 SMP Fri Aug 31 01:02:37 UTC 2007 i686
Build Date: 09 August 2007
	Before reporting problems, check [url]http://wiki.x.org[/url]
	to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Oct 15 19:50:24 2007
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf
	Undefined Device "aticonfig-Device[0]" referenced by Screen "aticonfig-Screen[0]".
(EE) Problem parsing the config file
(EE) Error parsing the config file

Fatal server error:
no screens found
(WW) xf86CloseConsole: KDSETMODE failed: Bad file descriptor
(WW) xf86CloseConsole: VT_GETMODE failed: Bad file descriptor

pdabrowsky
Posty: 63
Rejestracja: 25 sierpnia 2007, 19:15

Post autor: pdabrowsky » 15 października 2007, 20:12

Jeżeli wyrzuciłeś drugą część to jeszcze konsekwentnie musisz w Section Screen zmienic z:

Kod: Zaznacz cały

Identifier "aticonfig-Screen[0]"


na:

Kod: Zaznacz cały

Identifier  "ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550]" 
i posprawdzaj reszte w ten sposób czy się zgadza.

P.S. Sprawdź czy masz moduł "radeon" (lsmod)

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 15 października 2007, 20:20

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
Spróbuj.

Przemek
Posty: 19
Rejestracja: 06 września 2007, 20:57

Post autor: Przemek » 15 października 2007, 21:09

Za pomoca sposobu podanego przez pdabrowsky.
Pozmienialem i zainstalowalem modul lsmod.
Iksy nie wstaly.
Oto log:
http://www.wklej.org/id/0405174a81

Nastepnie zrobilem porade Kaka'.
Iksy wstaly a to zawartosc xorga:
http://www.wklej.org/id/8ef1187876

Jednak powtorzyl sie problem z samego poczatku uzywania Debiana.
Bez sterownikow system zawieszal sie podczas proby wyswietlania zaawansowanej grafiki np. wyswietlenie strony lub przesuniencie okna.
Wiec musialem ponowanie zainstalowac sterowniki z repo a po ich instalacji w xorg mam znowu dwie sekcje Device:
http://www.wklej.org/id/2c0905befb

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 15 października 2007, 21:14

Przemek pisze:Bez sterownikow system zawieszal sie podczas proby wyswietlania zaawansowanej grafiki np. wyswietlenie strony lub przesuniencie okna.
3D działa ?

pdabrowsky
Posty: 63
Rejestracja: 25 sierpnia 2007, 19:15

Post autor: pdabrowsky » 15 października 2007, 21:22

Pozmienialem i zainstalowalem modul lsmod.
lsmod to polecenie ktore wyswietli ci wszystkie zamontowane moduly. Jezeli w tym co wyrzuci te polecenie nie ma radeon to wchodzisz na konto root'a i wpisujesz:

Kod: Zaznacz cały

modprobe -r fglrx
modprobe radeon

Przemek
Posty: 19
Rejestracja: 06 września 2007, 20:57

Post autor: Przemek » 15 października 2007, 21:33

Kaka' pisze:3D działa ?

Kod: Zaznacz cały

przemek@debian:~$ glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
pdabrowsky pisze:Kod:
modprobe -r fglrx
modprobe radeon
To mam zrobic przed uruchomieniem KDE, tak?

pdabrowsky
Posty: 63
Rejestracja: 25 sierpnia 2007, 19:15

Post autor: pdabrowsky » 15 października 2007, 21:40

Tak. W xorg.conf zostaw tylko jedno Section Device z radeon a nie fglrx ani ati. I do tego dopasuj sekcje Screen. Potem to co napisałem przed załadowaniem iksow. Dopiero Srodowisko. Chodzi o to ze musi byc modul radeon zaladowany.

Zablokowany