Jaki sterownik dla karty Intel 945GME - intel czy i810

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
belzebub

Jaki sterownik dla karty Intel 945GME - intel czy i810

Post autor: belzebub »

Witam. System Kubuntu 7.10.

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie odpalenie rozszerzonego pulpitu na laptopie HP530 o monitor Fujitsu-Siemens P19-2 (19" 1280x1024) - rozdzielczość w laptopie to 1280x900. Ze wszelkich opisów jak to zrobić opartych na Xinerama, w xorg.conf podają driver 'i810' w momencie gdy ja mam u siebie 'intel'. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to za sterowniki i który jest bardziej odpowiedni dla mojej karty:

Kod: Zaznacz cały

# lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
Gdy w xorg.conf zmieniam driver na i810 Xy już nie wstają a w /var/log/Xorg.0.log mam:

(EE) intel(0): I830 Vblank Pipe Setup Failed 0
Dodam, że mam zainstalowane pakiety: xserver-xorg-video-i810 i xserver-xorg-video-intel

# dpkg -l xserver-xorg-video-i810
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Installed/Config-f/Unpacked/Failed-cfg/Half-inst/t-aWait/T-pend
|/ Err?=(none)/Hold/Reinst-required/X=both-problems (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Nazwa                Wersja               Opis

ii  xserver-xorg-video-i 2:1.7.4-0ubuntu5     X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
A może jestem w błędzie i sterownik intel jest bardziej odpowiedni dla tej karty - teraz używam. Jeśli nie to co mam zrobić aby postawić Xy na sterach i810?
Rozszerzony pulpit próbowałem uzyskać m.in. z tego opisu:

http://eko.one.pl/index.php?page=Xinerama

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Czocher
Beginner

Post autor: Czocher »

xserver-xorg-i810 jest dummy package. Teraz powinno się uzywać xserver-xorg-intel (one powinny być ze sobą zgodne).
ODPOWIEDZ