[+] wine import regedit - Photoshop instalacja

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

[+] wine import regedit - Photoshop instalacja

Post autor: zomer »

Chciałem zainstalować Adobe pod wine. Ale nie umiem zaimportować pliku adobe.reg
Przeczytałem że (Ubuntu używa domyślnie ascii, a Windows usc-2) Nie wiem czy Debian ma takie samo kodowanie jak Ubuntu?
¯eby przekonwertować pisałem:

Kod: Zaznacz cały

recode unicode..ascii adobe.reg
zwraca:

recode: adobe.reg nie powiodło się: Błędne dane wejściowe w `UTF-16..ANSI_X3.4-1968'
Zaś:

recode ucs-2..ascii adobe.reg

recode: adobe.reg nie powiodło się: Dane wejściowe nie mogą być przetłumaczone w `ISO-10646-UCS-2..ANSI_X3.4-1968'
Co jeszcze można zrobić i jak sprawdzić jakie kodowanie znaków mam domyślnie w systemie?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

zomer pisze:Chciałem zainstalować Adobe pod wine.
Czy masz na myśli firmę Adobe czy jakiś konkretny program?

edit:

zomer uzupełnij informację z jakim programem masz problem pod wine. Firma Adobe jest producentem dużej liczby różnorakiego oprogramowania.
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Photoshopa CS2. Głównie chodzi mi o import części rejestru który wyeksportowałem z Windows. Koniecznie należy zmienić kodowanie znaków. Tylko że u mnie się nie da. Jak na razie. Próbowałem otworzyć plik adobe.reg w gedit aby następnie go zapisać z kodowaniem UTF-8 ale gedit nie chce otworzyć tego pliku. Nieznane kodowanie.
sappa
Beginner

Post autor: sappa »

A sprobuj pod Windows zapisac ten plik jako utf-8 albo iso-8859-2 w jakims programie (polecam "prosty edytor tekstu" taki rozbudowany notatnik pozwalajacy zapisac w utf i iso) i tak pliczek probowac zaimportować.

Pozdro
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Udało się otwrzycz plik *.reg w kwrite. Zapisałem go z kodowaniem UTF-8, i już bez problemowo zamiportowałem plik do regedit w wine.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Jeszcze tak od demnie jak by ktoś też instalował ten program pod wine. U mnie nie działał na najnowszym wine 1.~ dopiero dowgrade do wersji 9.5.8 zakończyło się sukcesem.
ODPOWIEDZ