Mam serwer postawiony na Debianie 4.0, który dostarcza internet do około 50 osób do tego jest LMS do zarządzania. Komputer to IBM net Vista (procesor PIII 800 512MB RAM) do serwera łącze się za pomocą radiówki. Wszystkie Apeki posprawdzałem, są dobre. Na serwerze co jakiś czas wyświetla mi błędy:
Kod: Zaznacz cały
svc: short len 23, dropping request
svc: bad direction -717806217, droopping request
W
momencie pojawienia się błędu nie mogę spingować serwera. Wyskakuje upłynął limit czasu żądania, przestają chodzić też strony. Dodatkowo zdarza się że nie mogę wejść na LMS wyskakuje mi komunikat, nieznana karta zgłoś się do administratora. Restart komputera i wszystko wraca do normy. Co to może być proszę pomóżcie, nie mogę sobie z tym, poradzić już od dwóch miesięcy. Wymieniłem cały serwer - sprzęt (drugi IBM sieciówki z wyjątkiem RAMU). Problem pojawia się w nieokreślonych porach dnia, nie zależy od obciążenia sieci. (Na zewnątrz wyjście jest prze 2 DSL 4Mb). Zdarza się że w nocy sam jest zalogowany i wyskakuje ten sam problem. Z tego co sprawdzałem może mieć to związek z serwerem NIS ale ja go nie mam zainstalowanego.