Problem z instalacj

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
luki85pwy
Beginner

Problem z instalacją ZXDSL 852 v.2 na Lenny'm

Post autor: luki85pwy »

Witam gorąco!

Po przetestowaniu Debiana Etch 4.0 r3 KDE postanowiłem zabrać się za Lenny'ego. A to dlatego, że Etch w swoich standardowych repozytoriach nie posiada paru niezbędnych programów. Dla przykładu gdy chciałem zainstalować ntfs-3g otrzymałem komunikat, że nie da się tego pakietu zainstalować bo mam za stary kernel.

Także na Etch 4.0 r3 miałem zainstalwany mój modem według mojego niezawodnego sposobu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=8227

Jedak, o ile ten modem udało mi się zainstalować juz parę razy bez problemu na wersji Etch r3, o tyle na Lennym pojawił się problem przy instalacji dkms:

Kod: Zaznacz cały

dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie dkms:
 dkms zależy od modutils; jednakże:
  Pakiet modutils nie jest zainstalowany.
dpkg: błąd przetwarzania dkms (--install):
 problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 dkms

No to Panowie i Panie wszedłem sobie na: packages.debian.org i próbowałem wyszukać i ściągnąć ten brakujący pakiet modutils dla wersji testing.

Jaki wynik poszukiwań otrzymałem? Oczywiście:

Sorry, your search gave no results
I wszystko jasne...

To w takim razie wyszukałem i pobrałem pakiet modutils dla wersji stable. Spróbowałem go zainstalować na Lenny'm.

Z jakim rezultatem? Oczywiście znów jakiś błąd.

A jeszcze niedawno tak mnie niektórzy Panowie na tym forum zapewniali, że jak jakiś sprzet działa na starszej wersji Linuxa to i będzie działał na nowszej. No i co?

Jak mam teraz zainstalować mój modem na Lenny'm?
Rad
Member

Post autor: Rad »

packages.debian.org pisze:Package: modutils (2.4.27.0-6)

Narzędzia do modułów Linuksa

Te narzędzia służą zapewnieniu, że z modularnych jąder Linuksa 2.2 i 2.4 mogą skorzystać wszyscy użytkownicy, administratorzy oraz opiekunowie dystrybucji. Dla jąder 2.6, powinieneś użyć pakietu module-init-tools.
Lenny nie wspiera jąder 2.4. Możesz oczywiście ściągnąć ręcznie paczkę z repozytorium Etcha i spróbować ją zainstalować.
luki85pwy
Beginner

Proszę bardzo. Pobrałem z packages.debian.org zalecony pakiet:

module-init-tools
,który rzekomo zastępuje pakiet modutils.

Następnie gdy chciałem zainstalować dkms, to instalator dalej woła o brakujący pakiet modutils.

Natomiast pakietu modutils, pobranego z repozytorii Etch nie da się zainstalować na Lenny testing.

No ale postanowiłem instalować dalej modem.
Przy tym poleceniu: dkms build -m unicorn -v neo

otrzymałem oczywiście:

dkms Error! Bad return status for module build on kernel: 2.6.24-1-486 (i686)
Consult the make.log in the build directory
/var/lib/dkms/unicorn/neo/build/ for more information.
Tak Panowie zachwali Lenny'ego testing a tu widzę niezłe dziadostwo.
Czyżby posiadacze modemu ZXDSL 852 v.2 mieli być ograniczeni tylko do wersji Debian Etch? A na Lenny'm nie będzie działał?

Na Etch nie ma paru potrzebnych programów, gier, także...
Rad
Member

luki85pwy pisze:Proszę bardzo. Pobrałem z packages.debian.org zalecony pakiet:

Kod:
module-init-tools

,który rzekomo zastępuje pakiet modutils.

Następnie gdy chciałem zainstalować dkms, to instalator dalej woła o brakujący pakiet modutils.
No to jest normalne :)
luki85pwy pisze:otrzymałem oczywiście:

dkms Error! Bad return status for module build on kernel: 2.6.24-1-486 (i686)
Consult the make.log in the build directory
/var/lib/dkms/unicorn/neo/build/ for more information.
Przeczytaj to co tam każą - może uda ci się rozwiązać problem.
luki85pwy pisze:Tak Panowie zachwali Lenny'ego testing a tu widzę niezłe dziadostwo.
Jeżeli dziadostwo, to go nie używaj.
luki85pwy pisze:Na Etch nie ma paru potrzbnych programów, gier, także...
Możesz spróbować mieszać dystrybucje i instalować na Etchu pakiety z Lennego albo Sida.
luki85pwy
Beginner

No to jest normalne :) 
Pewnie, że jest to normalne, bo w Linuxie zawsze są jakieś problemy, błędy i coś nie działa...

Przeczytaj to co tam każą - może uda ci się rozwiązać problem. 
Sam sobie Pan przeczytaj... Nie będę tracił czasu na grzebanie po jakiś rejestrach i czytanie jakiś angielskich, mistrycznych regułek, których i tak nie zrozumię i mi one nic nie dadzą.

Jeżeli dziadostwo, to go nie używaj. 
No i chyba tak zrobię w końcu...

Możesz spróbować mieszać dystrybucje i instalować na Etchu pakiety z Lennego albo Sida.
Dopiero co mi pisali tacy Panowie Moderatorzy, że mieszanie pakietów sprawia, że system dopiero wtedy nie jest bezpieczy ani stabilny, mniej niż sam Lenny. Nie kręćcie i nie męćcie mi w głowie.

A poza tym jaka jest przyszłość zostawać na Etch? To jest już stara wersja Debiana, ma stare jądro. Nie ma sporo sterowników. Nawet ntfs-3g nie mogłem zainstalować bo mi pisało, że mam stare jądro.

Niedługo wejdzie Lenny stable a ja dalej się będę kisił na Etch dlatego, że na Lennym mojego modemu sie nie da zainstalować? Bez sensu...
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

luki85pwy pisze:Niedługo wejdzie Lenny stable a ja dalej się będę kisił na Etch dlatego, że na Lennym mojego modemu sie nie da zainstalować? Bez sensu...
Masz szansę wykazać się i rozwiązać problem.
Czy nie zauważyłeś, że zrażasz swoją wyniosłą i butną postawą do siebie ludzi którzy chcieliby Ci udzielić pomocy.
Ty chcesz mieć mieć wszystko podane jak na tacy. Nikt za Ciebie pewnych rzeczy nie wykona. W Linuksie należy dużo czytać i dyskutować na temat.

Zaczynasz powtarzać swoje wypowiedzi w kilku wątkach na forum. Wszelkie rady i sugestie traktujesz i odrzucasz z góry. wszyscy mamy skakać bo pan kolega luki85pwy ma zachciankę wymusić jakąś poradę.
Dlaczego nie traktujesz wypowiedzi innych poważnie.
Ja traktuję każdego poważnie, ale nikogo nie zmuszam do podzielania moich poglądów. Ty próbujesz podporządkować sobie wszystkich pod własne potrzeby.
Ty nie chcesz czytać i poszerzać swojej wiedzy nikt Cię do tego nie zmusza.
Powiem Ci jedno twój modem działa pod każdą dystrybucją Linuksa i rozwiązanie jest na forum. Tylko należy się trochę przyłożyć i przeczytać kilka informacji zawartych w kilku tematach.
I rozwiązanie samo się znajdzie.
Pozdrawiam

ps.
I nie odpowiem na żaden twój post dopóki nie zmienisz swojej postawy i podejścia do innych.
Rad
Member

luki85pwy pisze:Pewnie, że jest to normalne, bo w Linuxie zawsze są jakieś problemy, błędy i coś nie działa...
Po prostu nie masz wiedzy ani chęci, w tym tkwi problem.

Aha, i przeczytaj sobie to, bo twoja postawa zaczyna drażnić: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=55176#55176
luki85pwy
Beginner

Powiem Ci jedno twój modem działa pod każdą dystrybucją Linuksa i rozwiązanie jest na forum. Tylko należy się trochę przyłożyć i przeczytać kilka informacji zawartych w kilku tematach.
I rozwiązanie samo się znajdzie. 
O nie! Co to to na pewno nie! Nie ma bata. Sprawdzałem dokładnie, stronę każdej dystrybucji. Może gdzieś tam przeoczyłem z jeden post ale bym musiał przejżeć całe forum jak w wyszukiwarce nie daje rady znaleźć.

Masz szansę wykazać się i rozwiązać problem. 
1. Sam zaprzeczasz sobie. Najpierw każesz mi sam rozwiązać problem a za 2 razem piszesz że jest to na forum :mrgreen:

2. Jakbym umiał dobrze programować i pisać sterowniki to bym nie siedział i nie pisał tutaj, tylko już dawno pracowałbym w Microsofcie :-D

Zaczynasz powtarzać swoje wypowiedzi w kilku wątkach na forum. Wszelkie rady i sugestie traktujesz i odrzucasz z góry. wszyscy mamy skakać bo pan kolega luki85pwy ma zachciankę wymusić jakąś poradę. 
Już nie przesadzaj..Wyluzuj..Trzeba mieć fantazję dziadku.. 8-)
Koronowianin

Post autor: Koronowianin »

A więc tak,luki85pwy ma rację bo ten "modem" nie działa pod każdą dystrybucją Linuksa-działa pod bardzo nielicznymi wersjami, z tego co wiem openSUSE, Fedora, Ubuntu i jego wszelkie odmiany, Mandriva, i być może Debian, (w zasadzie trudno też powiedzieć ,że działa pod windowsem). Wiem też jak bardzo ten modem potrafi wkurzyć, dlatego zrozumcie zdenerwowanie ich użytkowników. Z niecierpliwością czekam , na jakieś HOW-TO.
PS. A Ubudsl nie pociągnie?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

4 pozycja w google'u i inne forum:

http://groups.google.pl/group/pl.comp.o ... 2c700cb7a9

I sorki luki85pwy, ale - w istocie przy takim podejściu jakie masz - coraz więcej osób przestanie reagować na Twoje posty.

.
ODPOWIEDZ