PowerTop i cienko z bateri

Ogólne pytania dotyczące systemu
mabo87

PowerTop i cienko z baterią

Post autor: mabo87 »

Debian Etch 2.6.18-6-686
Jak wyciagnac na lapku max z baterii? Uzywam tylko Fvwm-Crystal, Opery, Iceweasel, Vmware, Xmms i Gimpa. Procek CentrinoDuo (ibm r61e). Zalaczam to co pokazuje mi powertop. Gdy wpisze acpi -V pokazuje mi wszystkie informacje o baterii. Prosze o pomoc w sprawie usuniecia niepotrzebnych daemonow, skryptow z init.d oraz czy konieczna jest rekompilacja tego jadra czy moze jakiegos innego, jesli tak to czy jest cos na co musze zwrocic szczegolna uwage. Prosze o szybka odpowiedz bo chcialbym sie pobawic jeszcze podczas swiat bo pozniej wiadomo ... obowiazki :(
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

zainstaluj rcconf, albo jeszcze lepiej sysvconfig i powyłączaj
mabo87

1. a czy nie mam z duzo wzbudzen wg.powertop?
2. i dlaczego mi pokazuje ze szacowane uzycie ACPI jedst nie dostepne?
3. i jeszcze jedno pytanie - wyswietlila mi sie wskazowka w powertop o tym zeby w menuconfig ustawic CONFIG_NO_HZ
LiTE
Beginner

Post autor: LiTE »

2. Moze jestes na zasilaniu z sieci dlatego nie pokazuje?
3. Musisz przekompilowac jadro i wkompilowac ta opcje
mabo87

2.nie, pokazuje to nie zaleznie od zasilacza
3.a czy musze te same czy moge nowe(o ile ma to sens) no i gdzie znajde te opcje bo szukalem w menuconfg i nie bardzo ja znalazlem,

czy po kompilacja jadra vmware nie bedzie stwarzala problemow?
emcee

Post autor: emcee »

1. ja mialem ponad 500 a po modyfikacjach, ktore polecil mi powertop, mam okolo 290... włączone kadu, iceweasel i amarok chyba.

wiec chyba 1700 to sporo :P

EDIT: ofc 290 z samym kadu. z iceweaselem i amarokiem dodatkowo około 420.
mabo87

Dzięki za odpowiedź - dało mi to wiele do myślenia. Chyba znowu mam bałagan w systemie. Jednak coś mi się wydaje, że siż przesiąde albo na Ubuntu albo na Freebsd.
Chciałbym w pełni wykorzystać mój sprzęt (ibm r61) i wydaje mi się, że dla debiana chyba nie powinno być to przeszkodą.
ODPOWIEDZ