Montowanie dysków, partycji, pendrive, dyskietek, .iso itp.
To znaczy, że działa?JiHAD pisze:Wcześniej kopiowałem teledyski i było to samo...
Jak często korzystasz z narzędzia defrag pod Windows?
Sprawdź partycję ntfs-3g scandisk i defrag z poziomu Widows.
Przy częstym kopiowaniu i kasowaniu dużej ilości plików wymaga częstego uruchamiania defraga.
Możesz dodać opcję sprawdzania partycji ntfs-3g do fstaba, ale wtedy system będzie się dłużej uruchamiał.
Mój plik /etc/fstab:
Dlaczego więc nei montuje przy tsarcie systemu partycji ? Tylko muszę to robić przy każdym uruchomieniu SO?
Kod: Zaznacz cały
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda6 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda5 /boot ext3 defaults 0 2
/dev/sda7 /home ext3 defaults 0 2
/dev/sda8 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~Automatycznie montuje partycje NTFS~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
/dev/sda1 /mnt/partycjaC ntfs ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 2
/dev/sda2 /mnt/partycjaD ntfs ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 2
Nie pomogła ani taka:
Ani taka wersja:
/dev/sda1 /mnt/partycjaC ntfs auto,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,0 2
/dev/sda2 /mnt/partycjaD ntfs auto,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,0 2
/dev/sda1 /mnt/partycjaC ntfs auto 0 2,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2
/dev/sda2 /mnt/partycjaD ntfs auto 0 2,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2
A coś ty dobrego narobił tak?
ma być tak
Zainstaluj sobie:
Jest o tym dużo poszukaj na forum --- przejrzyj wszystkie posty, chociażby w tym temacie od początku.
ma być tak
/dev/sda1 /mnt/partycjaC ntfs-3g auto,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2 0 2
apt-get install ntfs-3g
man fstab
man mount
Wcześniej zainstalowałem by móc i czytać i modyfikować dane z tychże partycji.Zainstaluj sobie:
Kod:
apt-get install ntfs-3g
Zastosowałem się do Pana radA coś ty dobrego narobił tak?
Tym samym "przepis" z pierwszego postu Kaka' jest niewłaściwy...Przenieś opcję auto na początek przed ro --- kolejność jest istotna.
PS. działa
Witam mam problem z automatycznym montowaniem cd-romu i pendrive siedziałem wcześniej na ubuntu i na debianie z gnomem gdzie nie trzeba było montować cd-romu ani pendrive. Teraz przesiadłem się na xfce i tu napotkałem problem. Mianowicie dyski montują mi się poprawnie, ale za każdym razem jak wkładam płytkę czy podłaczam mp3 musze w konsoli wpisywac kod
Pozatym z komputera korzystam nie tylko ja ale i siostra więc o ile w ubuntu mogła zrobić prawoklik i odmontuj wolium o tyle wpisywanie w konsoli umount raczej jej nie zadowoli :-/ czy znacie może jakiś inny sposób żeby po podłączeniu pendrive sam się montował (i jeśli można otwierał w nowym oknie ) może jest do tego jakiś program którego w xfce nie ma...
Z góry dzięki Pozdro
mount /media/cdrom0
Z góry dzięki Pozdro