Debian - po instalacji nie odpala gnoma

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
mekosx
Beginner

Debian - po instalacji nie odpala gnoma

Post autor: mekosx »

Witam. Zainstalowałem Debiana z płyty netinst, potem zapytał czy chcę użyć serwera sieciowego powiedziałem że tak i wybrałem żeby zainstalował środowisko graficzne (GNOME) i system podtawowy czy jakos tak. I jak zainstalowalem i zrestartowalem to mi sie pojawila konsola logowania i error w takim stylu jak instalator i mowil ze nie moze uruchomic xserver czy jakos tak.
Moj sprzet:
asus p5n-d
c2d 3ghz e8400
2gb ramu (dwukanalowa)
nvidia gf 8800gt 512mb.
Lyel

Post autor: Lyel »

A sterowniki do swojego geforca instalowałeś? nvidia drivers
Wybierz swój model i dalej wg poradnika Kaki, pozdrawiam.
mekosx
Beginner

W końcu po ogromnych mękach chyba jednak zrezygnuję z linuxa i zostanę na winzgrozie. Próbowalem ubuntu, nie pasował mi, zainstalowałem debiana na starym sprzęcie, niby to samo ale bardziej przypadł mi do gustu. Fedora, SuSe, jednak nie te klimaty. Próbowałem wszystkiego byleby nie windowsa...
Teraz, próbowałem zainstalować te sterowniki ale nawet po długim użeraniu się z odpaleniem samego instalatora ten wywala jakiś błąd...Ale trudno... Jestem widocznie za głupi :-(
yantar
Member

Post autor: yantar »

mekosx, mozesz jeszcze zobaczyc PCLinuxOS ponoc wdzieczne distro.
Lyel

mekosx, jeśli będziesz pisał, że instalator wywala Ci "jakiś" błąd, to faktycznie daleko nie zajedziesz. Debian nie jest trudnym systemem, ale odrobinę samozaparcia i determinacji wypada mieć, szczególnie na początku. Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

mekosx --- dostarcz najpierw jakieś informacje np.:
zaloguj się i napisz polecenie:

Kod: Zaznacz cały

lspci
lub

lspci>info.txt
plik info.txt znajdziesz w katalogu z którego wydałeś to polecenie.

Wklej wynik lub załącz plik info.txt

Czy łączysz się z pod Debiana z internetem.

I wtedy dopiero będziemy mogli coś powiedzieć.
mekosx
Beginner

Jeszcze raz zrobiłem wszystko co zrobiłem przedtem robiąc notatki. Oto co wyszło:
Odpaliłem sprzęt, zalogowałem się na roota, odpaliłem instalator, wpisując:

sh /home/nvidia-instalator.run
Wyświetliło się piękne okienko proszące o akceptację licencji, oczywiście zaakceptowałem, po czym wyświetlilo coś takiego
No precompiled kernel interface was found o match your kernel, would you like the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel from nVidia FTP site?
No to oczywiście potwierdziłem wybierając Yes. I zaraz potem wywaliło taki błąd:
No matching precompiled kernel interface was found on the NVIDIA ftp site, that means thah the installer will need to compile a kernel interface for your kernel
To także potwierdziłem wybraniem Yes. Lecz tym razem zobaczyłem:
ERROR:
Unable to find the kernel source tree for your currently running kernel. Please make sure you have installed the kernel source files for your kernel and that they're properly configured.
If you know the correct kernel source are installed, you may specify the kernel cource path with the '--kernel-source-path' command line option
Wybieram OK, po czym znowu:
ERROR:
Installation has failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details.
.

Dodam że ten plik nie daje się otworzyć (nvidia-installer.log), bo wyskakuje brak uprawnień.
Co radzicie?
Lyel

instalacja sterowników nv

Tutaj jest naprawdę łopatologicznie wszystko opisane, łącznie z instalacją nagłówków do jądra i pakietu build-essential.
No precompiled kernel interface was found o match your kernel, would you like the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel from nVidia FTP site?

No to oczywiście potwierdziłem wybierając Yes
Tam masz wybrać No, co zresztą pokazuje, że w ogóle nie czytałeś tego poradnika.
mekosx
Beginner

No tak, nawet jak nie potwierdzę to przenosi mnie prosto do błędu, więc nie ma zbyt wielkiej różnicy...
A te nagłówki chyba instalowałem (brałem apt-cache search i wpisywałem tą cudowną frazę z poradnika (uname), bo żadna z tych podanych tam komend nie działała... Potem wybrałem tą co miała w nazwie i386 i wstukałem w nią apt-get.
I build-essential też instalowałem... :-|
GIGABYTE
Beginner

Post autor: GIGABYTE »

Jaką masz wersję jajka?
ODPOWIEDZ