Has

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Bretos

Hasło do roota

Post autor: Bretos »

Witajcie,
przeglądam to forum od wczoraj, kiedy zainstalowałem Debiana. Mam go z gazety Linux+ Extra, instalowałem wg poradnika tam zamieszczonego(tylko po instalacji servera x zainstalowałem GNOM'a). Wcześniej miałem ubuntu, mandrive. Nie miałem z nimi problemów ale z debianem...
Więc tak:
Przez Synaptica zainstalowałem sobie Xfce, teraz chcę zainstalować KDE, lecz w Synapticu nie ma polskiej wersji(tj. kde-i18n-pl). Kiedy wchodzę do Synaptica wpisuje hasło roota, jest ok.
Kiedy wpisuje (przy próbie instalacji czego kolwiek przez konsole) do konsoli wyskakuje mi

Kod: Zaznacz cały

Sorry, wrong password
albo coś podobnego (teraz pod Windowsem jestem).
Czyli, skracając to: wpisując hasło przy włączaniu Synaptica, jest ono poprawne, a przy wpisywaniu do konsloi nie. (jestem pewien ze wpisuje poprawne hasło).
Mam nadzieję, że jasno opisałem swój problem.

Pozdrawiam,
Bretos
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

Masz komunikat:

Sorry, wrong password?
Normalnie przy błędnym haśle jest:

su: Authentication failure.
Wpisujesz "su" żeby się zalogować na root'a?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Problemu Ci nie rozwiążę, ale...
Synaptic jest nakładką na APTa, korzystającą z tych samych repozytoriów co on (/etc/apt/sources.list), zatem skoro nie widzisz czegoś w Synaptic, to nie zainstalujesz też apt-getem/aptitude, czy czymkolwiek innym korzystającym z sources.list.
Polska wersja kde jest w repozytorium Debiana, a już szczególnie dla Etcha. Nie wiem z jakich repozytoriów korzystasz, ale spolszczenie dla KDE 3.5.5a zawartego w Etch jest, o czym łatwo można się przekonać stąd:

http://packages.debian.org/search?keywords=kde-i18n-pl&searchon=names&suite=stable&section=all
Sprawdź sobie na forum, jakie wpisy w sources.list powinieneś mieć i działaj.
A swoją drogą - zachowanie, któ
zuczek126p

Post autor: zuczek126p »

Używasz sudo?? Jeżeli tak to najpierw musisz dodać siebie do sudoers, ale nie jest to zalecane. Lepiej używaj su.
Bretos

W sumie to temat nieporzebnie założyłem :D jest przecież Terminal użytkownika root, do którego mogę wejść normalnie, tak jak to Synaptica, lecz problem nadal występuje, z normalnym terminalem.
(jestem początkujący, moze mi ktoś powiedzieć gdzie znajduje się to source? opcji szukania w debianie jeszcze nie znalazlem, jezeli wogole jest :D )
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Jeśli do terminala root wchodzisz na hasło to w "normalnym" terminalu też musi pójść, tylko wcześniej trzeba wpisać "su", a nie "sudo".
Bretos

Próbowałem, nie działa. Będe chyba kożystał ze swojego sposobu, mam jeszcze jedno pytanie, które powali Was na kolana: jak zainstalować firefoxa ??
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Poddaję się...
Problem w tym, że nic o Debianie nie przeczytałeś i zadajesz lamerskie pytania.

Przeczytaj przynajmniej to:

http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/handbook/
Bretos

Dzieki, właśnie to studiuje :D .
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Bretos pisze:Próbowałem, nie działa.
Sorry, ale albo robisz nas w przysłowiowego capa, albo coś sknociłeś. Otwierasz jakąkolwiek konsolę itp. wpisujesz np: su -, pyta Cię o hasło i masz dostęp do sesji jako root.
Bretos pisze:mam jeszcze jedno pytanie, które powali Was na kolana: jak zainstalować firefoxa ??
I nie zainstalujesz :) bo w Debianie nie ma FF. Jest iceweasel, który jest praktycznie tym samym, co FF. Instalacja standardowa. Jeśli się upierasz przy oryginalnym firefoksie ściągasz archiwum ze strony firefox.pl i postępujesz wg tam opisanego tutorialu (generalnie rozpakowujesz gdzieś i korzystasz, przed pierwszym uruchomieniem trzeba wykonać dostarczony tam skrypt, bodaj run.sh, ale nie pamiętam już).
Bretos pisze:o ile się nie mylę, to polecenie deb jest poprawne, więc w czym problem?
Mylisz się i w tym problem.
ODPOWIEDZ