na gnomach siedzę, nigdy jakoś się nie zagłębiałem w serwery dźwięku (nie było mi to porzebne)
znalazłem: esd był zainstalowany (fakt pewnie domyślnie się zapodał) natomiast był (jest) nieaktywny i teraz niezależnie, czy jest włączony czy wyłączony dzieje się to samo...
dźwięk przez usb nie jest ustawiony jako domyślny.
[ Dodano: 2009-05-24, 11:25 ]
Po ponad dwuletniej przerwie wracam do tematu.
Kartę mam nadal, zmieniłem jedynie kompa
Nowsza wersja Alsy, nowsze jądro, wszystko nowsze...
Alsamixer nadal ma jedynie kanał PCM do regulacji głośności...
Karta - hmm, działa, niestety nie do końca dobrze. Już myślałem, że udało się wszystko ładnie zrobić
pomocny był plik .asoundrc w katalogu domowym włączający obsługę 5.1
Kod: Zaznacz cały
pcm.!surround51 {
type plug
slave.pcm "dmixer"
}
pcm.!default {
type plug
slave.pcm "dmixer"
route_policy duplicate
}
pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 321456
ipc_key_add_uid true
slave {
pcm "hw:0,0"
channels 6
period_time 0
period_size 1024
buffer_size 4096
rate 48000
}
## 0 = Left, 1 = Right, 2 = Centre, 3 = Subwoofer , 4 = Rear Left, 5 = Rear right.
bindings {
0 0
1 1
2 4
3 5
4 2
5 3
}
}
ctl.dmixer {
type hw
card 0
}
Nie bardzo wiem, co się stało, ale karta zaczęła działać jedynie na emulacji OSS'a. (słychać przy tym szumy, co jest dość irytujące)
Przy ustawieniu, by korzystała czysto z alsy, wali do loga naruszeniem ochrony pamięci...
Już mi powoli ręce opadają
[ Dodano: 2009-05-25, 12:47 ]
Znalazłem tymczasowe rozwiązanie. Dodałem do
wszystkie moduły odpowiedzialne za obsługę wbudowanej karty dźwiękowej.
Karta pod usb zaczęła się zachowywać stabilnie i działa całkiem dobrze.
Pracuję obecnie nad rozwiązaniem, by móc połączyć obsługę 2-ch kart (olałbym to, gdyby nie fakt, że zleży mi na sprawności wbudowanego mikrofonu...)
Macie może, jakieś sugestie, jak zmusić karty dźwiękowe by otrzymywały konkretne id urządzenia podczas startu systemu? (sądzę, ze przypisanie ich na stałe do id może w pewien sposób rozwiązać problem)