maildir a mbox

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
gajosew

maildir a mbox

Post autor: gajosew »

Mam problem. Poczta dziala mi okej. Wysyla i odbiera. Po shelu program mail odbiera ja bez problemu. Tworzy sie takze katalog Maildir dla kazdego usera z cala struktora katalogow ale pozostaje ona pusta a wszyskie maile sa trzymane w /var/mail/$user .Wie ktos jak przestawic by serwer zapisywal poczte w Maildir a nie w /var/mail/$user ,POdejrzewam ze zwiazana jest z tym takze zmiana formatu skrzynki z mbox na Maildir. (Dystrybucja Debiana etch)
Pozdrawiam
kuchar

Post autor: kuchar »

musisz ustawić to napewno w konfiguracji serwera poczty, jeżeli jest to exim to przy debconfie o to pyta. Jeżeli chodzi o strukturę katalogów w Maildir to albo musisz sam ją utworzyć (jest to banalne, tworzysz wewnąŧrz katalogi new, cur i tmp) albo użyć programiku maildirmake (albo coś w tym stylu)
archon

Post autor: archon »

Do konwersji mboxow do maildirow uzyj mb2md (jest w standardowym rep)
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

kuchar pisze:użyć programiku maildirmake
Pamiętać należy, żeby maildirmake wywoływać z prawami użytkownika, dla którego strukturę się tworzy lub później poprawić uprawnienia. Ja tam sobie wrzuciłem strukturę do /etc/skel i pamiętać nie muszę przy tworzeniu nowego użytkownika, jednak wydaje mi się, że Postfix powinien przy nadejściu nowej poczty sam utworzyć odpowiednie katalogi... ale na 100% nie jestem pewien.
gajosew

Post autor: gajosew »

Wszystkie porady spoko. Juz dziala mi wszystko oki.
Pomogly 2 komendy:

Kod: Zaznacz cały

postconf -e 'home_mailbox = Maildir/'
postconf -e 'mailbox_command ='
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ