Ale za to nabierze stabilności. ;-)MMW pisze:Szkoda, to oznacza, że jakieś 6 miesięcy nie będzie dopływu świeżych paczek i system będzie się starzał :-(yantar pisze:Orientacyjnie 3-6 m-cy.
Dlaczego warto zaktualizować Debiana do wersji testowej
- shevchenko1987
- Beginner
Po przebadaniu sprawa z instalatorem Squeeze wygląda u mnie tak: instalator nie obsługuje już starszych kart np. S3 Trio 32/64, którą mam w takim starym składaku do testów.
Pokazuje się okienko z wyborem trybu instalacji tzn. to ekspert, graficznie, automatycznie itd. zaczyna ładować jądro i w pewnym momencie wyskakuje komunikat, że vesa nie może znaleźć czy włączyć bufora ramki na tej karcie i wszystko staje.
Chyba dlatego, że w testowej wersji jest już KDE 4, bo instalator Lennego z KDE 3 bez problemu działa.
Ale np. Kubuntu z KDE 4 instaluje się i działa normalnie na tej karcie.
Dlatego może jednym instalator Squeeze działa dobrze, bo instalują na komputerach, w których jest nowsza karta graficzna, a Ci co mają starszą lub nietypową markę karty piszą, że nie działa instalator tak jak trzeba.
To takie moje małe przemyślenia po testach instalatora Squeeze wydanego w tamtym tygodniu tj. 21.10.2009.
Może w tym tygodniu już to poprawili?
Pokazuje się okienko z wyborem trybu instalacji tzn. to ekspert, graficznie, automatycznie itd. zaczyna ładować jądro i w pewnym momencie wyskakuje komunikat, że vesa nie może znaleźć czy włączyć bufora ramki na tej karcie i wszystko staje.
Chyba dlatego, że w testowej wersji jest już KDE 4, bo instalator Lennego z KDE 3 bez problemu działa.
Ale np. Kubuntu z KDE 4 instaluje się i działa normalnie na tej karcie.
Dlatego może jednym instalator Squeeze działa dobrze, bo instalują na komputerach, w których jest nowsza karta graficzna, a Ci co mają starszą lub nietypową markę karty piszą, że nie działa instalator tak jak trzeba.
To takie moje małe przemyślenia po testach instalatora Squeeze wydanego w tamtym tygodniu tj. 21.10.2009.
Może w tym tygodniu już to poprawili?
Są sterowniki do tych kart:
Jednak od 14 września nie było ich aktualizacji, tylko core i intel dziś, więc będziesz musiała jeszcze trochę poczekać.This package provides the driver for certain legacy S3 video card chipsets,
including the Trio64 and 96x cards. It does not provide support for
ViRGE/Trio3D or Savage chipsets; support for these cards is provided by
xserver-xorg-video-s3virge and xserver-xorg-driver-savage, respectively.
Przeinstalować sterowniki do karty graficznej. Jak to nie pomoże, przeinstalować xorga. Jeśli nadal X-y nie wstaną, to załóż nowy wątek, przedstaw logi oraz informacje o systemie i sprzęcie.
Potwierdzam, pobrałem wersję testową netinstal i oba instalatory nie działają. W wersji graficznej występują jakieś krytyczne błędy, a tekstowy w ogóle się nie uruchamia. Udało mi się uruchomić jedynie na Virtualbox w wersji tekstowej instalatora. Wszystko na jądrze systemu 2.6.30.GOJU pisze:Nie wiem jak u innych, ale u mnie nie działa instalator wersji testowej (zarówno tekstowy jak i graficzny) dlatego muszę zainstalować stable i potem zaktualizować do wersji testowej.
- grzesiek311
Korzyści z aktualizacji dystrybucji są oczywiste. Dostajemy nowe jądro, a w tym sterowniki do sprzętu, który na wersji stabilnej może nie działać. Jeżeli w wersji testowej aktualizowany jest pakiet, to musi posiadać mniej błędów niż ten, który aktualnie już tam jest, więc pomaga to uzyskać stabilność. Dostajemy też względnie nowe oprogramowanie, ale są i minusy. Czasami trafiają się irytujące błędy w pakietach, a na ich naprawę trzeba trochę czekać. Ta sytuacja opisana jest w oficjalnym FAQ Debiana http://www.debian.org/doc/manuals/debia ... tml#s3.1.7 Bywa to troszkę irytujące, ale jest częścią polityki tej dystrybucji i trzeba się z tym pogodzić.