/mnt/hda2 a media:/

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
puton

/mnt/hda2 a media:/

Post autor: puton »

Witam!

Na wstępie chciałbym się wytłumaczyć, bo pewnie rzecz nie jest specjalnie trudna, czy trudno dostępna...ale nie przychodziło mi do głowy żadne konkretne sformułowanie pytania dla google:]

Sprawa wygląda tak:

zamontowałem w konsoli z roota partycję ntfs przy użyciu ntfs-3g w Etchu, ntfs-3g pobrałem za pomocą repo lenny'ego. Partycja generalnie działa....z roota, z usera, moge sobie na nią włazić, słuchać muzyki, i takie tam....z poziomu konsoli. ALE. W konquerorze, wchodząc w Storage media, widzę tę partycję jako odmontowaną, i nie mam pojęcia jak media:/ odnieść do /mnt/hda2 lub ewentualnie jak zmienić ścieżkę dostępu dla w/w. Myślę że jasno się tłumaczę...

pozdrawiam, put
giaur
Member

Post autor: giaur »

Przede wszystkim, nie montuj w /mnt/hda2 tylko /media/hda2. Po drugie, nie montuj recznie, tylko dodaj wpis w fstab. Jezeli nie mozesz zamntowac automatycznie w Konqueror, to prawie pewne ze masz blad w fstab. Jezeli nei ma w fstab do Konqueror i tak nei zobaczy tego jako partycji.

Aha i jeszcze jedno: chodzi ci tylko o odczyt partycji ntfs, czy zalezy ci na zapisie? Jezeli chcesz tylko odczyt to nie warto bawic sie z ntfs-3g. Zreszta zapis i tak nie zadziala na kernelu < 2.6.20, a takiego chyba masz, bo w nowszych nie ma juz hdxx tylko sdxx.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

giaur pisze:Przede wszystkim, nie montuj w /mnt/hda2 tylko /media/hda2.
A to dlaczego? FHS mówi że w /media powinno się montować dyski wymienne (cd/dvd, usb, zip, flop). Dla reszty jest miejsce w /mnt, czyli, puton montuje we właściwym miejscu.

puton, dodaj do /etc/fstab linię:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda2   /mnt/hda2  ntfs-3g  rw,users   0   0
zapisz i wykonaj

mount -a
puton

w fstab wpis oczywiscie dodalem, nastepujacy: dev/hda2 mnt/Stuff ntfs-3g defaults 0 0.

zmienie mnt na media, rzeczywiscie, nie wpadlem na to :)

co do ntfs3g - owszem, zapis przydatna bestia...wersja kernela 2.6.18, standardowa wersja dla Etcha, jak podrosne, i sie bardziej polapie w Linuksach, to sobie update'a strzele :)

dzieki wielkie, put.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

giaur pisze:Przede wszystkim, nie montuj w /mnt/hda2 tylko /media/hda2.
a dlaczego nie mozna? stanie się coś? ktos mi narzuca gdzie mam montować?

jakie wpisy do fstab masz pod linkiem poniżej
http://dug.net.pl/faq/faq-6-100-Montowa ... i_NTFS.php
puton

po wykonaniu wpisu w fstab jak wyzej

/dev/hda2 /mnt/hda2 ntfs-3g rw,users 0 0
i wykonaniu

mount -a

Otworzylem Konquerora, wszedlem na Storage media i kliknąłem w hda2. Hm. Tym razem nie pojawiło się nic, nie wyświetlił mi komunikatu o braku dostępu ale również nie wyświetlił mi danych z partycji:>
Dla wyjaśnienia dodam że po wpisaniu w pasek adresu Konquerora /mnt/hda2, pan Konqueror całą zawartość partycji ntfs ładnie wyświetlił...

Teraz to dopiero nie wiem o co chodzi:>

put
giaur
Member

Post autor: giaur »

a dlaczego nie mozna? stanie się coś? ktos mi narzuca gdzie mam montować?
Mozna wszedzie, tym nie mniej wg mnie lepiej w /media tam gdzie sa wszystkie inne urzadzenia montowane automatycznie przez HAL - po prostu tak nakazuje logika, a mnt juz raczej nie jest uzywane.
puton

Hm, nie robi różnicy - niezależnie od tego, czy w fstab wpiszę

/dev/hda2   /mnt/hda2  ntfs-3g  rw,users  0  0
czy

/dev/hda2   /media/hda2  ntfs-3g  rw,users  0  0
wynik jest taki, jak napisałem powyżej.

put.
michlord

Post autor: michlord »

/dev/hda2 /mnt/hda2 ntfs-3g rw,user,auto,uid=1000 0 0
A sprobuj tak.
puton

Ani montowanie w /media ani żadne wpisy w fstab nie zmieniają sytuacji. W sumie da się z tym żyć, po prostu zamiast klikać wygodnie w ikonę partycji ntfs wystarczy wpisać w pasku adresu

/media/hda2
Ale to zasadniczego problemu nie rozwiązuje, w razie jakichś sugestii - proszę się, kurde, nie krępować;>

put
ODPOWIEDZ