Wiec juz pewien czas jestem "zmuszony" do kozystania z opery, powodem tego jest problem jaki pojawia sie podczas uzywania ff. Mozliwe ze to jakis blad zwiazany z wersja poniewaz to samo dzialo sie gdy bylem na testing i teraz gdy jestem na sidzie. Opis problemu moze byc pomocny wiec zaczynam:
Wszystko smiga ladnie ale nie jesli chce zapisac grafike na dysk :/
wg mnie nie moze pokazac okna z miejscem do zapisu pliku i cala przegladarka sie wiesza, reinstalacja ff na nowo nic nie daje, nie wiem czy brak mi jakiejs biblioteki ale wszystkie zaleznosci zostaly spelnione. Jedyny komunikat jaki wyswietla mi ff przed zawieszeniem to:
W sid nie ma ff. Zamiast ff jest instalowane IceWeasel (zobacz dział FAQ). Do do zwisów, no cóż u mnie jest podobnie. Nie raz jak się przełączam między kartami to iceweasel się zacina, ale jak poczekam z minutę to się "odcina". Wystarczy trochę poczekać. I wywal paczkę firefox. Zainstaluj iceweasel, iceweasel-pl i mozilla-locale-pl (te dwie ostatnie paczki z pamięci wziąłem więc w nazwach się mogłem trochę pomylić).
A co do tej grafiki to nie za bardzo wiem o co Ci jedzie...
Kaka' wiem ze w sid nie ma ff tylko iw ale pisalem ff bo w testing mialem foxa i problem sie pojawil po przejsciu na iceweasel'a problem jest nadal (iceweasel oparty jest na ff wiec nazwy mozna spokojnie wymieniac) wiec jest to zwiazane z silnikiem Ice'a
a co do czekania to nic nie daje, czekac mozna w nieskonczonosc, to nie rozwiazuje problemu
[ Dodano: 2006-12-09, 18:11 ]
Problem powstaje gdy przegladarka ma pokazac okno w ktorym wskazuje miejsce zapisu pliku, tylko nie wiem czemu nagle ma z tym problem ?
Nie do końca kod iceweasel jest oparty na ff! Zauważ, że już google Cię nie szpieguje Ale kit w tym. Cóż, samo iceweasel jest jeszcze w rozwoju no ale jak mówisz, że już tak było na testing... No nie wiem, ja w każdym bądź razie takiego problemu nie miałem. Może masz zainstalowaną jakąś wtyczkę czy tam plugin który robi konflikt (tak się często zdarza w ff)? Zainstaluj sobie wtyczkę configuration mania i tam spróbuj poszperać.
Kaka' pisze:Tylko, że u mnie bez tego iceweasel nie ma sprawdzania pisowni - dopiero gdy ten pakiet zainstalowałem, iceweasel zaczął mi sprawdzać pisownię.
Mówiąc szczerze, to sprawdzanie pisowni z paczek jest dosyć słabe (podkreślanie podstawowych wyrazów, brak reakcji na niektóre błędy itd.), lepiej kliknąć prawym, wybrać "Dodaj Język" i z listy na stronie mozilli wybrać sobie polski słownik.
bo wygoglowałem że ten pakiet może robić problemy: http://www.unixadmintalk.com/f59/gecko- ... fy-137034/
wynika z tego że to jest problem gnome a nie iceweasel'a (ani firefoxa), spróbuj uaktualnić system, nie wiem czy to coś pomoże, ale wydaje mi sie że są szanse
ewentualnie spróbuj odpalić iceweasel'a w KDE, albo w jakimś innym środowisku graficznym
ja też przeszedłem ostatnio na Sida, ale problemu takiego nie mam, a ten pakiet co prawdopodobnie powoduje błędy mam w takiej wersji:
debian:/home/giza# dpkg -l | grep libgnomevfs2
ii libgnomevfs2-0 2.14.2-4 GNOME virtual file-system (runtime libraries
ii libgnomevfs2-bin 2.14.2-4 GNOME virtual file-system (support binaries)
ii libgnomevfs2-common 2.14.2-4 GNOME virtual file-system (common files)
ii libgnomevfs2-extra 2.14.2-4 GNOME virtual file-system (extra modules)
pakiety mam w najnowszej wersji chociaz to nie ma wplywu bo jak juz pisalem mialem to na etch'u wiec to nie jest problem z niestabilnoscia. Co do srodowiska, jak zawsze kozystam tylko z Window Makera, ale w tym tez nie problem bo pierwszy raz cos takiego mi sie przytrafilo wczesniej wszystko bylo pieknie To musi byc zalezne od okna z zapisem pliku bo w tym momencie przegladarka pada
kamil@localhost:~$ apt-cache search inotify
inotify-tools - command-line programs providing a simple interface to inotify
kdelibs4c2a - core libraries and binaries for all KDE applications
liblinux-inotify2-perl - scalable directory/file change notification
muine-plugin-inotify - INotify Plugin for the Muine music player
python-pyinotify - Simple Linux inotify Python bindings [dummy package]
python-pyinotify-doc - Simple Linux inotify Python bindings
inotail - tail replacement using inotify
może on ma coś wspólnego z tym błedem? ja mam zainstalowaną bibliotekę o nazwie