Trochę pogoglowałam ale raczej nie znalazłam tego co mi potrzebne.
Problem jest taki - teraz na serwerze Samby jest trochę plików worda i excela, będzie jeszcze taki program bazodanowy dla Windowsaz bazą Firebirda nazywa się FAKT.
Chciałabym, żeby można było z tymi 2 rzeczami na serwerze Samby pracować przez Internet z komputerów z Windowsem XP (planuje wymienić je na Linuxy - jak z resztą pójdzie dobrze! ). Dotychczas było tak, że te rzeczy były na komputerze z Windowsem, komputery z Internetu łączyły się przez pulpit zdalny Windows a na routerze były otwarte odpowiednie 2 porty do tej usługi pulpit zdalny i wszystko jakoś działało. Chciałam trochę Windowsa wyeliminować! :-)
No i nie wiem:
1. jaki program na kliencie z Widows XP zainstalować do pulpitu zdalnego?
2. Czy na Serwerze Samby w związku z tym trzeba coś jeszcze zainstalować/skonfigurować?
3. Jakie porty otworzyć na routerze?
4. Czy w takim układzie na komputerze z Serwerem Samby będzie można też pracować z tym co tam jest dla normalnego użytkownika (wiem, że z programem Windowsowym FAKT oczywiście nie)
--> znalazłam coś w google na temat programu X11VNC - ale z tego co doczytałam chodzi tam o podłączenie na pulpit Linuxa a nie o połączenie z serwerem Samby!
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki!
Czym i jak po
Najlepiej zainstaluj na serwerze gdzie masz samba albo w na jakims z sieci lokalnej gdzie ta samba sie znajduje (moze byc np na routerze z openwrt ) openvpn-a i bedziesz sie laczyl z windowsow klientem openvpn i bedzie to dzialalo tak jak bys byl w sieci lokalnej laczac sie po lokalnych adresach .
Pozdrawiam
Pozdrawiam