Witam!
Mam pytanie jak wyłączyć "ręcznie" zasilanie dysku twardego pod debianem etch??
Chodzi mi generalnie oto żebym mógł w dowolnym momencie wyłączyć zasilanie dysku, oraz aby ono się automatycznie włączyło gdy jakiś program próbuje odczytać coś z dysku.
Wy
Możesz spróbować przy użyci programu hdparm, standardowo nie zainstalowany. Poprawia wydajność, zwłaszcza starych dysków.
Teraz po wywołaniu "hdparm" pojawią się wszystkie opcje z którymi można go używać.
W Twoim przypadku będzie to pewnie opcja: " -y" "put drive in standby mode"
Czyli w przypadku dysku hda wyglądałoby to tak, w konsoli wpisujesz:
dla standby mode.
Wg man'a. "Zmuś napęd IDE do natychmiastowego przejścia w tryb mniejszego zużycia energii: standby. To najczęściej powoduje zwolnienie pracy dysku. Aktualny tryb może być sprawdzony dzięki opcji -C."
Całkowite zatrzymanie dysku hdparm -Y1 /dev/hda, o ile zadziała, przy koniecznści skorzystania z dysku wymaga resetu komputera -co nie wchodzi w rachubę w Twoim przypadku.
Mój dysk ST380011A nie reaguje na te opcje -y1 i Y1.
Pozdrawiam
sj65
//dodałem tagi code
ruun
Kod: Zaznacz cały
aptitude update
aptitude install hdparm
W Twoim przypadku będzie to pewnie opcja: " -y" "put drive in standby mode"
Czyli w przypadku dysku hda wyglądałoby to tak, w konsoli wpisujesz:
hdparm -y1 /dev/hda
Wg man'a. "Zmuś napęd IDE do natychmiastowego przejścia w tryb mniejszego zużycia energii: standby. To najczęściej powoduje zwolnienie pracy dysku. Aktualny tryb może być sprawdzony dzięki opcji -C."
Całkowite zatrzymanie dysku hdparm -Y1 /dev/hda, o ile zadziała, przy koniecznści skorzystania z dysku wymaga resetu komputera -co nie wchodzi w rachubę w Twoim przypadku.
Mój dysk ST380011A nie reaguje na te opcje -y1 i Y1.
Pozdrawiam
sj65
//dodałem tagi code
ruun
-
Dla dysków SATA:
sdparm -C stop /dev/sd...