Witam
W jaki sposób stworzyć wirtualke ethX .Czy trzeba sciągać jakiś dodatkowy sterownik, czy bezpośrednio w ustawieniach , za skryptu?
Nie chodzi mi o kolejny adres IP , tylko o nowe urządzenie.
dz
karta sieciowa
Kod: Zaznacz cały
Używając interfejsów wirtualnych możesz skonfigurować jedną kartę Ethernet by była interfejsem do wielu podsieci. Załóżmy, że Twój komputer jest w sieci 192.168.0.x/24. Teraz chcemy podłączyć go do Internetu używając tej samej karty i adresu publicznego dostarczanego przez DHCP. Zmodyfikuj /etc/network/interfaces tak by zawierał poniższe linie:
iface eth0 inet static
address 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
iface eth0:0 inet dhcp
Interfejs eth0:0 jest interfejsem wirtualnym. Jego rodzicem jest eth0.
ale ja nie mam żadnej karty sieciowej w komputerze .
http://debian.linux.pl/images/smiles/icon_smile.gif
chce zasymulować takie połączenie sieciowe, aby współpracowało z VMware .w taki sposób jak przy fizycznych połączeniach
nie interesują mnie opcje "Host","Nat"w VMware, tylko "Bridge".dlatego podszebuje takiej karty wirtualnej.
udało mi się to zrobić w widowsie
wybrałem "//dodaj nowe urządzenie/karta sieciowa
i tu wybrałem Microsoft loopback , póżniej wszedłem do ustawień tcp tego urządzenia i wpisałem adres IP i tyle
ale ja niechce windowsa , dlatego potrzebuje taką wirtualke tutaj
mam stary sprzęt i na głównej nie mam sieciówki .jak się wkurze to sobie kupie jakieś byle co.
Ale może da się to zrobić w Linuxie?
http://debian.linux.pl/images/smiles/icon_smile.gif
chce zasymulować takie połączenie sieciowe, aby współpracowało z VMware .w taki sposób jak przy fizycznych połączeniach
nie interesują mnie opcje "Host","Nat"w VMware, tylko "Bridge".dlatego podszebuje takiej karty wirtualnej.
udało mi się to zrobić w widowsie
wybrałem "//dodaj nowe urządzenie/karta sieciowa
i tu wybrałem Microsoft loopback , póżniej wszedłem do ustawień tcp tego urządzenia i wpisałem adres IP i tyle
ale ja niechce windowsa , dlatego potrzebuje taką wirtualke tutaj
mam stary sprzęt i na głównej nie mam sieciówki .jak się wkurze to sobie kupie jakieś byle co.
Ale może da się to zrobić w Linuxie?
-