Problem z uruchomieniem VMware

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
bbmti

Problem z uruchomieniem VMware

Post autor: bbmti »

Witam

Mam problem z uruchomieniem VMware. Instalacja była robiona z opisu Kaki i na początku działało. Po jakimś czasie nie wiem dokładnie kiedy (tzn po kilku upgrade m.in jądra do wersji 2.6.18-5-686) próba uruchomienia kończy się takim komunikatem

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib/vmware/bin/vmware: /usr/lib/vmware/lib/libpng12.so.0/libpng12.so.0: no version information available (required by /usr/lib/libcairo.so.2)
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

/usr/lib/vmware/bin/vmware: /usr/lib/vmware/lib/libpng12.so.0/libpng12.so.0: no version information available (required by /usr/lib/libcairo.so.2)
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified
Porszę o podpowiedz jak ktoś się spotkał z takim problemem albo wskazówkę czego może ten problem dotyczyć. Troche kombinowałem ale narazie bez skutecznie.

Dodam że mój system to etch, wersja VMware Server 1.0.4

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

musisz na nowo zainstalwoac vmware
albo spróbowaś skopiowac moduły vmware ze starego kernela do nowego
Awatar użytkownika
bbmti

instalowałem już na nowo vmware i jest dalej to samo

A co do modułów to jakie mam skopiować bo nie bardzo czaje

Jak nie mogłem uruchomić VMware za pierwszym razem to załadowałem linux-headers do mojego aktualnego kernela. NIe pomogło, więc ściągnołem najnowszego VMware, i go zainstalowałem po uprzednim odinstalowaniu starszej wersji. I dalej nic, ten sam komunikat.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Czyżbyś jako root odpalał vmware?
Awatar użytkownika
bbmti

Jako user odpalałem, wtedy nic się nie działo, (był jakiś zwis) więc próbowałem jako root to dawało ten komunikat.

Już uporałem się z problemem. Przeinstalowałem kernel i nagłówki, później vmware i teraz się uruchomiło bez problemu. NIe wiem o co chodziło ale najważniejsze że już działa.

Dzięki za zainteresowanie

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ