[SOLVED] Dźwi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
bigl

[SOLVED] Dźwięk charczy - Debian Etch, Alsa, AC'97

Post autor: bigl »

To mój pierwszy post na tym forum, także na wstępie Witam Wszystkich :)

Z Linuksem jestem raczej dość słabo zaznajomiony

To tak:
Zainstalowałem wersję etch z minCD, przekompilowałem jądro, zaznaczając tam wszystko, co związane z Alsa, oss itp - dziś widze, że to raczej był błąd
Zainstalowałem pakiet ALSA, alsaconf wykrył mi elegancko moją SIS AC'97 (Acer Aspire 3003NLC), wszystko poszło sprawnie
Zainstalowałem audacious i mplayera+kodeki. Poinstalowałem wcześniej te wszystkie dodatki (biblioteki itp - wszystko to, o czym pisali na stronach z audacious i mplayer).
W alsamixer porobiłem to, co napisał KAKA w podwieszonym i okazało się, że dźwięk jest, ale bardzo kiepski :(

Charczy/rzęzi - nazewnictwo jak kto woli :) Oczywiście im głośniej zrobię, tym wyraźniej to słychać - wiem, że to nie winia słuchawek/głośników/karty bo na Windzie wszystko ładnie chodzi.

Chciałbym chociaż wiedzieć, czy to może być wina pakietów, które zainstalowałem - za dużo kodeków, czy coś, czy może złych modułów w jądrze czy czegoś zupełnie innego ?

Może ktoś się z czymś podobnym spotkał i wie co z tym zrobić...

Kombinowałem oczywiście w alsamixer na rózne sposoby, ale nie zauważyłem poprawy

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

a nie próbowałś czy dzwiek chodzi bez kompilacji jądra na defaulcie tylko z zainstalowana alsa z paczek ?
bigl

Niestety nie. I tak miałem zamiar przekompilować jądro, więc od razu się tym zająłem, a starego jądra nie mam :(
W ostateczności przeinstaluje system jeszcze raz, chociaż nie uśmiecha mi się to - wiadomo, trochę pracy kosztuje porządne zainstalowanie i skonfigurowanie systemu i aplikacji
siewiex

Post autor: siewiex »

Zainstaluj jajko z paczki, zbootoj z niego system, potem wywal wszystko co instalowales, a co jest zwiazane z alsa i zainstauj wszystko raz jeszcze na tym jajku z paczki, jak bedzie dzialac znaczy, ze cos poniszczyles przy kompilacji kernela.
bigl

To takie małe pytanko: czy jest wygodny sposób na wywalenie tego wszystkiego, co instalowałem ?
Wiem, że podczas instalacji przez apt-get pakietów, doinstalowywały sie przy okazji inne - potrzebne, podczas deinstalacji tych pakietów, te, które wcześniej się doinstalowywały, zostają w systemie...

Dużo tego instalowałem... :/

Ok, dałem apt-get remove alsa* :) Powinno pomóc
siewiex

Post autor: siewiex »

Generalnie jak wywalisz jakis pakiet np alsa-utils, a potem wpiszesz:

Kod: Zaznacz cały

apt-get auto-remove
to usunie wszystkie paczki ktore nie sa juz wymagane a wiec dla przykladowego alsa-utils usunie wszystki zaleznosci o ile inne programy z nich nie korzystaja
bigl

Zrobiłem to i dalej jest tak samo :(
Dźwięk charczy - szczególnie przy basach...
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

bigl pisze: Z Linuksem jestem raczej dość słabo zaznajomiony
A umiesz już jądro przekompilować?

Spróbuj zainstalować nowsze stery do dźwięku.
Nie wiemy nawet na jakich działasz.

Probowałeś już tej karty na innym linuxie?
Trzeba sprawdzić czy wina sterów czy ustawień.

Pozdrawiam
bigl

Wiesz jak to jest z przekompilowaniem jądra - przekompilować je to nie problem, gorzej jest dobrać idealnie moduły. Na bank mam tam jakieś niepotrzebne i nie mam jakiś potrzebnych.

Nie bardzo wiem o co chodzi z nowszymi sterami do dźwięku... Chodzi o ALSA ? Jesli tak to powiem tylko, że jądro mam 2.6.22.6 a alsa-base i alsa-utils instalowałem z apt-get. Nie wiem nawet jak nowszych spróbować

BTW
Kiedyś miałem na nim BSD zainstalowane i Kubuntu i działał ładnie. Aż się dziwiłem, że dźwięk był lepszy niż na windowsie
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Jeśli masz 2.6.22 to stery masz dosyć nowe.W ubuntu na pewno były starsze.
W audaciousie ustaw sobie na wtyczkę alsa i progrmową regulację głośności.
Puść muzykę i pobaw się przełacznikami w alsamixerze (kmixie jeśli używasz KDE)
Bo to może być przyczyna.Ja tak mam jak mam jeden przełącznik włączony to charczy.
Jeśli tworzyłeś jakiś plik .asoundrc to go wywal bo jeśli wpisy nie odpowiadają danej karcie to też takie coś może występować.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ