Debian 13 dziwny komunikat

Ogólne pytania dotyczące systemu
ww71
Beginner

Debian 13 dziwny komunikat

Post autor: ww71 »

Witam,
Mam takie komunikaty na debian 13, od początku po aktualizacji, kilka dziennie, pojawiają sie w oknie na środku pulpitu, i wszystko jest zblokowane na moment. jesli nic nie zatwierdzam, samo znika. :

Kod: Zaznacz cały

"CN=Entrust.net Certification Authority (2048)
OU=(c) 1999 Entrust.net Limited
OU=www.entrust.net\x2fCPS_2048 incorp.by ref. (limits liab)
O=Entrust.net"

poprawnie poświadcza certyfikaty użytkowników?

Anuluj Tak
Co z tym zrobić? Proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Re: Debian 13 dziwny komunikat

Post autor: Yampress »

na pulpicie graficznym?
Jesli tak to po zalogowaniu do pulpitu graficznego czy przed zalogowaniem do pulpitu graficznego w trakcie uruchamiania systemu?
ww71
Beginner

Tak, mam XFCE, pojawia okno z tym komunikatem. Nie umiałem wkleić fotki. To po zalogowaniu, po jakimś czasie, po ok. 1-3 godz., nie od razu, i co kilka godzin znów się pojawia i znika samo, jeśli nie reaguje na żadną komendę: "anuluj" czy "tak".
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

jakie programy uruchamiane sa po zalogowaniu użytkownika do sesji graficznej?
ww71
Beginner

Używam: Kmail, Pidgin, Opera, GogleChrome, VLC, LibreOffice, Gparted, Okular, Gvemview, czasem: Stacer, Gimp, Etherape, whireshark. Ostatnio szukałem programów do zgrywania muzyki, przez ten problem z Soundconverter, i wgrałem: Mixxx, Mp3 Diags. Sound Juicer, Audacity,
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

nie pytam jakich uzywasz , tylko jakie sa uruchamiana po zalogowaniu. w konfiguracji definiuje sie uruchamianie programow po zaogowaniu sie do środowiska graficznego

cd ~/.config/autostart  && ls -1
Przejrzyj skrypt po skrypcie co uruchamia się
Jeśli to nic nie da wykasuj zawartość katalogi .cache w katalogu użytkownika, albo bezpieczniej będzie jeśli zmienisz mu nazwe na inny. po czym przelogujesz się

Jesli to nie przyniesie efektów uruchomisz polecenie jako użytkownik zwykły

crontab -e 
i sprawdzisz czy cron nie uruchamia czegoś po zdefiniowanym czasie w tle

Następnie sprawdzisz co jest w pliku .xinitrc w katalogu użytkownika. Jakiej powłoki używasz?
ww71
Beginner

Katalog

.cache
nie raz usuwałem, nic się złego nie działo.
A w katalogu

.config/autostart/
nic nie ma, pusty jest.
Wiem, że to problem na inny temat, ale może być powiązany, bo zauważyłem, że czasem znika mi możliwość używania klawiatury, coś ją wyłącza. Pomaga wylogowanie się i zalogowanie ponowne. Może ten certyfikat tego dotyczy?

Przeinstalowałem system, ale problem był nadal. Jednak od dawna nie robiłem porządków w /home i .config m.in. Usunąłem stare katalogi z plikami, było tego trochę. Usunąłem też programy do kompresji, poza dwoma: Soundconverter i Sound Juicer, na chwile obecną nie ma tego komunikatu. Jeszcze jednak poczekam, by to nie była przed wczesna radość.

Używam : Terminal.
Problem się pojawia znowu po kilku dniach, z innym komunikatem:
Obrazek
https://zapodaj.net/plik-974kmSMGQe

Po tym komunikacie, blokuje mi sie system, choć nie za kązdym razem, nie moge otworzyć katalogów na pulpicie. muszę się wylogować lub przeładować system.
Może ktoś coś doradzi? Może jest konieczność przeinstalowania systemu, usunięcie wszystkiego z /home? Ostatnio zostawiłem tylko tam 3 katalogi z operą, goglechroem, i akonadi.

Chyba zlokalizowałem przyczynę. Jak przychodzi mi reklama banku PKO BP, wtedy jest ten komunikat. Poza tym w opisie maila z reklamą jest to:

Podpis utworzono czwartek, 28 sierpnia 2025 19:52:31 czas środkowoeuropejski letni przy użyciu certyfikatu: Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. (B571 4516 AAA2 D6C5)
Ten certyfikat nie jest certyfikowany przez godny zaufania urząd certyfikujący lub urząd certyfikujący jest nieznany.

Co w związku z tym zrobić? Akceptować certyfikat? Prosiłbym o wskazówki.
ODPOWIEDZ